Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Cdrinfo.pl został podrobiony jako inna strona (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cdrinfo-pl-zostal-podrobiony-jako-inna-strona-2918/)

gAzZzZoR 05.06.2001 00:09

Cytat:

c0rdat (04-06-2001 10:27):
Cytat:

gazor (03-06-2001 01:45):
My tu gadu-gadu (lub stuku-stuku w klawiature :) a ten serwis wciaz jest.
Nie wiem, czy tylko u mnie to tak wygląda, ale od paru dni próbuję obejrzeć tą podrobioną stronę, i... po czołówce "Wszystko o nagrywarkach" widzę... tylko chaszcze! (Strona tekstowa, same śmieci) :))
Sprawdzałem na 2 różnych komputerach. Jeżeli to nie wina naszego firmowego serwera proxy, czy też firewall'a, to problem już nie istnieje.
W zasadzie racja.

Ale strona dalej jest.

A koniec tematu.

Pozdro. Gazor

c0rdat 04.06.2001 10:27

Cytat:

gazor (03-06-2001 01:45):
Nie wiem, czy tylko u mnie to tak wygląda, ale od paru dni próbuję obejrzeć tą podrobioną stronę, i... po czołówce "Wszystko o nagrywarkach" widzę... tylko chaszcze! (Strona tekstowa, same śmieci) :))
Sprawdzałem na 2 różnych komputerach. Jeżeli to nie wina naszego firmowego serwera proxy, czy też firewall'a, to problem już nie istnieje.

berserk 03.06.2001 20:11

Fragment umowy licencyjnej Office 2k:
6. KOPIE ZAPASOWE. Po zainstalowaniu jednej kopii OPROGRAMOWANIA, stosownie do postanowień niniejszej Umowy Licencyjnej, Licencjobiorca może zatrzymać oryginalny nośnik, na którym OPROGRAMOWANIE zostało dostarczone przez firmę Microsoft, jedynie jako kopię zapasową lub w celach archiwalnych. Jeśli oryginalny nośnik jest niezbędny do używania OPROGRAMOWANIA na KOMPUTERZE, Licencjobiorca może sporządzić jedną kopię OPROGRAMOWANIA jedynie jako kopię zapasową lub w celach archiwalnych. Za wyjątkiem przypadków wyraźnie określonych w niniejszej Umowie Licencyjnej, Licencjobiorca nie może kopiować OPROGRAMOWANIA ani towarzyszących mu materiałów drukowanych.

gAzZzZoR 03.06.2001 01:45

Ale i tak gosciu sie speszył i juz tam nic nie robi.

Ale jesli jestesmy juz przy prawie, to mam pytanie do Rysia:

--Czy jesli gosciu podrobił witryne, ktora jest darmowa, czy istnieje jakis przepis ktory pozwoli na to, aby ta witryne musiał usunac ?

Inaczej mowiac czy mozna jakos bronic swojej strony ?
Zmusic goscia do usuniecia strony ?

Pozdro. Gazor

cana 01.06.2001 22:47

HAil :)
dzieki Wszystkim za informacje
a zresztą po drodze / tzn po przeszukaniu archiwalnych backup'ow z softem dolazem / a może doszedłem / orgazm czy jakie licho, a licho nie spi tylko czuwa :)/ do wniosku ze mam ciekawszy soft i pod winde i pod linuxa za friko :) / ale fontów z ai nie oddam i już :) bo fajne/ już dopiołem je pod komunistycznego kapturka :) i w indzie znalażem im miejsce

choc tak jakby pomyślec to small mod w domowym kompie / biblioteki i przemapowania dysków/ hdka w walizek klucze sprzętowe w kieszeń razem z dokumentem zezwalającyn na wywóz z firmy coby sie ochroniarz nie dop... / mam nawet takowy kiedyś go dostałem/ i w majestacie prawa mogę sobie używać ile dusza zapragnie / bez klonowania instalacji :)/
pozdro

gAzZzZoR 01.06.2001 21:44

Cytat:

cana (01-06-2001 08:37):
Hail :)
to chyba najdłuższy temacik wspołczesnej europy ups cdrinfo :)
no dobra a teraz do rzeczy mam pytanko w kwestyi :) formalnej: w pracy mam acad'a + ilustratora+ofisik i windę i wszycho zarejestrowane na mnie :) i czy moge używać tego softu w domu jeśli wykonuję na tym cosik dla firmy która qpiła mi ten sofcik? / tak wiem, mógłbym na takie okazje taszczyć hdka z tyrki do domu ale to przecierz niebezpieczne dla danych które mam na twardym bo mogą sie wysypać z dysku w transporcie :) , Rysiu czy jako dobry samarytanin z organów / organista? :)/ możesz służyć mi wykładnią czy popełniam czyn zabroniony? :)

a tak w ogóle to chyba daleko odeszliśmy od tematu podstawowego :)

Najprawdopodobniej nie, bo licencja jest (chyba) na jedno stanowisko.
A nawet jesli jestes wlascicielem firmy a licencja jest na 1 stanowicho to jest to nielegalne.

No, ostatnia wypowiedz Rysia była słuszna. Rownierz sie z nia zgadzam (no, moze w 99 % :)

Pozdrawiam. Gazor

P.S. Temat wcale nie odszedł na dalekie tory, bo rozmawiamy o nielegalnym kopiowaniu i/lub kopiowaniu forum

berserk 01.06.2001 20:06

Panie Ryszrdzie, wreszcie Pan racje. wlasnie o to chodzilo (sam fakt sporzadzenia kopii zapasowej), a nie o zrobienie 100 kopii zapasowych i jeszcze ich odsprzedaz czy instalowanie na stu komputerach w stu innych dospodarstwach domowych i jeszcze z czerpanie z tego korzysci majatkowych.

pozdrawiam

ps
i mam nadzieje, ze ta klotnia sie zakonczyla.

