![]() |
Moja nagrywarka zamienia się w niszczarke HELP!!!
Prosze was o pomoc w sprawie mojej nagrywarki, która ostatnio masowo niszczy mi płytki. Problem polega na tym iż podczas nagrywania w Nero nagle przestają się świecić diody na mojej nagrywarce i nagrywanie zwiesza się razem z Nero. Po zmianie z Nero 5.9 na 6.3 problem pozostaje nadal. Prosze was o pomoc, bo już nie wiem czy to wina nagrywarki czy czegoś innego. HELP!!!!!
|
czary mary hokus pokus... :D
napisz cosik wiecej jezeli nie zmieniales jakis ustawien to podejrzewam zasmiecona winde oprocz tego sprawdz standardowe zeczy - DMA, aspi, sery mobo, numerek neronika ;) itp |
W opcjach jest wszystko tak jak było czyli ok.
Jeżeli mam coś więcej o tym napisać to np. to że płytke wyjmiesz dopiero po restarcie komputera. Aha i jeszcze to że w nero czas nagrywania leci dalej ale procenty stoją, a jak anulujesz nagrywanie to Nero sie wiesza, a jak zostawisz tak jak jest to możesz sobie poczekać w nieskończoność... |
A jaka to nagrywarka?
Weź zainstaluj ForceASPI 1.8 |
jaka winda, kiedy pojawil sie problem (po instalacji czegos, podloczeniu nowego napedu, reinstalacji windy, inne), czy wystepuje tylko na jakis konkretnych plytach (np kupiles 50 sztuk i od tego sie zaczelo), czy wgrywales jakis inny program do nagrywania/antywirusa, czy skanowales kompa antywirusem, czy masz stery mobo i aspi
wg mnie masz nabrudzone w windzie, ale to zgadywanka bo zadnych konkretow nie znam :( reinstalka windy? albo sprzatanie ;) |
Moja nagrywarka to LG 32x 10x 40x
model:HL-DT-ST CD-RW GCE-8320B Tylko że w tym jest problem, że jakoś już ponad rok działała i ostatnio zaczeła tak jakoś sama szaleć, ale mimo to spróbuje |
Jeżeli chodzi o nagrywarke to jest to Lg 32x 10x 40x
Jeżeli chodzi o sterowniki to wątpie że coś to da bo wkońcu nic przy nich niekombinowałem ;) Problem występuje na wszystkich płytkach także tych na których nagrywałem od ponad pół roku. Jedyne co ostatnio wgrywałem to sterowniki do nowej drukarki, którą dostałem pod choinke :), ale to od nich by coś mogło być ?? |
Ja bym wgrał sterowniki Force ASPI http://seba.wsm.wielun.pl/pliki/forceaspi_1.8.zip Najpier przed instalacja weź killaspi.bat oraz killdump.bat a potem instaspi.bat
Wgraj nowy bios do nagrywary. Przeczyśc optykę (soczewkę lasera). |
Spróbuje, bo i tak niemam nic do stracenia :)
|
jak nie pomoze to sprawdz nagrywarke w innym kompie -bedzie jasnosc czy szukac winy w sofcie czy w spawarce ;)
|
Tu masz bios dla modelu jaki podałeś: HL-DT-ST CD-RW GCE-8320B
http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=536 oznaczony jako 1.04 |
Dobra no to teraz próba generalna. Jak sie nieuda to zniszcze ostatnią płytke :/
|
Dzięki wam!!!
Są już jakieś postępy: poprawnie wyczyścił mi płytke :) A z wypalaniem to sie zaraz okarze |
No ludziska jesteście wspaniali. Działa jak należy.
Dzięki SEBAw za sterowniki i za biosa (naszczęście obyło się bez tego drugiego). Jeszcze raz THX :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:54. |