![]() |
Co trafił szlag??
Problem jest taki: moja kolezanka sprzatala w pokoju
i odlaczyla kompa po ponownym podlaczeniu i probie uruchomienia zasmierdzialo i nie wystartowal. Doszedlem, do wniosku, ze to zasilacz - codegen kurde - po wymianie zasilacza komputer jednak nadal nie startuje. The question is: co szlag trafilo razem z zasilaczem??? Procek czy plyta glowna?? Procek to pentium III 1000mhz. Ja obstawiam plyte glowna, ale cholera wie. Nastepne pytanie gdzie zdobyc ewentualnie plyte pod taki procek?? Uzywana czy co?? |
Cytat:
Jeśli komp nie wstaje a wentyle się kręcą zrób Clear Cmos( odłącz najlepiej zasilacz od płyty zanim przestawisz zwore). Jeśli mobo padło to pozostaje chyba tylko www.allegro.pl:) Pozdro |
wentyle sie kreca kurcze a nie wstaje:(
Dzizas jak sie sprawdza czy kondensatory nie sa wybite?? I jak sie robi clearcmos?? Sorry za lamerskie pytania:( |
Cytat:
1 - na płycie jest zworka którą należy tylko zewrzeć odpowiednie styki 2 - wyjąć baterię z płyty |
wybite (walniete) kondziolki poznasz nawet bedac 16 letnia latwa blondynka - po prostu sa inne niz to normalnie - wygiete, spuchniete, czasem przypalone, widac od razu
|
cholera wszystko wyglada normalnie:(
Widzi mi sie, ze to zadanie dla profesjonalisty a nie dla mnie:( Dzieki za pomoc:) |
Witam, musze odkopać ten temat ;)
Mój znajomy przyniosl do mnie swojego kompa żebym zobaczył co znim bo przestał działać :podbite: Komputer działał ale pewnego feralnego dnia zawiesił sie i po resecie nie wstaje,tzn diody i wentylatory zapalaja sie na 2 sekundy i zaraz gasną.Sprawdziłem zasilacz,odłaczylem po kolei dyski,napedy,wyjałem karte dzwiekowa i sieciowa nawet sprawdziłem przycisk power i dalej to samo.Sprzęt wiekowy : Celeron 333mhz,jakis 16mb Diamond Monster,128 Ram,no i płyta główna FIC VB-601 || :help: |
Mialem podobna sytuacje.....u mnie winowajca okazal sie kabel od myszy, robil zwarcie i komp nie wstawal.
Zazwyczaj odlacza sie wszystko inne by namierzyc przyczyne, a nie bierze sie pod uwage myszy. Sprawdz wiec, moze tu tez? |
Cytat:
|
Miałem identyczne objawy pół roku temu.
Pomogła wymiana zasilacza. |
Skoro zasilacz sprawdzales....no wlasnie, jestes pewien na niego?
To moze byc pad plyty glownej. |
Cytat:
|
2-3 miesiace temu mialem podobnie, kabelki zasilania od dysku nie stykaly, wymienilem dysk na nowy i smiga bez problemu
|
stawiam na płyte główną a lub procek.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:54. |