![]() |
Teac-CDW54E nagrywanie CD-RW 700MB - PROBLEM
Witam!
Mam problem z wszelkimi plytami CD-RW 700 MB... poniewac naped mi w ogole ich nie widzi... Ani w moim komputerze ani jak np. uruchomie nero i daje zeby nagrywac to pisze zeby wlozyc plyte... plyty 650 CD-RW widzi... wszystkie plyty CD-R tez... Nie wiem jak sprawdzic jaki mam bios... Bo przy starcie kompa pisze tylko TEAC CDW54E, a moim kompie tez nic nie pisze... Pomozcie gdzie to sprawdzic... bo moze wgranie nowego biosu mi pomoze. Z gory dzieki. |
jak masz Nero to włącz...
z menu: Nagrywarka-->Wybór nagrywarki-->i tam w okienku masz info o nagrywarce, 'wersja firmware' to właśnie wersja biosu. W menedźerze urządzeń też byś znalazł wersje biosu we właściwościach itd. |
Nie kombinuj z biosem, nie wiem czy w ogole byly do nich jakies inne biosy od fabrycznego. Napisz jakie masz te plytki, bo jesli z indexem predkosci 4-10x to juz masz odpowiedz - ta nagrywarka obsluguje tylko plyty 1-4x. Takie plyty coraz trudniej spotkac w sprzedazy i jesli nie zwracales na to uwagi to zapewne kupiles szybsze HS i stad klopoty.
|
Dzieki. Wlasnie nie wiedzialem ze nagrywara nie obsluguje 4-10 a mam wlasnie mniej wiecej takie :) Teraz trzeba bedzie poszukiwac za 1-4... dzieki za info. Pozdrawiam
|
@ grzeniu - byly i dodawaly zapis w trybie daoraw, czyli dosc istotna zmiana
ale oczywiscie zaden bios nie doda obslugi plyt HS/US do spawary x4 |
Cytat:
|
ja ciagle mam i uzywam teac w58e - nie bylo do niej zadnego upadatu firmwaru (btw - cdrw hs obsluguje :) )
|
A ja jestem wierny CDW54E do samego końca - mojego lub jej:)
F |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:19. |