![]() |
Cytat:
Cytat:
|
hehe - to ja znam cos lepszego:
Udowodnij ze nad cialem Z5 : sin x = n no wiec robimy sin x = n /n six=1 (six = 6 :) ) 6=1 (6 mod 5 = 1 - nad cialem Z5) 1=1 - udowodnione :) To jeszcze taki zarcik wydzialowy: Biegnie Pi i spotyka e^x (Pi) - e^x uciekaj zbliza sie pochodna, uciekaj, Boze co to bedzie !! (e^x) - Eeeeeeeeeetam spoko ja jestem e^x, mi pochodna nie straszna (Pi) - no dobra rob jak chcesz. (i Pi ucieklo) Przychodzi pochodna: (pochodna) - strzezcie sie liczby, jam jest pochodna (e^x) - Eeeeeeeeetam ja jestem e^x i sie ciebie nie boje (pochodna) ale ja jestem po dy :) (e^x) :blee: |
Cytat:
|
Cytat:
a na marginesie: ostatnio na swoim wydziale widzialem napis na scianie korytarza: Kod:
sin x = 1 / : sin |
Cytat:
Tak na marginesie kilka razy w tygodniu idac korytarzem na wydziale slysze - "wiesz kiedys lubilem matematyke" :) ale na pozniejszych latach ten pesymizm maleje. Zreszta - czy te tony abstakcji sa niezbedne na studiach informatycznych :blee: |
Cytat:
Kod:
a >= 0, b >= 0 i n nalezace do N \ {0, 1} => (a)^(1/n) = b <=> b^n = a(swoja droga, dlaczego wylaczyli liczbe 1 ze zbioru mozliwych wartosci n powyzej? czyzby kolejne uproszczenie?) wydaje mi sie, ze zalozyli a >= 0 dla wygody, zeby nie przerazac uczniow ujemnymi liczbami pod pierwiastkiem i nie miec problemow z pytaniem: "A co to jest ta liczba 'i'?" zadales pytanie, ile to jest (-8 )^(1/3) ale nie napisales jakie przyjales aksjomaty, wiec Ci odpowiedzialem ile to jest (przyjmujac rozszerzona aksjomatyke, chyba tak to sie nazywa), a to, ze ktos dla uproszczenia sprawy przyjmuje aksjomat, ze a >= 0 i b >= 0 to nie jest moja wina Cytat:
pozdrawiam :) |
Cytat:
Wedlug aksjomatyzajci panujacej w szkolnictwie srednim (teraz) (-8)^(1/3). Tu nie ma zadnego kombinowania - tu jest aksjomat. Tak wpajano mi przynajmniej w LO - sam zaraz sprawdze czy jest taki aksjomat w LO. No znazalem cos takiego: http://www.epsilon.kim.pl/Matura/R/l...tm#Pierwiastek Taka definicje pierwiastka n-tego stopinia poznalem w LO. Cytat:
|
o qrde.. nic z tego nie rozumiem, az boje sie isc do gimnazjum a potem jeszcze dalej itd. :)...
pozdro ;) |
Cytat:
Ok, jezeli faktycznie tak napisalem, bo popelnilem blad, bo nie ma liczby rzeczywistej rownej pierwiastkowi z -1. Ale od poczatku chodzilo mi o to, ze cos takiego ma rozwiazanie i jest nim wlasnie liczba urojona i. |
Cytat:
a -2 nalezy do rzeczywistych po co kombinowac? Cytat:
w informatyce bardzo czesto przyjmuje sie, ze zaczyna sie od 0 (np. w C/C++ tablice indeksowane sa od 0) |
Cytat:
... bo wedlug teraz powszechnie stosowanej aksjomatyzacji pierwiastek rzeczywisty (nawet nieparzystego stopnia 3,5,7 ...) z liczby ujemnej nie istnieje ... andrzejj9 napisał(a) Jak to nie istnieje. A complex numbers (czy liczby urojone po polsku). Przeciez to chyba oczywiste, ze pierwiastek z -1 wynosi i Ja pisalem ze w rzeczywistych nie istnieje, a Ty zaprzeczyles a potem podales przyklad i (urojonego jak sam zauwazyles), wiec jednak nie istnieje w rzeczywistych ... Jutro sie jeszcze spytam jak to jest np. z (-8 )^(1/3) czy istnieje rozwiazanie czegos takiego w rzeczywistych, bo spotkalem sie z def (aksjomatyzacja w LO) ze pierwiastek rzeczywisty dowolnego stopnia (roznego od 0) z liczby ujemnej nie istnieje. (0^0 jest dla odmiany nieokreslone). A najsmieszniej to sprawa wyglada z naturalnymi :) W wiekszosci ksiazek jest od 1 (nie we wszystkich), a wiekszosc wykladowcow i cwiczeniowcow odlicza naturalne od 0 (choc tez nie wszyscy). |
Cytat:
|
faktycznie pierwiastki parzyste z liczb ujemnych istnieja, ale nie sa rzeczywiste
co do zadanka zamieszczonego przez cinma, to ciagi zupelnie inaczej sie dodaje, co ostatnio juz pisalismy :) |
sorki, pierwiastek to x^(1/2). qrde, ale plama.
|
Cytat:
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:13. |