Beerman 01.06.2001 09:13

Panowie, zasadniczo to jednak nie jest tematem tego forum (techniczne sprawy dotyczace CDR).
Zainteresowanych odsylam na news://pl.soc.prawo .

Ryszard 01.06.2001 09:05

Witam,
to zalezy, jesli jestes osoba prowadzaca działalność gospodarczą i posiadasz fakturę na zakup tego konkretnego oprogramowania, to pod warunkiem że program masz zainstalowany tylko na 1 (jednej) stacji roboczej wszystko jest OK.
Ale jesli jestes pracownikiem firmy i zarejestrowałeś na siebie kopię zakupioną przez i na firmę, i dodatkowo firma oficjalnie nie przekazała ci programów (darowizna, wynagrodzenie, praca wykonywana w domu) właścicielem pozostaje firma. Dlatego przy skrajnie niekorzystnych zeznaniach pracodawcy można by ci postawić zarzut zaboru mienia. Jeśli oprogramowanie jest zainstalowane i w domu i w pracy to przy założeniu że nie jesteś właścicielem programów popełniasz przestępstwo, jeśli zaś jesteś przestępstwo popełnia twój pracodawca.
Praktycznie jednak można założyć że pracodawca wyprze się że udzielił zezwolenia na wyniesienie i instalację oprogramowania na zewnątrz firmy.
Pozdrawiam,

Beerman 01.06.2001 08:54

Dla Pana Ryszarda. Jest cos takiego, jak USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r.o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ma ona taki artykulik 75 ktory przytocze.

------
Art. 75. 1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, czynności wymienione w art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2 nie wymagają zgody uprawnionego, jeżeli są niezbędne do korzystania z programu komputerowego zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym do poprawiania błędów przez osobę, która legalnie weszła w jego posiadanie.

2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:

1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym,

----------------------------

Nizebędność sporządzenia kopii można udowodnić w każdym wypadku. Zwroc uwage na zwrot "Jeżeli umowa nie stanowi inaczej" , czyli ze ustawodawca przyjol typ enumeracji negatywnej , wiec nieuwzglednienie tego w umowie licencyjnej oznacza zgode na stosowanie art. 75 2,1.

cana 01.06.2001 08:33

Hail :)
to chyba najdłuższy temacik wspołczesnej europy ups cdrinfo :)
no dobra a teraz do rzeczy mam pytanko w kwestyi :) formalnej: w pracy mam acad'a + ilustratora+ofisik i windę i wszycho zarejestrowane na mnie :) i czy moge używać tego softu w domu jeśli wykonuję na tym cosik dla firmy która qpiła mi ten sofcik? / tak wiem, mógłbym na takie okazje taszczyć hdka z tyrki do domu ale to przecierz niebezpieczne dla danych które mam na twardym bo mogą sie wysypać z dysku w transporcie :) , Rysiu czy jako dobry samarytanin z organów / organista? :)/ możesz służyć mi wykładnią czy popełniam czyn zabroniony? :)

a tak w ogóle to chyba daleko odeszliśmy od tematu podstawowego :)

berserk 01.06.2001 00:07

przepraszam, ze tak na raty :) .
mialem na mysli policje gospodarcza a nie skarbowa ;D .

pozdrawiam

berserk 31.05.2001 23:36

zapomniale dodac, ze nie jestem tak dobry z prawa jak Ty, poniewaz na moich fakultetach mialem w sumie moze z 5 semestrow i do tego glownie z prawa cywilnego i zagadnien gospodarczych i nie pracuje w takich organach jak ty, aczkolwiek sledze wydazenia polityczne i gospodarcze jakie maja miejsce w polsce (i nie tylko). moze jeszcze odpowiesz ile razy SN rozpatrywal takie sprawy (o ile byly takowe)?

pozdrawiam

berserk 31.05.2001 23:27

ehhhh
mam tylko jedno pytanko do Ryszarda:
jakims trafem mam kontrole w mieszkaniu i znajduja u mnie kopie windowsa (jedna), ktora NIE jest zainstalowana w zadnym innym komputerze (poniewaz tego robic nie wolno) - uzywam oryginalu. na pytanie "co to jest" (lub po co mi to, lub jeszcze inne - Ci ludzie potrafia sie roznie wyrazac) odpowiadam, ze zrobilem sobie kopie zapasowa na wypadek zniszczenia, kradziezy lub innego nieszczescia (oczywiscie w razie takiej sytuacji moja kopia posiadalaby certyfikat z oryginalu gdyby ten np. ukradziono).
po tym co napisales o swoim wyksztalceniu zrobiles chyba aplikacje prokuratorskie (organy scigania), wiec powinienes wiedziec co mi zrobia.
jak myslisz co mi zrobia?

pozdrawiam

gAzZzZoR 31.05.2001 22:06

No to racja.

Nie chcesz przyznać sie do tego, że raczej nie masz racj ( tak wiem ze masz kilka lat studiow prawniczych itd itd) ale tak jest i basta.

Tego nie zmienisz, ale gadka jest nie zła :)

I nie chodzi o to zebys pokazał jaki to jestes obeznany, jak Ci mowi martinez, berserk antek i helenka to tak jest i koniec :)))
I nie spieraj sie dluzej bo nic nie wskurasz (tak przynajmniej mysle)

Pozdro. Gazor

P.S. Martinez czy myslisz o tym gosciu co ja ? :-) :D :-D ;D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:49.