![]() |
plyty cdrw sa obliczone na okolo 1000 cykli zapisu - widocznie to byl ten magiczny 999 ;) oczywiscie w przyblizeniu :)
|
Nie pomogło. Nie wiem sam co może być przyczyną. Zainstalowałem najnowsze ASPI, sytuacja powtarza się. Dziś dodatkowo zauważyłem że tego CDRW DYSANA nie moge również ODCZYTAĆ! :D Używany był raptem jakies 15-20 razy. Mam wrażenie że to kwestia płyty, tylko czemu w pracy 2 godziny wczesniej skasowałem go i nagrałem bez żadnych problemów (LO - 52246S).
|
Laser jest raczej w porządku, RW są nagrywane mniejszą mocą niż R więc w takim przypadku powinien być odwrotny problem.
Sprawdz płyty na innym sprzęcie, RW nie są wieczne. Ja bym stawiał na błąd ASPI, ściągnij nowszą wersję: http://cdrinfo.pl/software/stronaid.php?id=1191035445 |
Kasowanie/Zapis CDRW
Od kilku dni mam pewien problem z Lite-On em 48246S. Mianowicie - wypalałem głównie płyty CDR, w ilości około 20 miesięcznie, Nero, Clone - system WinXP+Sp1. Nie było żadnych problemów, czasem jakiś CDRW się trafił. Ostatnio wpadł do mnie szwagier, nazgrywał jakiś pierdółek z sieci i chciał zgrać to wszystko sobie na CDRW a tu ... kicha. Najpierw na DYSANIE, potem na CDRW LITE-ON'a która dostarczana jest z BOXo0wymi nagrywarkami pojawia się tn sam błąd. Płyty nie da się wykasować (próbowałem ze 100 różnych ustawień), a tym bardziej potem nagrać - wymięka na jakichś 2-3%.
Moje pytanie : Czy to wina lasera ? Zabrudzony ? Jakieś rady ? Płyty czyszczące sprawdzają się ? Tylko nie mówcie pliz SERWIS bo w moim przypadku wolałbym żeby to była ostateczność ... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:54. |