![]() |
Przekierowywanie portów
Jest sobie taka gra starcraft którą na pewno znacie i jak wiadomo nie ma mozliwości zmiany portu na którym ma pracować. Nie było problemu bo byłem jednym grającym w sc na necie w całej mojej sieci wiec przekierowane porty miałem na stałe do siebie tak abym mógł zakładac gry. Tak było do dziś i pojawił się problem co zrobić żeby nie meczyć co chwila admina o zmiane przekierowań (moze sie to wydawać dziwne ale u mnie z dostaniem przekierowania nie ma problemu 8) ). Dało by sie jakoś to zrobić ze strony www? Np było by widac u kogo aktualnie jest przekierowanie i w razie potrzeby zmienić do siebie. Aha na serwerze jest linux.
|
hmm naprawde nikt nie wie? :(
|
da sie tylko bys musial znac haslo admina albo zeby ci konto zalozyl. moj router ustawiam z przegladarki www.
bardzo latwo. tylko musisz mu powiedziec |
w zasadzie by sie dalo - admin przygotowuje kilka ustawien przekierowan w skryptach (linuksowym odpowiedniku pliku .bat), nadaje odpowiednie prawa do ich wykonania i pisze strone www z ktorej mozna by te skrypty odpalac
tylko tu sie zaczynaja schody bo zarowno te skrypty jak i program iptables (slurzacy do ustawiania przekierowan i inych zabaw z konfiguracja sieci) musialby byc nastawiony tak zeby dalo sie toto odpalic z dowolnego usera - a to stwarza dosc duze niebezpieczenstwo ze cos padnie albo ktos sie wlamie i namiesza |
Z zewnątrz bedzie niedostępne. Juz mam zrobiony skrypt w php przy pomocy funkcji forward. Trzeba tylko sprawdzić czy działa.
Dzięki za pomoc |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:56. |