Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nagrało się "za głośno" (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nagralo-sie-za-glosno-28943/)

VeeNET2 16.12.2003 20:24

Nagrało się "za głośno"

Witam! Słabo znam się na edycji wav'ów...
Cóż, nagrałem sobie audycję radiową, z tym, że po wszystkim okazało się że miałem ustawiony suwak głośności nagrywania prawie na full. Skutkiem tego muza gdy tylko głośniej zagra - to szumi i trzaska i brzęczy...
Przypuszczam, że amplituda została obcięta przy nagrywaniu, czy tam zakres przekroczony(skąd mam to wiedzieć?!), ale może da się jakoś usunąc te zniekształcenia? Przynajmniej, żeby dałoby się tego słuchać bez nerwów.
Mam tylko cooledit2000 1.1, ale nie wiem za co sie zabrac.
Muza nagrana w formacie WAV.

Proszę o pomoc, jeśli w tym przypadku to jest możliwe. :pisze:

-Sid-The-Rat=> 16.12.2003 20:39

raz obicete juz nigdy nie wroci - sa pewnie jakies sztuczne filtry ale przyznam ze nigdy nie szukalem - raz spowodowana katastrof nauczyla mnie zeby uwazac bardzo przy nagrywaniu...

Patrixs 16.12.2003 20:50

Użyj przede wszystkim w cool edit "Normalize", i poszperaj w filtrach "Noise reduction" : Click/Pop Elimination itp. Ale szczerze mówiąc cokolwiek zrobisz to i tak nie osiągniesz takiej jakości nagrania jaką uzyskał byś nagrywając tak jak trza. A jeśli chodzi o to żeby nie kaleczyło uszu to da się to zrobić tak jak napisałem.

Pozdro

VeeNET2 16.12.2003 21:12

Cytat:

Napisany przez Patrixs
... i poszperaj w filtrach "Noise reduction" : Click/Pop Elimination itp.

Pozdro

Skąd można ściągnąć te dodatkowe filtry (jeśli można), bo ja na razie oprócz swoich profili szumów - nie mam nic.

tomall0 16.12.2003 21:38

Cytat:

Napisany przez VeeNET2
Skąd można ściągnąć te dodatkowe filtry (jeśli można), bo ja na razie oprócz swoich profili szumów - nie mam nic.

Są w Cool Edit:)

VeeNET2 16.12.2003 21:48

Cytat:

Napisany przez tomall0
Są w Cool Edit:)

No to ciekawe w jakiej wersji, bo ja mam cooledit2000 1.1
Dla jasności: otwieram w menu "transform" dalej "Nose reduction" i potem co? Szukałem w "load profile" i nic.
Poza tym przejrzałem inne opcje w "transform" i żadenego "Click/Pop Elimination" nie znalezłem. Chyba, że jestem totalnie ślepy albo gorzej niż początkujący :wow:

nimal 16.12.2003 22:05

a do nagrywania polecam creative recorder - po zaznaczeniu odpowidniej opcji sam bedzie monitorowal na zywo nagranie i nie ozwoli na sciecie dzwieku niezaleznie od ustawionej glosnosci nagrywania (ARVL - Auto Recording Volume Limiter) - dziala ;)
wbrew obiegowej opinii da sie zainstalowac na winXP/2k3

-Sid-The-Rat=> 16.12.2003 22:11

hmmm... nie pamietam juz cool edita - ale to chyba nie w 'noise reduction' (odzumianie) rzecz - tylko trzeba zrobic jakies odzyskiwanie wysokich czestotliwosci, najpierw upsample, potem jakos ekstrapolowac to co juz jest - ale to i tak efekt zawsze bedzie marniutki - tego co sie obcielo po prostu juz nie ma - a ekstrapolacja daje efekty.. hmm... jakies tam daje - ale dobrymi tego nazwac nie mozna

Patrixs 17.12.2003 09:46

Ilość załączników: 1
Foto z Cool Edit.

VeeNET2 17.12.2003 12:26

Dzięki, Patrixs.
Spróbuję się więc zaopatrzyć w Cool Edit Pro. :spoko:

brzuszki 23.12.2003 01:24

ściagnąłem taki progs wavegain frontened
ma wiele możliwości.
Używam go zamiast normalize w innych edytorach dźwięku.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:37.