![]() |
nowy duzy dysk
jako ze sprzetem sie interesuje tylko w momencie kiedy mam cos kupic to nie jestem obeznany w tym co warto akurat teraz kupic.chodzi mi konkretnie o dysk.Ma on miec 120 Gb byc oczywiscie szybki ..W swoich komputerach zawsze mialem seagate'y i ani razu sie nie zawiodlem.aktualnie mam baracude 4 40 GB, zastanawiam sie wlasnie nad seagatem ( tym do 500 pln z 8 mb cacheu) czy ktos ma ten dysk i czy beda one dobrze wspolpracowaly.moja plyta to epox na kt266a i nie wiem czy ten chipset obsluguje takie duze dyski.jako ze nie mam czasu zeby obczaic testy,recenzje na www to zdam sie na WASZA opinie.Moze lepszym rozwiazaniem bedzie Maxtor?
|
tez planuje zmienic dysk i bedzie to wlasnie ten seagate barracuda 7 120GB 7200rpm
na pewno bedzie niezawodny :) a co do plyty glownej to lepiej sprawdz na stronce producenta (choc z tego co wiem wszystkie plyty na kt266 moga dyski do 200GB obslugiwac :) ) |
Ja powiedziałbym wręcz przeciwnie. Osatnio chodzą na forach słuchy, że Seagate'y się popsuły. W tej sytuacji polecam zakup WDC. Acha, i jedna z rzeczy ważniejszych dla dysków - gwarancja na WDC - 36 miesięcy. Na Seagate'a 12...
|
no a na raptora (sata) 5 lat !!!! tez WD
|
Caviary (WD) mają niestety tendencje do zatrzymywania się podczas pracy. Trzech znajomych ma Caviary i co jakiś czas poczas pracy słychać dziwny dźwięk. Dysk się chyba wtedy zatrzymuje, system zamiera i dopiero po pewnej chwili zaczyna pracować dalej.
|
Ja poleciłbym Ci Maxtora 120GB z 8MB Cache. Mam Maxtora ale 40GB i jedyne co może przeszkadzać to hałas, ale do tego idzie sie po kilku dniach przyzwyczaić.
|
a nie jest tak ,ze dyski tej samej firmy lepiej ze soba wspolpracuja?Caly czas jestem ciety na tego seagata..,moze ktos mi poda stronki z jakims testami ,recenzjami?bede wdzieczny
|
A ja zamontowalem sobie Hitachi 123,5 GB:D
(dawniej IBM!) i chodzi bardzo dobrze, cicho, ma temp 32 st C. Firmy ktore bora te dyski twierdza, ze nie ma z nimi klopotow! Mam powody wierzyc bo jakos nie wracaja do naprawy. Barracudy i Maxtory bardzo czsto sa serwisowane. Samsungi i Hitachi rzadko! |
Cytat:
Najmniej pisze o IBM i Maxtorach. Dyska 120GB 7200 obr./min. Maxtor 8MB U133 cache - 438 zł http://www.enterprise.pl/1_4.HTM |
było takich tematów dużo, możnaby tak poszukać w archiwum. :)
Tak! To prawda-Baracudy ostatnio się kaszanią i nie są uznawane za dobry wybór, głównie dlatego też, że mają krótką gwarancję. Wybór? Samsung albo WDC. P.S. Temat zamieszczony w złym dziale forum ;) :P |
Cytat:
sam posiadam samsunga 60gb i sie zawiodlem (za pierwszym razem dostalem takiego co sie nie chcial sformatowac,a po wymianie na nowy - moj aktualny - dziala nawet szybko,tylko sie mocno bardzo mocno grzeje i dosyc glosny mimo wyciszonej obudowy) |
Popatrz sobie ten topic bo tu bylo o dyskach: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=28600
W sumie tak juz napisalem, ale powiem jeszcze raz. Western Digtal - super wydajne i niezwodne dyski, i Maxtor - rowniez bardzo wydajne i dobre dyski ale lepszy jest troche WD, Seagate - ciche dyski, ale ostatnio zawodne, wydajnosc dobra Samsung - trzymac sie z daleka bo padaja, wydajnosc rowniez dobra, ale slabysz od Seagata |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:40. |