![]() |
Cytat:
Wiem, że nadużywają czasem praw, za bardzo węszą i sam znam takie przypadki gdzie też byłem w szoku. Wystarczy przeczytać jakiś artykuł. Ale mi policja nic nie zrobiła.(jak narazie :P ) |
Ja sie tylko raz wydzierauem HWDP dzien po tym jak mojego kumpla pobili! Korzystaja nadmiernie z przywilejow danych im przez panstwo i tylko dlatego uwazam to co uwazam!
|
Cytat:
Najważniejsze to numer IMEI, musisz go mieć gdzieś zapisanego. Idziesz na policje i to zgłaszasz, dobrze by jeszcze było jakby na Ciebie napadnięto, pobito, żądano pieniędzy, szantażowano itp. ;) pisze "dobrze" ale wtedy sprawa jak to się mówi jest wyższej rangi i toczyć się będzie dodatkowe postępowanie, a w przypadku dojścia do jakiejkolwiek podejrzanej osoby, dana osoba ma "najazd na chate" :) w moim przypadku najazd na chate miał koleś, który kupił tego koma, ale z tego co wiem, to on był jeszcze jakoś powiązany z podejrzanymi. Po zgłoszeniu na policje telefon już w jakiejś bazie danych i nawet jeśli koleś który walnął Ci telefon lata sobie z nim gdzieś po mieście może być sprawdzony podczas zwykłej kontroli na ulicy, a w razie stwierdzenia, że ma karadziony telefon, policja zabiera mu komórke razem z kartą SIM. Ogólnie trzeba liczyć na szczęście :) Maxiu niby się mówi "HWDP" ale Panowie niebiescy odzyskali mi telefon, zrobili miłą niespodziankę wezwaniem na komisariat, a sprawiedliwości stało się zadość i za to im dziękuję :) Powodzenia! |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Tak jak podpowiadają koledzy...nie kupuj "lewej". Musi mieć dokumenty, karte gwarancyjną (nawet starą, ale to też dowód legalności), kartonik i wszystkie komponenty zestawu w jakim ktoś zakupił telefon.
Kupując "lewą" komórkę bez papierów i dokładnie nie wiedząc skąd ona pochodzi, możesz stanąć przed sądem :) tak i to nie są żadne jaja, sam ostatnio znalazłem się na takiej rozprawie w sądzie "kolegialnym". Koleś zakupił moją komórkę od złodzieji, którzy mi ją ukradli...teraz ma lipe. Stał się posiadaczem telefonu pochodzącego z kradzieży/paserem. Dlatego nigdy, nigdy, nigdy "lewych" telefonów, możesz się go potem szybko pozbyć bo policja również lubi sprawdzać telefony (IMEI) i stanąć przed sądem. Dalej dowiedz się jaką telefon ma baterie. Świetnie by było w przypadku starszego telefonu (2-3 letniego) jakby miał ona zmienianą baterie. Baterie starego typu Ni-Mh mają żywotność max. 2 lata potem to już tragedia i dlatego niektórzy ludzie kupują nowe baterie i przy zakupie możesz stać się posiadaczem albo tel. z baterią działającą 1 dzień albo tel. z nową baterią już może nawet typu Li-Ion (litowo jonówka-następna generacja baterii). Moja mama właśnie kupiła sobie do Siemensa C35i Li-Ion 750 Mah firmy Top Suxess i ma teraz większą baterie niż ja w SL45i :). Ogólnie telefon musi być sprawny i sprawiać takie wrażenie :). P.S. Bawiłem się ostatnio Siemensem ST55 mojej ciotki z Niemiec...ale kosmos!! :) Telefon bajeczka, a wygląd mnie powalił. Wszystkie bajery jak aparat itp. Ale musze przyznać że przy tych kolorowych wyświetlaczach telefony zżerają strasznie baterie :( I musze jeszcze przyznać, że telefony w Niemczech kupione w salonie sieci GSM są strasznie robione pod daną sieć tzn. Menu, Grafika wejściowa-wyjściowa itp. ale nie mają sim-locka :) hehe co mnie miło zaskoczyło i potestowałem sobie ten telefonik z tydzień:) Moge go polecić choć klawisze troche za małe, ale joystick znaczne ułatwia prace. W sumie tego modelu nie ma jeszcze chyba dostępnego w polskich salonach GSM bo nie widziałem go jeszcze. W Niemczech to najtańszy aparat w sieci T-Mobile :) hehe fajnie tam mają. Na zdjęciu ten Siemensik, ale z polskiej strony Siemensa z całkiem innym menu niż tamten. |
6510 juz dawno nie ma, 6610 sieci wyprzedaja a ludziska daja sie robic w balona (bo to stary model, ktorego nastepca jest ->), 6100 - oto ewolucyjny nastepca 6510 i 6610.
