Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   straty w mp3 ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/straty-mp3-28746/)

Alinoe 12.12.2003 03:22

straty w mp3 ??

witam

zastanawia mnie pewna sprawa, otóż na slsk znalazłem gościa który miał singiel którego szukałem kilka miesięcy, jak sie okazało jest z chin, ale mniejsza o to - przechodząc do meritum sprawy, transfer miałem od niego baardzo lichy, mało tego - dość często się rwał i zasysałem te trzy kawałki około doby. i tu pytanie - czy fakt że pliki ciągnięte były "na raty" ma jakis wpływ na zawartą w nich informację ?? w tym przypadku na jakość dźwięku ?? wiem że to informacja w postaci cyfrowej (chyba) ale czy nie można wykluczyć jakichś strat "po drodze" ?? audiofilem ze słuchem doskonałym nie jestem, po prostu pytam z ciekawości

pozdrawiam, Marcin

-Sid-The-Rat=> 12.12.2003 07:23

jesli transmisja byla prowadzona 'bezpiecznym' protokolem - majacym wbudowane potwierdzanie to nie ma zadnych roznic (zrob sobie test - zacznij ssac maly plik np flshgetem i zatrzymaj go i wznow z 20 razy - i tak dotrze w calosci [chyba ze program jest zwalony - tak jak getright byl kiedys i pewnie nadal jest])
jesli zas szlo to po 'szybkim' protokole jak np UDP to niestety ale dziury moga byc - i czesto sa - nie wiem jednak jaki idiota pisalby program p2p na udp...

Alinoe 12.12.2003 14:35

a jak to jest z soulseekiem ??

pozdro, Marcin

andrzejj9 12.12.2003 16:24

Nie na temat (przynajmniej nie do konca), ale a propo singli. Znacie jakies miejsca, gdzie mozna jakies znalezc? Czasami mam duza ochote jakas szczegolnie podobajaca mi sie piosenke kupic sobie na singlu, ale w Polsce ich praktycznie nie ma, a i na interencie znalezc nie moge. Jedyny sposob to sciaganie z zagranicy, a to ani wygodne nie jest, a i bardzo duzo kosztuje.

-Sid-The-Rat=> 12.12.2003 16:47

a co to soulseek? jesli nie syszysz problemow to sie nimi nie przejmuj - mp3 to i tak g..no wiec jedna dziura wiecej roznicy nie robi

Alinoe 12.12.2003 17:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie na temat (przynajmniej nie do konca), ale a propo singli. Znacie jakies miejsca, gdzie mozna jakies znalezc? Czasami mam duza ochote jakas szczegolnie podobajaca mi sie piosenke kupic sobie na singlu, ale w Polsce ich praktycznie nie ma, a i na interencie znalezc nie moge. Jedyny sposob to sciaganie z zagranicy, a to ani wygodne nie jest, a i bardzo duzo kosztuje.

generalnie zależy to JAKICH wykonawców szukasz bo singli to masowo na półkach chociazby w empiku uświadczysz, albo np w wielu internetowych sklepach. rarytasy zadarzają się na allegro czasem.

pozdro, Marcin

Alinoe 12.12.2003 17:14

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
a co to soulseek? jesli nie syszysz problemow to sie nimi nie przejmuj - mp3 to i tak g..no wiec jedna dziura wiecej roznicy nie robi

SID to mnie zagiąłeś...myslałem że soulseek to jeden z popularniejszych p2p bo polaków tam masa... do mp3 polecam.

pozdro, Marcin

-Sid-The-Rat=> 12.12.2003 17:29

nie uzywam p2p od pol roku - moze to stad

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:59.