![]() |
Barwy flagi
SORKI za moj post,
ale wczoraj moj mlodszy braciak przyszedl do mnie i pyta:" co oznaczaja barwy na fladze Francji i skad sie wziely" A ja dupa- nie bede przeciez klamac. I tu mam do Was Drodzy Koledzy i Kolezanki prosbe - wytlumaczcie mi -bystremu jak w woda w kolzecie :))) co mowia te barwy. Czytalem cos nie cos ale nie wyszukalem co znacza te cholerne barwy. Dzieki Pozdro |
wolnosc , milosc , i sex
|
Flaga Francji zwana też Tricolour - niebiesko-biało-czerwona flaga narodowa Francji swymi korzeniami sięga rewolucji francuskiej. Kolor biały nawiązywał do wcześniejszej białej flagi królewskiej, a kolory czerwony i niebieski to tradycyjne kolory Paryża. W 1815 r. powrócono do białej flagi (czasy restauracji). W 1848 r. na barykadach używano czerwonej flagi jako symbolu rewolty. Od tego czasu przyjęto też trójkolorową flagę. Przyjmuje się, że trzy kolory mogą oznaczać narodowe motto Francji: wolność, równość i braterstwo.
Pozdrawiam ;). |
Heh niech się założe - zadanie z histy... Podręcznik "Przez wieki II" str 128. ćw.3 ;]
Albo się mylę ;] |
zorg wie co mowi ! inaczej bym nie pisal !!
|
Cytat:
|
to ze sex czerwony to mozna sobie (obrzydliwie) skojazyc, to ze prochy sa biale - to spoko - ale rock and roll niebieski?
blue velvet? |
Cytat:
|
A ja słyszałem że to jedna wielka reklama aquafresha ^_^
|
Przychodzi doradca Putina i mu mówi:
-Panie prezydencie, coca-cola da nam 5mld. dolarow jesli w naszej fladze umieścimy ich barwy A na to Putin: -A kiedy kończy się nasza umowa z Aquafresh? |
Cytat:
Dzieki rowniez wszystkim, ktorzy wypowiadali sie Pozdro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:53. |