Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wolne uruchamianie windows 98 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wolne-uruchamianie-windows-98-a-29262/)

danioo 25.12.2003 21:22

Wolne uruchamianie windows 98

Mam kuzyna , u którego często gramy. Mam pytanko co możepowodować iż jego komputer tak wolno się włącza? Czy może mieć źle ustawione zworki na cd-rom i twardym dysku? Jak to ewentualnie sprawdzić? Będe bardzo wdzięczny za pomoc

_Neoo_ 25.12.2003 21:26

Skoro komputer się uruchamia to zworki są ustawione dobrze. A może ta powolność spowodowana jest instalowaniem dużej ilości programów, które zaśmiecają rejestr....w takim przypadku pomóc może czyszczenie rejestru np. RegCleaner albo od razu format c:, który moim zdaniem co jakiś czas trzeba przeprowadzić.

Patrixs 25.12.2003 21:30

Jeśli ma karte sieciową to należy ustawić ręcznie numer IP i maske pod sieci. np: IP 192.168.0.1 maska pod sieci: 255.255.255.0.

Pozdro

danioo 25.12.2003 21:42

Włacza sie tak wolno od poczatku, tj. od przyniesienia ze sklepu. Nie ma inernetu w domu.

onmagarol 25.12.2003 21:49

Podstawowe pytanie
Wolno to znaczy ile?

I opisz swoj sprzet plus to co masz zainstalowane.
Sprawdz zuzycie proca na bierzaco bo moze ci sie cos przy starcie uruchamiac np skopany antywirus. Mozesz od razu z autostartu find fasta wywalic.
Acha w 98 w akcesoriach jest cos takiego hmm zapomnialem nazwy gdie dokladnie pokazuje co sie uruchamia w tle przy starcie i mozna to wylaczyc.

Pozdrawiam
O.

danioo 25.12.2003 22:14

wolno to ok 2 minuty.
cd-rom 52X,celeron 1800,twardy to barracuda 40 gb, plyta ecs. ramu 256 mb i geforce 4.

danioo 25.12.2003 22:16

antywira on nie ma zainstalowanego na pewno, natomiast co do programów to nic szczególnego. Rodzice kupili mu ten komp tylko do grania :-)

onmagarol 25.12.2003 22:24

2 minuty to faktycznie jak na ten sprzet duzo za dlugo.

Ale cos takiego spokojnie pociagnie juz XP czy Win 2000.
Proponuje przesiadke - bedzie spokoj ze zwisami szczegolnie jak to komp do grania - czyli duzo instalowania i odinstalowywania jak sadze.

Jesli koniecznie musi byc 98 to trzeba by sie dokladnie przyjrzec co sie uruchamia przy starcie ...ale jak juz lepiej format i zainstalowac samemu od nowa.

Pozdrawiam
O

Ps: Jak niema antyvira to moze to byc...wirus :)

pawelblu 25.12.2003 22:44

Trza by przejrzec startup. Ospal (uruchom) msconfig i zobacz co sie uruchamia przy starcie (ostatnia zakladka). Ewentualnie mozesz przejrzec autostart lub po prostu popatrzec czy nie ma zawalonego traya.
Ja osobiscie bym sie nie ceregielil i po prostu postawil system od nowa. Sam Win 98SE u mnie sie stawia 12 min. A czasem ma sie sporo zmagazynowanego softu ktorego sie nie uzywa ...

-Sid-The-Rat=> 25.12.2003 22:50

przeciez chlopak pisze ze tak jest od poczatku

ja bym sie przyjzal ustawieniom w biosie, wlaczyl quick power on selftest, sprawdzil zworki - bo czasem auto jest glupie i lepiej recznie pokazac paluszkiem co jest co
generalnie wzial instrukcje do plyty glownej, wlazl w bios, zapisal co ew. zmieniam i zaczal grzebac - 2min to jest tragedia
bo to nie jest robota windy jesli to sie dzieje od poczatku - chyba ze poczatek to sklep a tam te PO>>> SKU>>> potrafia instalowac system z obrazu zamiast z plyty - cud ze to wtedy wogole dziala

*****e...

danioo 25.12.2003 23:02

ok , dziekuje za te podpowiedzi. jak bede nastepnym razem to postaram sie cos z tym zrobic, bo to wsytd aby komp tak wolno pracował. Jak mi sie nie uda to na pewno sie odezwe jeszcze raz

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:22.