![]() |
Windows XP
Witam! Mam plytke Win XP, ktory nie posiada boot. Czy mozna jakos zrobic, zeby plyta odczytywala?
|
odczytywala? chiodzi Ci pewnie o to zeby sie bootowala? stosowny artykul jak wypali plyte bootowalna windowsa jest na stronie glownej (konkretnie dotyczy dodania sp1 do xp, ale ta sama procedura bedzie dotyczyc Twojego przypadku - tyle ze zamiast extrachowac bootsector musisz go sobie sciagnac z netu)
|
Chodzi o to, zeby nie trza bylo ponownie nagrywac plytke z XP bootowalna. Tzn. potrzebuje jakies "pomocy" do XP bezbootowalny. Jakby plyta bezboot dziala za pomoca jakiegos programu.
|
Ratuje CIe chyba jedynie dyskietka startowa z obsluga CD, ale przemysl czy nei warto poswiecic godzinki czasu i plytki za zlotowke zeby miec bootowalny CD...
|
tzn chcesz zainstalowac tego windziaka z niebootowalnej plyty? potrzebujesz wobec tego dyskietki startowe - ale takie specjalne do winxp - sa do sciagniecia ze strony MS ich obrazy
jesli masz juz jaka winde to uruchom instalator pod windowsem i tez pojdzie |
@M@X.666 - spod dosa nie odpalisz instalatora windy z rodziny nt
update: o tym co pisal Maciej nie wiedzialem (choc wydaje mi sie dziwne :( ) - sory za wprowadzenie w blad, coz codziennie cos nowego :) |
MS? Jaki adres? Napisz mi, jesli to mozliwe. Pozdrowka.
|
nie kombinuj utwórz nową płytę z sp1 i boot
na przyszłość jak znalazł |
|
Cytat:
MOŻNA ZAINSTALOWAC XP Z DOSA, A WIEC POTRZEBNA CI BEDZIE ZWYKLA DYSKIETKA Z WIN 98 LUB WIN ME ( ZE STEROWNIKIEM CDROMI I PLIKIEM SMARTDRV.EXE) 1. ODPALASZ DOSA Z DYSKIETKI WIN98 2. WYBIERASZ URUCHOMIENIE Z OBSLUGA CD 3. ODPALASZ PLIK SMARTDRV.EXE (TAK ZEBY INSTALKA PRZEBIEGALA SZYBCIEJ) 4. PRZECHODZISZ CD CDROM 5. WCHODZISZ NA NIM DO KATALOGU I386 6. POTEM WKLEP WINNT.EXE I NACISNIJ ENTER 7.JESZCZE RAZ WCISKASZ ENTER I PO SPRAWIE I W TEN SPOSUB INSTALUJESZ XP Z DOSA (JEST TO PRZYDATNE GDY CDROM NIE JEST BOOTOWALNY) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,:)) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Macieju, dzieki za porade :) Mam pytanie, skad wziac plik SMARTDRV.EXE?
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.sysinternals.com/ntw2k/fr.../NTFSDOS.shtml .................:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:57. |