Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   WYTŁUMACZCIE mi jedną rzecz, abym wiedział i nigdy nie popełnił tego błędu... (NTFS) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wytlumaczcie-mi-jedna-rzecz-abym-wiedzial-nigdy-nie-popelnil-tego-bledu-ntfs-29130/)

pawelblu 24.12.2003 17:41

Cytat:

Napisany przez artoor
wypierniczylem (nieodwracalnie) mojej siostrze 3 lata pracy doktorskiej :D No a kopii swoich osiagniec nie miala nigdzie indziej... to byla jazda... :blee: Ale wole juz tego nie wspominac... nie bylo mi wesolo.

ROTFL to musial byc niezly numer.
Co do easy recovery 6, to ja mialem akcje ze skasowalem partycje, zrobilem nowa, zaczalem ja formatowac (ale w pewnym czasie anulowalem), potem ja wywalilem i easy recovery odzyskal wszysko z pierwotnej partycji.

yarosh 24.12.2003 16:13

Cytat:

Napisany przez +++LeWaP+++
ontrack easy recorvery jest bardzo skuteczny
potrafi odzyskac dane ze skasowanyc partycji i czasami znajduje nawet dane które miałeś jeszcze wcześniej...

odwalilem nie tak dawno identyczny manewr jak Ciapek, sformatowana partycja nie byla wcale modyfikowana jednak Easy Recovery pozyskal tylko pojedyncze pliki (czesto uszkodzone) z czego wiekszosc wywalilem przed niechcianym formatem.

artoor 24.12.2003 15:05

Spoko Ciapek... nie przejmuj sie... nie wiem czy Cie to pocieszy ale wyobraz sobie ze swojego czasu bawiac sie Nortonem Ghostem wypierniczylem (nieodwracalnie) mojej siostrze 3 lata pracy doktorskiej :D No a kopii swoich osiagniec nie miala nigdzie indziej... to byla jazda... :blee: Ale wole juz tego nie wspominac... nie bylo mi wesolo.

Pozdrawiam

artoor

+++LeWaP+++ 24.12.2003 10:52

ontrack easy recorvery jest bardzo skuteczny

potrafi odzyskac dane ze skasowanyc partycji i czasami znajduje nawet dane które miałeś jeszcze wcześniej...

to znam z praktyki

dysk 30 gb - skasowane partycje - odzyskał wszystko
i wszystko działa

tylko czasami nie wszytsko było na swoim miejscu (czyli w tych samych katalogach co wcześniej)

Ormianin 24.12.2003 10:47

Cytat:

Napisany przez nimal
jest na dyskietkach dosu - wystarczy przekopiowac plik unformat na dyskietke win98 i bedzie dzialac :) ale skoro tam juz cos zapisales to nie da rady w ten sposob
sprobuj unerase (na dyskietkach ratunkowych ktore mozesz stworzyc w Norton Utilieties), moze odzyska wiekszosc plikow, moze nie - trzeba sprobowac

unformat nie odpali sie pod dosem z win98, napisze mu ze nie ta wersja dos, pozatym stary unformat nie zna partycji z FAT32

unrease jest glupi, nie potrafi odbudowac struktuty katalogow... tylko pliki

pozdrawiam:)

siwy417 24.12.2003 07:29

Dodatkowy soft

Pamietam ze kiedys takze uzywalem softu TUIRAMISU.
http://www.totalshareware.com/Asp/de...pplication=333
Bardzo dobrym narzedziem do HDD jest takze Nortonowski (Disk Editor).
Kiedys mialem problem z HDD 10GB ktorego za H!@#$%^& nie moglem rozbic tzn. mial 3 partycje po 3 GB jak w fdisku wymazywalem partycje to po ponownym restarcie systemu w dalszym ciagu mialem te partycje. Probowalem wszystkich wtedy dostepnych utilitesow i ( PM 7, lowformat, itp) niestety partycje byly nie do zniszczenia. Przypadkkowo odpalilem N.U.D.E i wymazalem w MBR wszystkie info na temat partycji. Po restarcie kompa moglem w koncu podzielic ten HDD jak chcialem.

pawelblu 23.12.2003 14:53

Hm jak nic nie mieszales to easy recovery 6.0 odzyska Ci WSZYSTKO.

mr_spock 23.12.2003 13:58

tez kiedys zrobilem podobny manewr. Zakladalem kumplowi partycje na swoim kompie, a "poslalem w KOSMOS" swoj dysk podlaczony pod raida (zupelnie o nim zapomnialem). Stracilem moje kultowe filmy, ktore jeszcze wtedy nie byly na DVD dostepne.
Jedyne co po tym zrobilem, to zecilem wiazanke i odpalilem browara... do tej pory az mi sie smutno robi jak o tym mysle ;)

Legam 23.12.2003 12:59

Piszesz, że sformatowałeś D:

W takim razie na C: pod NTFS wszystko powinno zostać nienaruszone. Chyba że przed formatem skasowałeś wszystko z C:

Do sprawdzenia co zostało na dysku polecam Knoppixa (Live Linux na 1 cd).

