Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   NOWY system czy tez nie ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nowy-system-czy-tez-nie-28728/)

Voytek 11.12.2003 18:27

NOWY system czy tez nie ???

Ilość załączników: 1
Chcialbym wlozyc swoj stary dysk do kompa z nowymi podzespolami z zainstalowanym systemem ktory pamieta oczywiscie moje stare podzespoly .
Czy Polecacie zastosowac sie do rady z PCFormatu (patrz zalacznik opis)

Pozdrawiam

surff 11.12.2003 18:34

Cytat:

Napisany przez Voytek
Chcialbym wlozyc swoj stary dysk do kompa z nowymi podzespolami z zainstalowanym systemem ktory pamieta oczywiscie moje stare podzespoly .

Pozdrawiam

Moje zdanie jest takie - nowy sprzęt - nowy system.

Zelea 11.12.2003 19:10

Cytat:

Napisany przez Voytek

Pozdrawiam

ja bym powiedzial tak jak wyzej napisal surff...

to jest najlepsze rozwiazanie... ale sprubowac mozesz...

tylk wedlug mnie to strata... bo i tak cos zawsze nie bedzie dzialac jak trzeba... szkoda by mi bylo czasa na taka zabawe... jesli juz to z czystej ciekawosci bym tylko sprawdzil czy dziala i jak dziala a tak bym poprostu... zmienil na nowy system :)

pozdro

cinma 11.12.2003 19:45

juz kiedys o tym cos bylo na tym forum

wniosek z watku byl taki, ze nalezy zainstalowac system od nowa, to to bedzie szybciej niz probowac uruchomic ten juz zainstalowany

zreszta windows tez czlowiek, jak bys sie czul, gdybys sie pewnego pieknego ranka obudzil z nowymi rekami, nogami i glowa, no troche 'nieswojo' podejrzewam :)

Nol 11.12.2003 19:56

Oczywiście zgadzam się z przedmówcami (nowy system), ale chcę coś dorzucić:
to przecież oczywiste że zmiana(skasowanie) jednego klucza w rejestrze nie nigdy nie będzie równoważne z instalowaniem systemu od nowa -> nowe sterowniki, ustawienia pod sprzęt itp. Po prostu zawsze coś zostanie ze starej wersji i będzie powodowało większe lub mniejsze problemy.

Ta porada w PCFormacie chyba przeznaczona jest dla ludzi, którzy nie mają zbytniego pojęcia o instalowaniu systemu - dlatego redakcja postanowiła im zaoszczędzić kłopotów kosztem niesamowitego burdelu w systemie.

paput2000 11.12.2003 20:26

Moim skromnym zdaniem ta rada jest bezsensu, szczególnie jeżeli dotyczy sytuacji wymiany płyty i procesora - nie ma jak świerzutka i pachnąca winda zaraz po reinstalacji. :)

Majonez 11.12.2003 21:02

hehe a probowaliscie kiedys odpalic xpeka zainstalowanego na dysku w kompie z plyta na via pod amd na kompie z plyta noname na bx jakims tam i intelku

ja bylem zmuszony - ciekawy efekt - zaraz po starcie systemu wylaczaly sie wiatraki podlaczone do plyty glownej m.in. ten z procka :)

a rady tego typu powoduja potem informatyczny analfabetyzm bo takie osoby nie potrafia zainstalowac sysa tylko stosuja co jakis czas jakies durne rady a z kompem coraz gorzej - na koniec siada wszystko i taki delikwent leci jak ma szczescie do takiego majoneza a jak nie ma szczescia to idzie do serwisu placi 50 paczek lekko i ma zainstalowany system - i szczerze juz widzialem kilka tak zainstalowanych ze potem wymagaly mojej interwencji - podejrzewam ze w niektorych serwisach jada z np ghosta lub di a potem tylko doinstalowuja stery

Zelea 11.12.2003 21:13

Cytat:

Napisany przez Majonez
...podejrzewam ze w niektorych serwisach jada z np ghosta lub di a potem tylko doinstalowuja stery

bylem juz w kilku serwisach i bynajmniej Tutaj u mnie w Kielcach praktycznie w kazdym widzialem jak mieli wlasnie akie gole systemy w ghostah ;)

po co sie maja przemeczac... i dodatkowa robote sobie robic :)

hehe

KarolluZ 11.12.2003 21:23

w sumie nie próbowałem tego... chociaż miałem tak, że jak miałem płytę Atrenda ATC-6240M i procka 433 i tam na 20 gigowym twardym miałem postawioną windeXP i jak przesiadłem się na celka 2.4 ghz i ABita IS7-E i odpaliłem tą winde to niestety... przywitał mnie BLUE SCREEN. hehehe. Także nie ma to jak obkucie sobie instalacji windyXP :). A potem oczywiście ghost :)

Zelea 11.12.2003 21:33

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
...nie ma to jak obkucie sobie instalacji windyXP :). A potem oczywiście ghost :)

tak najlepiej instalacji nauczyc sie na pamiec... hehe czego tam sie uczyc ?? :jezyk: :D

tymbardziej ze po 1 instalcji juz mozna zrobic ghosta ;)

Nol 11.12.2003 23:32

Cytat:

Napisany przez Majonez
ja bylem zmuszony - ciekawy efekt - zaraz po starcie systemu wylaczaly sie wiatraki podlaczone do plyty glownej m.in. ten z procka :)

Majonez-> ten efekt występuje na mojej płycie na BX-440... Kiedy tylko WinXp się zabootuje wyłącza się wiatrak od procesora. Nie dałem temu rady i odpuściłem. Całe szczęście, że mój Celeron się nie przegrzewa zbytnio, bo zorientowałem się dopiero po półrocznej pracy pod XP!! Po czym XP poszedł się paść z kompa.

Ormianin 11.12.2003 23:43

Cytat:

Napisany przez Zelea
tak najlepiej instalacji nauczyc sie na pamiec... hehe czego tam sie uczyc ?? :jezyk: :D

tymbardziej ze po 1 instalcji juz mozna zrobic ghosta ;)

hej, sluchajcie, ale jesli wymienie tylko procka na innego... a plyta ta sama zostanie oraz reszta sprzetu, to przeciez nie bede przeinstalowywal systemu!

Majonez 12.12.2003 01:52

Cytat:

Napisany przez Ormianin
hej, sluchajcie, ale jesli wymienie tylko procka na innego... a plyta ta sama zostanie oraz reszta sprzetu, to przeciez nie bede przeinstalowywal systemu!

oczywiscie ze masz racje ale zakladamy ze przenosimy tylko dysk do calkiem nowego kompa :papa:

nimal 12.12.2003 09:10

wlasciwie tylko wymiana plyty glownej wymaga na bank reinstalacji "czystej" - sam proc nie ;)

Voytek 12.12.2003 09:12

A wiec rada jest jedna -system od nowa.
Dzieki za podpowiedzi.
Moj post nie jest wynikiem tego ,ze nie instalowalem nigdy systemu tylko poprostu chec pojscia na latwizne.
A ze wpadla mi ta "rada" w rece (i tez tak sie nad nia zastanawialem czy to dar rade) to chcialem zasiegnac porady.

Jesze raz dzieki
Pozdrawiam Voytek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:23.