Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czyszczenie nagrywarki i nie tylko.. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czyszczenie-nagrywarki-nie-tylko-29234/)

KiNDer 25.12.2003 00:55

Czyszczenie nagrywarki i nie tylko..

No to tak witam wszystkich Wesołych Świąt i wogole :mruga:

Mam Teaca nie wiem dokładnie jakiego.. 24x10x40 tak mi się wydaje..2 lata temu kupiony, non stop używany do odtwarzania Cdkow i czasem do nagrywania.

I cos ostatnio odmawia posluszenstwa bidulek. Poprostu nie czyta wszystkich plyt, albo wogole ale za ktoryms razem i to czesto po ich dokladnym przetarciu jakąs szmatka(pidżamka, koszulka;)

Problem jest w tym, ze nie wiem czym czyścic. Juz naczytalem sie tyle tematow. W kazdym mowią co innego. W jednym, ze najlepiej plytka czyszcząca, bo latwo mozna samemu czysczach szmatka naruszyc ukł. optyczny. Inni mowia ze wystarczy zwykly patyczek z wata nasączony alkoholem(ktos proponowal wódke^^). Inni ze to moze popusc soczewke. Inni zas ze plyty czyszczace rysuja soczewke. Inni ze najlepiej sprezone powietrze, a w jakiejs instrukcji wyczytalem ze nie wolno...ohh.

Powiedzcie CZYM W KONCU CZYŚCIC. Zeby nie wydac majątku na srodki czyszczace. Tak do 20 zł góra.

Pozdrowienia i nie zamykajcie tego tematu odrazu ^^

Edit: AAA i jeszcze cos. Nagrałem dane na CDRW ide do kolezanki, ktora pomimo usilnych prob nie moze skopiowac ich na swoj dysk, bo wyskakuje blad odczytu. Czyzby tez miala zabrudzona soczewkę?

grzeniu 25.12.2003 02:08

Nie wiem gdzie sie naczytales takich ostrzezen, chyba nie na tym forum...

Sprawa jest prosta i zerowa w kosztach - musisz rozebrac sprzet (po gwarancji wiec nie ma problemu) i delikatnie miekka szmatka przetrzec soczewke lasera. Nie uzywaj alkoholu czy innych rozpuszczalnikow gdyz mozliwe ze soczewka jest plastykowa i rozpuszczalniki moga ja rozpuscic albo zmatowic, wystarczy woda np destylowana ale tylko tyle zeby szmatka byla wilgotna. Potem przetrzec na sucho, uwazajac zeby nie zostaly jakies paprochy, troche poczekac na dokladne doschniecie i mozesz probowac. Wazne zeby to wszystko robic bardzo delikatnie!! To wszystko, powodzenia :)

PS Nie uzywaj plyt czyszczacych gdyz moga narobic wiecej szkod niz pozytku.

SEBAW 25.12.2003 10:18

A jeżeli chcesz być bardziej profesjonalny to użyj alkoholu izopropylowego, który nie rozpuści ci soczewki plastikowej. Ten środek jest sprzedawany w sklepach komputerowych i służy do czyszczenia deliakatnych materiałów plastikowych itp.

KiNDer 25.12.2003 18:01

Hm..ok.

Już namowilem rodziciela zeby przyniosl wode destylowaną.
Mam nadzieje, ze nie bede mial problemu z rozbiórka nagrywary ;)

Dzieki serdeczne za rady 8-)

SEBAW 25.12.2003 19:29

Weź to lepiej przeczyść czystym spirytusem, ale nie wódką.

KiNDer 25.12.2003 21:35

Iiii wole nie babrać się alkoholem. Woda destylowana przeczysci chyba rownie dobrze co smierdzący spiryt :D

Jutro wieczorem dam znac, czy mam nagryware czy nie :D

KiNDer 27.12.2003 16:58

Wyczyściłem, ale jak nie czytało płyty tak nie czyta. Widocznie to wina nosnika "HIT". Hit - Shit. Chociaż u kolegi działa..

Ale przynajmniej inne płytyki odczytuje z marszu, jest postęp :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:40.