Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Co kupić ? - $$ po świętach (https://forum.cdrinfo.pl/f5/co-kupic-po-swietach-28944/)

andrzejj9 19.12.2003 13:41

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Masz swietny komputer! dlaczego chcesz wymieniac w nim jakis czesci... zostaw sobie pieniadze na wakacje lepiej

jesli jednak chcesz sobie sprawic przyjemnosc, czasem takie peryferia jak skaner, glosniki, sluchawki, czy drukarka tez sie przydadza

pozdrawiam:)

O!, z ta wypowiedzia jak najbardziej sie zgadzam. Skaner, a zwlaszcza drukarka czasami sa bardzo potrzebne (ja juz sobie bez nich zycia, zwlaszcza jakos student, nie wyobrazam). O wiele wazniejsze niz np kupowanie procesora 3200 maja rewelacyjny XP2000+.

W 100% popieram ta wypowiedz :)

andrzejj9 19.12.2003 13:39

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
sadze ze jest... tylko trzeb pogrzebac - z mariusem the mad dokonalismy grupowego zachwytu openofficem kedy zadanie wlasnie do wykonania excelu OO zrobil szybciej, latwiej i przyjemniej, udowadniajac przy okazji ze jest bardzije zgodny z excelem niz sam excel (ktory ni ejest kompatybilny sam ze soba)

a sama korelacje liczy sie na piechote, regresje gorzej, ale nie przypuszczam zeby tego nie bylo w OO

co do tej prezentacji - cos mi sie o uszy obilo ze jest dostepny darmowy, nie wymagajacy instalacji player do dokumentow OO - sadze ze warto sprawdzic te pogloske

Zgadzam sie z powyzsza i kilkoma nastepnymi wypowiedziami na temat Open Office'a. Uwazam go za naprawde doskonale zrobiony pakiet. Wedlug mnie pod ogolnie nie ustepuje w wiekszosci zastosowan produktowi Microsoftu, a w wielu go nawet przewyzsza. Ostatnio, kiedy robilem na nim projekt (po duzej frustracji spowodowanej problemami z formatowaniem w Officie XP), byla to naprawde przyjemnosc, a niektore funkcje naprawde korzystnie mnie zaskoczyly.

Natomiast jesli chodzi o regresje, to jednak robienie jej na piechote nie jest tym, o o mi teraz chodzi. Za duzo mam tego do roboty, zeby jeszcze sobie dokladac dodatkowe liczenie. Ale, mimo, ze docelowo przezucam sie na OO to moge jeszcze cos tam robic w pakiecie Microsoftu i przez jakis czas jeszcze, dopoki OO nie poznam lepiej, miec go rowniez zainstalowanego. A potem zobaczymy :)

adixo 19.12.2003 13:10

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Masz swietny komputer!

Świetny to może za dużo powiedziane ale do tego co robi to w zupełności wystarczy
ja też bym nic nie zmieniał - chyba że masz kłopoty z grafiką w grach

Ormianin 19.12.2003 12:36

Masz swietny komputer! dlaczego chcesz wymieniac w nim jakis czesci... zostaw sobie pieniadze na wakacje lepiej

jesli jednak chcesz sobie sprawic przyjemnosc, czasem takie peryferia jak skaner, glosniki, sluchawki, czy drukarka tez sie przydadza

nimal 18.12.2003 11:51

jesli masz najnowszego OO zawsze mozesz exportowac prezenatacje do pdf lub flasha - te pliki da sie odczytac w praktycznie kazdym kompie
co do playera to byl do StarOffice i zaraz potem przestal byc rozwijany, znalazlem tylko info ze bylo cos takiego: "OpenOffice.org Player 638"

woitas 18.12.2003 11:02

jesli ktos go znajdzie, niech wrzuci linka.

a co do samego open office, to naprawde niezly pakiecik.
pomyslec tylko, ze M$ zada za swoj tyle pieniedzy, gdy tutaj darmowy jest prawie tak samo dobry... :blee:

-Sid-The-Rat=> 18.12.2003 09:40

sadze ze jest... tylko trzeb pogrzebac - z mariusem the mad dokonalismy grupowego zachwytu openofficem kedy zadanie wlasnie do wykonania excelu OO zrobil szybciej, latwiej i przyjemniej, udowadniajac przy okazji ze jest bardzije zgodny z excelem niz sam excel (ktory ni ejest kompatybilny sam ze soba)

a sama korelacje liczy sie na piechote, regresje gorzej, ale nie przypuszczam zeby tego nie bylo w OO

co do tej prezentacji - cos mi sie o uszy obilo ze jest dostepny darmowy, nie wymagajacy instalacji player do dokumentow OO - sadze ze warto sprawdzic te pogloske

andrzejj9 18.12.2003 01:04

I jest jeszcze jedno male "ale", ktore byc moze da sie jednak obejsc. Otoz potrzebna mi jest obecnie analiza danych w Excelu (konkretnie regresja i korelacja, ale tez inne funkcje), a w Open Office nie moge takiej znalezc. Moze w ogole jej tam nie ma?

andrzejj9 18.12.2003 00:29

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
za darmo mozna miec open office - wystarcza do wszystkiego poza naprawde wyuzdanymi zadaniami

Wiem, ostatnio uzywalem do robienia projektu i bardzo sobie chwale, ale jednak jest kilka "ale".

Wlasciwie podstawowe - popularnosc Office'a Microsoftu. Przez swieta zamierzam przygotowac prezentacje z Marketingu w Power Poincie. Teoretycznie Open Office rowniez ma pakiet do robienia tego typu rzeczy. Ale Open Office'a nie ma zainstalowanego w pracowni, gdzie ten projekt bede prezentowal. Nie moge ryzykowac, ze jakies formatowania, lub inne rzeczy nie wyswietla sie poprawnie i to obnizy mi ocene. Stawka dla mnie jest zbyt duza. Nalezaloby na biezaca sprawdzac odpowiednie funkcjonowanie prezentacji w Power Poincie, a to nie dosc, ze dodatkowo pracochlonne, to ponownie wymusza posiadanie tego programu.

pawelblu 17.12.2003 23:04

Ja sie ostatnio zastanawiam nad kierownica komputerowa. Moze ktos, kto juz uzywal powie czy sie oplaca cos takiego kupowac kupowac? Jezeli tak to co dokladnie? Czy sa wogole takie systemy kierownicze z 3 pedalami i drazkiem zmiany biegow bardziej realistycznym a nie w postaci jakiegos dzyndzla :)

-Sid-The-Rat=> 17.12.2003 22:42

za darmo mozna miec open office - wystarcza do wszystkiego poza naprawde wyuzdanymi zadaniami

andrzejj9 17.12.2003 22:34

Ja bym wlasciwie nic w tym nie zmienial. No moze nie do konca, majac troche luznych pieniedzy dolozylbym troche pamieci (z 512MB), a gdybym gral w jakies gry, to zmienil karte graficzna. Poza tym po co cokolwiek z tego zmieniac?

Juz raczej skorzystalbym z promocji i kupil oryginalnego Office'a za 499zl.

woitas 17.12.2003 11:32

moje propozycje:
-windows
-office
-grafa ati 9800 lub 9700 pro
-pamiec ddr 400 (1gb)
-hdd 200gb (lub ewntualnie 160gb)
-monitor OLED 17" (np.: sony)
-klawiatura + mysz bezprzewodowa Logitech
-glosniki Creative I-Trigue 2.1 3300 lub Creative Inspire 5.1 Digital 5700

miles 17.12.2003 11:05

Po świętach wejde na wage i zobacze czy przytyłem.
Troche kilo mi się przyda.

Co z kasą hmmmm aparat cyfrowy, może być Olympus 720 lub Canon A70.
Wybredny nie jestem Św.Mikołaju. :) .....i grzeczny czasem byłem

jacoob 17.12.2003 10:28

A ja po świetach pójdę do apteki i kupię coś na ból brzucha :jezyk: :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:09.