Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Gitara, co dalej ... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/gitara-co-dalej-29033/)

jasut 21.12.2003 10:12

Cytat:

Napisany przez brzuszki
Słynny skrzypek znalazł się w obcym mieście,gdzie miaał dać koncert w filharmonii,ale zepsuł mu się rower i szedł pieszo,bo w hotelu powiedzieli,ze to nie daleko.
Ale pobłądził i pyta przechodnia:
Panie jak trafić do Filharmonii?
_Ćwiczyć,ćwiczyć,cwiczyć !
:)

^_^ Chyba swoją gitarę zdejmę dzisiaj z szafy i będę ćwiczył, ćwiczył, ćwiczył (we Wrocławiu jest ładna filharmonia) ^_^

brzuszki 20.12.2003 12:33

Słynny skrzypek znalazł się w obcym mieście,gdzie miaał dać koncert w filharmonii,ale zepsuł mu się rower i szedł pieszo,bo w hotelu powiedzieli,ze to nie daleko.
Ale pobłądził i pyta przechodnia:
Panie jak trafić do Filharmonii?
_Ćwiczyć,ćwiczyć,cwiczyć !
:)

Macio.Men 20.12.2003 12:23

Cytat:

Napisany przez bgn
kiedys przypadkowa widzialem pare stronek

www.gitara.org - to chyba najlepsza w Polsce.

bgn 20.12.2003 09:26

Cytat:

Napisany przez Patrix
Powiedzmy, ze mam gitare tradycyjna (model: Handmade Western - sw203tb), jestem kompletnie zielony co do niej :D
a chce sie czegos nauczyc...
przydalyby mi sie jakies podstawy gry, wiem, w necie jest tego masa (w googlu), nawet znalazlem jakies (niby) taby, potem gdzies indziej jakas piosenke z tabami - to jedno nie kleilo sie drugiego :D i teraz nie mam pewnosci co jest poprawne a co nie.
Moze ktos z Was umie grac, zna jaksa pewna stronke ... i wyjasni mi te doslownie "fundamenty" gry, jak czytac te taby itd ??
help

mysle, ze najpierw musisz okreslic swoje predyspozycje do gry wogole.
1 stopien wtajemniczenia muzycznego - to ludzie ktorzy rozróżniaja, kiedy graja, a kiedy nie
2 stopien wtajemniczenia - to ludzie ktorzy rozrozniaja, kiedy graja , a kiedy spiewaja

Ja osobiscie posiadam 1 stopien, a TY :mruga:
To żart oczywiscie - zycze ci wiele wytrwalosci - mysle ze w necie znajdziesz podstawy i tzw.chwyty- bo kiedys przypadkowa widzialem pare stronek

jasut 20.12.2003 08:44

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
czyli gitara w dlon i mecz ja... dlugo

Do pierwszej krwi. :chytry:
Uczucie zmaltretowanych palców jest wspaniałe.

Fantomas 19.12.2003 23:46

Patrix zobacz to:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19116749
nie mam pojęcia czy dobry to podręcznik, czy zły - po prostu leży u mnie.
Miłego grania :)

Patrix 19.12.2003 17:57

a moze cos znajde,
nie martw sie, nie znudzi mi sie to, bete to meczyc.
niestety dzisiaj juz wiecej nie zagadam na gg bo mam cos pilnego.

-Sid-The-Rat=> 19.12.2003 17:47

nie sadze zeby byly jakies wybiegajace ponad przecietny poziom miernoty samouczkow - gitare trzeba kochac, czcic i szanowac - inaczej daj sobie spokoj bo nic z tego nie bedzie

czyli gitara w dlon i mecz ja... dlugo

Patrix 19.12.2003 17:34

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
hiehie...

