![]() |
Jaka szybkosc kopiowania w locie ?
Witam, jestem posiadaczem nagrywarki LiteON 52/24/52 i od niedawna DVD-ROM LiteON x16, i mam pytanie jaka jest maksymalna (czytaj optymalna) predkosc kopiowania w locie pod ALCOHOLEM lub CLONE-CD ? Dodam, ze CD-RW i DVD-ROM sa podpiete na osobnych kablach. U mnie jakos przy 24 oprozniany jest bufor do 0.
Dzieki wszystkim za pomoc. |
Nie powinno sie nagrywać w locie. Zawsze zrób obraz na dysku a potem wypal go. A co do prędkości to zależy od konfiguracji komputera oraz innych rzeczy.
|
W "locie" to max. 8x.
A i tak jest szybciej przez zrobienie obrazu i nagranie. Slowo. W "locie" to sie nie oplaca i dluzej trwa. |
hmm.
Konfiguracja komputera nie powinna miec wplywu, mam p4 2.0, 256ram. Myslalem ze jak sa na 2 roznych tasmach to nie powinno byc problemu z predkoscia nawet i 48, bo to chodzi np o fimy albo zwykle dane nie zabezpieczone. Dzieki za pomoc |
Jeszcze włącz DMA dla wszystkich napedów oraz zainstaluj ForceASPI.
|
DMA jest, Force ASPI tez jest
|
Teoretycznie powinno isc bez problemu na polowie predkosci odczytu cdromu/dvdromu, ale jak widac u ciebie nie chodzi. Moze to zalezec od plytek, ich porysowania i ogolnej jakosci oraz od samego czytnika jak sobie radzi z roznymi plytkami. Sprawdz sobie jaka predkosc wyciaga np. przy robieniu obrazu na dysk pod clonem czy alcoholem bo one zdaje sie pokazuja biezaca szybkosc odczytu i do tego dostosuj predkosc palenia w locie.
Powyzsze rady ze lepiej i szybciej jest robic z obrazem jak najbardziej sluszne, u mnie cdrom LG52x w locie wyciagal maksymalnie 12x i juz od dawna lezy sobie w szafie. ;) |
Również zależy czy to są ścieżki audio czy dane. Starsze napędy wolniej czytają audio. Równiez trzeba zwrócić uwage, czy kopiuje się z płyty cd-r czy cd-rw.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:17. |