![]() |
Jakie chłodzenie do procesora AMD???
Witam!
Pewnie już sporo z was wie, że mam zamiar podkręcić sobie procka. Wszystko fajnie, tylko jak przypuszczam procek będzie się nagrzewał. Więc chce kupić jakiś dobry wentylator najlepiej z radiatorem do 100zł. Jaki poradzacie??? Z góry dzięki za sugestie. Mój procesor to Athlon XP 2000+. Pozdro;) |
Thermacle Volcano 80 mm na radiatorze z MIEDZI!!!
Nie mieszany AlCu ani AL tylko sama miedz. Albo Minta 80 mm - to samo co Vulkan, tylko cichszy (troszke) |
Cytat:
Pozdro;) |
|
jeszcze na tej stronie sa dobrze przadstawione coolery
www.pc-cooler.com.pl |
A ja polece ci Spire Falcon Rock II rewelacyjny wentyl za okolo 50zl i cichy.
|
Mam go :) - (Falcon Rocka II kosztuje około 40zł ) taki cichy to znów niejest 3500rpm. Ale za to jaki wydajny - na nim kręce wsyztskie moje proce i np durak 1400@ 2300mhz jako Axp pzr 1,85 V osiąga TYLKO 50C idle 54-55 stress !! rewelka.
|
Cytat:
|
Spire Falcon Rock II
Bardo cichy i wydajny :) sam go mam na AthlonXP+ 1.8 |
Cytat:
Zastanów sie nad CoolerMaster-em Aero 7+, jest on troszke droższy, bo kosztuje prawie 130 zeta, ale mysle ze sie opłaca. Kasprzak ma dostać w najbliższych dniach nowy sprzęt - też będzie kręcił - i właśnie na tym coolerze, więc moze się podzieli z nami swoimi odczuciami na temat tego wiatraczka ;) ;p |
130 za wiatrak to sredniego krecenia to drogo.. a na profesjonalny to on jednak ciutke zbyt slaby - zreszta kto robi extremalne oc na powietrzu?
drogi ewiatraki maja sens tylko wtedy kiedy nie mamy zaufania do wodnego chlodzenia a najwazniejszym parametrem pracy jest glosnosc - wtedy drogi wiatrak potrafi zapewnic i rozsadna wydajnosc i cicha prace - pamietajci tylko o tym ze akzdy wiatrak w konczu zaczyna buczec - zdaza sie to WSZSYTKIM wiatrakom - i czasem glupio wywalac takie drogie cudo po roku czy pol bo cos sie tam zwichrowalo - a buczacego nie wymienia ci na gwarancji |
Cytat:
Cytat:
W sumie, to za ta kase jaką można wpakować w takiego kompa kupisz sobie niezłą bryke. A i tak zabawa trwa paredziesiąt minut, bo w końcu kiedyś azot sie skończy, a jak nie, to cierpliwość tego, co sterczy z tym termosem i go nalewa. Cytat:
A co do tego areo +7, to myślę ze 38 stopni na podkręconym procu, w stresie, nie jest zlym wynikiem i warto dopłacić pięć paczek więcej i mieć spokój, a niżeli wywalić 80 zeta na wiatrak który "chłodzi" niekręconego, nieobciążonego proca do 50 stopni, a do tego wyje niemiłosiernie. Efekt będzie taki ze ani se chłopak nie podkręci, a osiem dych pójdzie w błoto. |
Cytat:
|
"Extremelne to to nie jest i nie będzie, bo na extremalne trzeba cały sprzęt wypasiony tak, ze az w szwach puszcza: pamięci (GeIL-e, albo Corsair-y) PC 533 to min."
Dla Platformy AMD PC533 to aż za duzo jedynie dla intela gdzie FSB 250 jest czymś normalnym. POzatym cięzko znaleźć coś lepszegogo niż PC533 tak ze napewno niejest to MINIMUM. |
Cytat:
a tak poza tym, Golomb - jaki Ty masz cooler, bo sam sie ostatnio szykuje do kupienia czegoś i mam mieszane uczucia. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:56. |