(...) znow odesle cie do googla - chyba ze bedzie ci sie chcialo mi glowe zawrocic przez gg - ostrzegam straszny ze mnie nauczyciel
(...) na takiej gitarce jak twoja to pewnie bym nic nie zagral - bo twarda jest, ale i tak jak na poczatek polecam ci metalike - proste i latwo poznac ze brzmi dobrze - i jeszcze raz - nie wczesniej niz za pol roku bedziesz umial zrobic z gitara cos wiecej niz dobrze wygladac...

ooo.. Sid widze, ze sie znasz :)
szukam w googlu szukam...
Sid, pojętny jestem uczen :D,
ostry nauczyciel ?? ok prznajmniej cos ze mnie bedzie ;)
bede mial problem - wale do Ciebie na gg :)
a co do postepow, jestem tego swiadom, ze troche czasu minie ... ale efekt :)

PS
Sa jakies ksiazki dla samoukow ?? pomijajac elementarze z 30 str.

Patrix 19.12.2003 17:27

Cytat:

Napisany przez macio.men
Ty, co to jest gitara tradycyjna?
Ja znam tylko klasyczne, akustyczne, elektroakustyczne, basowe, elektryczne, basowe akustyczne.
A tradycyjnych nie znam.

i pierwsza wpadka :D mam akustyczna, co do tego slowa "tradycyjna" to raczej mialem na mysli ze nie elektryczna :D

-Sid-The-Rat=> 19.12.2003 17:19

hiehie...

fajnie ze masz sprzet - przez pierwsze pol roku nie oczekuj ze cokolwiek bedziesz umial zagrac z sensem - to trudna sztuka - i dobrze, ci co i tak by nie grali sie zniecheca...

taby - dobra rzecz na poczatek, choc potem radze przyjzec sie nutkom i poznac jak to dziala - warto

jak czytac taby...

E-----------------6-6-------------|
B---------------------5-5-5h6p5---|
G-----5-4-5---5-4---------------5-|
D---4-----------------------------|
A---------------------------------|
E---------------------------------|

^ - stroj gitary - najnizej struna najgrubsza, anglosaskie 'b' to nasze 'h' - troche mylace... tutaj akurat mamy stroj tradycyjny dla gitary, czyli kwarty, i tercja pom. g i h - o tym jak stroic gitare i inne takie poczytaj na necie - kazdy ma wlasna metode, no i zupelnie inaczej stroi sie elektryka - tam latwiej flazolety wycisnac

te cyferki oznaczaja prog na gitarze na ktorym ma sie oprzec struna - '0' oznacza ze nic nie naciskasz, '1' ze na pierwszym progu itd

calosc jest rozpisana w czasie - wiekszosc amatorskich tabow nie ma zapisu pseudonutowego - tzn rytm musisz znalesc sam, niektore, ale naprawde zadko spotyane taby maja podzial na takty, z rozpisanymi pauzami, dlugosciami i tak dalej - znow odesle cie do googla - chyba ze bedzie ci sie chcialo mi glowe zawrocic przez gg - ostrzegam straszny ze mnie nauczyciel

i to tyle co do tabow - znaczki sa wytlumaczone w kazdym tabie - bo jest wiele wariantow i nie ma co sie brac za ich opis

na takiej gitarce jak twoja to pewnie bym nic nie zagral - bo twarda jest, ale i tak jak na poczatek polecam ci metalike - proste i latwo poznac ze brzmi dobrze - i jeszcze raz - nie wczesniej niz za pol roku bedziesz umial zrobic z gitara cos wiecej niz dobrze wygladac...

Macio.Men 19.12.2003 17:13

Ty, co to jest gitara tradycyjna?

Ja znam tylko klasyczne, akustyczne, elektroakustyczne, basowe, elektryczne, basowe akustyczne.

A tradycyjnych nie znam.

A tak poza tym:

www.gitara.org

Patrix 19.12.2003 14:22

Gitara, co dalej ...

Powiedzmy, ze mam gitare tradycyjna (model: Handmade Western - sw203tb), jestem kompletnie zielony co do niej :D
a chce sie czegos nauczyc...
przydalyby mi sie jakies podstawy gry, wiem, w necie jest tego masa (w googlu), nawet znalazlem jakies (niby) taby, potem gdzies indziej jakas piosenke z tabami - to jedno nie kleilo sie drugiego :D i teraz nie mam pewnosci co jest poprawne a co nie.
Moze ktos z Was umie grac, zna jaksa pewna stronke ... i wyjasni mi te doslownie "fundamenty" gry, jak czytac te taby itd ??
help

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:48.