![]() |
Wybór dysku (Maxtor vs Samsung)
Zwracam się z prośbą o poradzenie w wyborze pomiędzy dwoma dyskami: Maxtor 160GB 8MB (dwa talerze po 80GB) i Samsung 160GB 8MB (dwa talerze po 80GB).
Znalazłem w internecie test w/w Maxtora i wypada w testach bardzo przyzwoicie, natomiast nigdzie nie znalazłem testu Samsunga. Czy ktoś może widział porównanie tego drugiego dysku? Jest on jednak trochę tańszy od Maxtora... dodam, że obydwa są objęte 3-letnią gwarancją producenta. Test Maxtora: http://www.xbitlabs.com/articles/sto...e-roundup.html Za wszelkie wskazówki i porady z góry dziękuję. Pozdrawiam |
ŻADNYCH Maxtorów!!!
Bierz Seagate :) o Samsungach niestety nic nie wiem |
a ja pod prad :) HITACHI (dawniej IBM)
|
Bierz Maxtora. Mam dysk tej firmy i spokojnie moge ci go polecić.
|
Seagate Barracuda - b. dobry i niska cena
|
1. Maxtory sie sypia, od ponad roku przestali robic dobre dyski.
2. HITACHI - gorzej niz Maxtor 3. Samsungi sa dobre, Zbiegu przeciez Majonez ma Samsunga i dobrze jest. 4. Tak Seagare Barracuda najlepiej z serii V lub .7, to najlepszy wybor. |
Cytat:
2. Jeszcze bardziej się zgadza. 3. Rzeczywiście kiedyś kupował, ale sam nie mam zadnego i niewiele o nich wiem. 4. Tez sie zgadza :) |
Sypią się wszystkie dyski, od ponad roku do zestawów wciskam Maxtory ( jak się da, bo wiadomo klient jest różny ) i przeważnie zapominam o dysku . Poza tym, wydajnościowo nie do przebicia, mają tylko tendencje do nieco głośniejszej pracy niż np. Seagate Barracuda 7.
W zestawieniu z pewnej hurtowni wyszło ze sypią się najczęściej ( pod względem przyjęć serwisowych ) WD i Seagate. Oczywiście porównanie było przeprowadzone procentowo, wiadomo że tanich dysków sprzedaje się najwięcej. Tak więc stwierdzenie ***8222;nie kupuj tego, czy tamtego bo mi się zepsuł***8221; jest nie na miejscu. Awaryjność najlepiej i najdokładniej sprawdzić pod względem przyjęć serwisowych z dużej hurtowni która dużo sprzedaje. A ja akurat mam taką możliwość. Jak chcesz mieć cicho to polecam Seagate Barracuda 7 ( tylko 8MB Cache ), a jak chcesz wydajność to Maxtor lub WD. |
A wiec na ta alternatywe odpowiedziec mozna jedynie - "ROBTA CO CHCETA" - jak masz do wyboru tylko te dwa to wez byle ktory i sprzedaj na allegro. Jak masz zamiar kupowac dla siebie lub dla kogos na kim ci chociaz troche zalezy to albo WD albo seagate.
|
Cytat:
|
kazdy bedzie polecal inny dysk - ja mam drugiego IBM i nie mam powodow do narzekan (odpukac: puk,puk)
nie ma pewniakow - wszystkie firmy sie sypia i kazdy ma za soba przeboje z jakas marka |
Cytat:
|
Ja polecam Samsung, ponieważ ma 3 lata gwary :). A Baracuda 1. Może i być super dysk, a jak się po roku zopesuje to lipka. A samsugn 3 lata i jesteś spokojny ;)
|
Cytat:
|
Miałem kiedyś Maxtora 60GB i po 1,5 roku padł (wymienili na nowy, ale sprzedałem) gwarancje miałem wtedy na 2 lata (na Maxtora 60GB). Teraz mam Samsunga 120GB, jest cichutki, szybki, 8MB cache, gwarancja 3 lata. Polecam.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:39. |