6100 tez jest stary - przeciez konstrukcyjnie to juz chyba z rok, na zachodzie daja to za 1 euro, a u nas sprawdźcie sami :( |
A i jeszcze jedno, dlaczego na allegro nie ma nowych noki 6510? Czy jest ona dostępna w sprzedaży w jakiejś sieci?
|
Cytat:
No chyba wybiore tą Nokie 6510. Jest mała i przy tym ma dość dużo funkcji (szkolda że nie ma mms'ów i kolor. wyświetlacza). 3510 i też nie zła, ma kolorowy wyświetlacz,ale stary kształty (całkiem jak seria starych już 3310, 3330 itd.) |
Cytat:
Cytat:
Jesli chodzi o ta Motorole to moge ja dla Ciebie miec za okolo 630 - 650zl a mieszkam w KłodzQ... ogolnie jeszcze do 450zl mozesz Qpic sobie 3510i ale nie wiem czy bedziesz z niej zadowolony... zalezy jakich funkcji doszukujesz sie w telefonie? Do czego ma Ci on sluzyc itp. lub 6310i ale nowej za tyle napewno nie dostaniesz... |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
A poza tą motorolką to co polecacie tak za ok. 350-450 zł?? |
ja tam moglem wybrac SET310 lub SE68i, wybrałem to pierwsze, chociaż SE68i był droższy "po normalnej cenie", a w promocji byl tanszy chyba ;]
|
Jesli bedziesz bral nowy telefon to nie masz sie czego obawiac ale jesli bedzie
uzywany to po 1 sprawdz czy zgadza sie tak jak jush ktos mowil IMEI... zapytaj czy telefon ma simlock? Jesli nie to w jaki sposob byl zdejmowany... bo jesli zostal zdjety przez MasterCode to bedziesz w dalszym ciagu mial gwarancje! Zwroc uwage czy nie brakuje niczego w komplecie... tzn czy jest ladowarka instrukcja itp. Natomiast jesli chodzi o SE T68i lub T300 to odradzam obydwa modele... bardziej opalaca sie jakakolwiek inna Nokia (nawet bez aparatu) ewentualnie osobiscie polecam Ci Motorole E365... Jesli po3bujesz jakiegos telefonu to jestem sklony cos dla Ciebie zalatwic ;) Bo mam stycznosc z telefonami kazdego dnia... Pozdrawiam PotFForny ZbigNieff |
1. Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanej komórki.
- sprawdz czy telefon ma takie same IMEI (*#06#) co jest na gwarancji i pudelku, ekran nie ma martwych pikseli, jest dolanczona ladowarka itp. 2. Co wybrać SonyEricson T300 czy może T68i? - z tych modeli zdecydowanie T68i (zobacz sobie oba telefony na stronie www.telefonia.wp.pl) |
Cytat:
Wiesz, wizualnie moze byc ona nowa, ale jak myslisz - bateria tez bedzie nowa? To jest wlasnnie ten bol ze nigdy nie bedziesz wiedzial. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:12. |