![]() |
Jaki program do grafiki
Witam. Proszę o pomoc w wyborze programu do obróbki grafiki. Jakiś najlepszy nie musi być Freeware ;)
|
to zadales pytanie ;)
jakiej grafiki? jak poterzne ma miec mozliwosci? dla expertow czy raczek dwa klikniecia i efekt gotowy? ja uzywam pakietu CorelDRAW 9 i 11 (zaleznie od kompa przy ktorym akurat siedze) i z reka na sercu moge polecic, ale ja siedze w grafie 2D, zarowno w wektorach jak i bitmapach |
Wektorowa - CorelDraw
Bitmapy - Adobe Photoshop |
bitmapy - paint shop pro - 10 razy tanszy od photoshopa (kolo 400 zeta - czyli szczerze mowiac w zasiegu mozliwosci finanoswych grafika amatora)
mozna zassac darmowy trial psp8.1 i wykonujac manewry z zegarem systemowycm uzywac go dlugo - to naturalnie be i wogole - ale sie da mozna tez uzywac darmowych programow - ja osobiscie uwielbiam pokraczne dziecko o nazwie PIXIA - w tym min powstal sniezny bannerek cdrinfo.pl - program troche narowisty i nieprzewidywalny - ale za co kochamy kobiety? wektorowka.. hm.. nie moj dzial - ale psp costam umie - choc to tylko szczatkowe i pomocnicze narzedzia pewnie ten corel bylby dobry - ale ostatnia wersja jaka widzialem to ta z nr 3 - czyli chyba z 5 lat temu |
Do Bitmapów ;). Zobecze ten PSP ;)
|
^_^ :P :zeby: MS Paint rulez!!! :zeby: :P ^_^
|
jak grafika wektorowa to tandem illustrator+corel draw
ja jeszcze do tego dokładam autocada i jest full wypas pozdro |
Wektory Adobe Illustrator + Corel Draw
Bitmapy Adobe Photoshop + Procerate Painter |
wielkie nazwy w bitmapach to:
Adobe Photoshop Corel Photo-Paint w wektorach: Adobe Illustrator CorelDRAW Macromedia Freehand animacja internetowa (wektorowa): Macromedia Flash wszystkie platne i profesjonalne, z bezplatnych GIMP |
Cytat:
Pozdrawiam |
masz racje - Painter jest swietny, ale bardziej do tworzenia od zera niz do obrobki bitmap
zas PhotoPaint znowu tylko do obrobki :) |
powtorze sie - paint shop pro - do niedawna tez myslalem ze adobe rzadzi - na wakacjach kolega grafik (Zawodowy, jego prace czesto widzcie w telewizji) jakos przy innej rozmowie zachecil mnie zebym tylko zerknal...
i od tego zerkniecia na photoshopa juz nie spojzalem |
Nom widze, że u większości Colrel wektorowej. :D :D :spoko:
|
Ja do wektorowej używam Corel'a 11.
Do innych grafik PaintShop Pro 8.1 - świetny soft. A z darowym polecam Gimp'a. W wersji 1.2.3. Super darmowy program do obróbki grafiki. Pozdro;) |
Ja jestem początkujący w Corel 11 ;). A może macie jakiś kurs do opanowania tego progsa bo coś się gibie w nim ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:54. |