Ziele 22.12.2003 12:27

Mój kolega też sie tak załatwił ja ty. Ja mam wszystko na NTFSie i formatuje płytką instalacyjną XP.

nimal 22.12.2003 10:01

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Nimal tam zapisałem już jakiegoś patcha :P ale mówisz, że jak tego programu tu i tu nie ma to gdzie jest? :)

jest na dyskietkach dosu - wystarczy przekopiowac plik unformat na dyskietke win98 i bedzie dzialac :) ale skoro tam juz cos zapisales to nie da rady w ten sposob
sprobuj unerase (na dyskietkach ratunkowych ktore mozesz stworzyc w Norton Utilieties), moze odzyska wiekszosc plikow, moze nie - trzeba sprobowac

CIAPEK 22.12.2003 09:29

Cytat:

Napisany przez nimal
oj Ciapus - o godzinie 23 wszystko kapujesz a dwie godziny pozniej zakladasz nowy temat ;)
skoro sformatowales partycje spod dosa, to jesli tam nic nie zmieniles (nic nie zapisalas!) mozesz proces ten odwrocic - potrzebujesz programu unformat bedacego kiedys skladowa dosa (nie ma go na dyskietce win98!) lub unerase - z dyskietki/plyty Norton Utilieties(...)

heh dzięki Tobie wiedziałem, że to przez NTFS i napisałem tutaj, a potem poszedłeś mi spać :p ;) a tu zadałem troche więcej pytanek i jasność mogła nastać :zeby:
Nimal tam zapisałem już jakiegoś patcha :P ale mówisz, że jak tego programu tu i tu nie ma to gdzie jest? :)
Cytat:

Napisany przez M@X.666
Ales Ciapek narobil bigosu ;-D

hehehe || no kurcze, sam nie wiedziałem co się stało, ale wkurzyłem się, ale ten błąd był dużą nauką.
-Witamy w programie "Usterka"
-Usterka: jaką zastosowaliśmy usterke?
-Ciapek: nie wiem :D
-Usterka: NTFS
-Ciapek: a to dlatego partycja D wyleciała w kosmos :D

LOL

P.S. Czyli jednak lepiej na NTFS sadzić? Sam będę instalwoał 2003 i jednak widze, że można na NTFS? A może nawet trzeba? Ale są tacy loodzie co mówią, że różnicy nie ma żadnej, a Ciapek mówi, że jeszcze można sformatować przez przypadek inny dysk :D
Pozdro i dzięki za obecne posty.....

Teraz już wiem, że format tylko przez instalator Windows :)

M@X 22.12.2003 08:50

Ales Ciapek narobil bigosu ;-D

Zetoxa 22.12.2003 08:31

... też myślałem, że NTFS jest wolniejszy od FAT32 i zrobiłem test uruchamiania kompa pod oboma systemami. No i niespodzianka, pod NTFS komp uruchamia mi się od wciśniecia guzika w 45 sek, pod fatem 55 s. Corel pod NTFS 2 sek. pod fatem prawie 4 s., kilka innych programów także wolniej pod fatem, czyli wniosek; NTFS jest szybszy :idea: .Testy byly robione na tym samym kompie z tymi samymi ustawieniami, konwersja plików zostala wykonana pod PM 8.

nimal 22.12.2003 08:25

oj Ciapus - o godzinie 23 wszystko kapujesz a dwie godziny pozniej zakladasz nowy temat ;)
skoro sformatowales partycje spod dosa, to jesli tam nic nie zmieniles (nic nie zapisalas!) mozesz proces ten odwrocic - potrzebujesz programu unformat bedacego kiedys skladowa dosa (nie ma go na dyskietce win98!) lub unerase - z dyskietki/plyty Norton Utilieties
co do samej partycji to NTFS to juz chyba wiesz wsio - roznicy w wydajnosci na przecietnym kompie nie powinienes zauwazyc - wiec nie martw sie spadkiem szybkosci na ntfs'ie - nowe windy sa stworzone do dzialania na tym systemie plikow

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:56.