Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   Zwolnione odtwarzanie filmów (https://forum.cdrinfo.pl/f16/zwolnione-odtwarzanie-filmow-29539/)

andy 02.01.2004 18:36

Zwolnione odtwarzanie filmów

Czeeść mam mały problem z odtwarzaniem filmów. System to WinXP pro, Cpu Celek 633MHz, grafa to Riva TNT2 m64. I problem jest w tym iż odtwarzany jaki kolwiek film zakodowany w Divx'sie zacina się chodzi klatkami. Albo chodzą bardzo wolno.
Próbowałem już wszystkich możliwości. Instalowałem różne kodeki w różnych kolejnościach i nadal to samo. Wczoraj odinstalowalem je wszystkie zainstalowałem samego Divx 5.1 i nadal nic. Bo gdy miałem zainstalowane pod 98 detonatory > 29.xx to było to samo co teraz dopiero powrót do starych rozwiązał ten problem.
Niestety pod XP nie będą chodziły sterowniki od 98. I za nic nie wiem co zrobić. Jeżeli by ktoś wiedział jak rozwiązać ten problem to zgóry thx.

P.S Tylko nie chodzi mi o rady typu: Reinstal systemu czy powrót do Win98. Jestem naprawdę zdesperowany

Robs 02.01.2004 19:47

http://divx.pl/forum/viewtopic.php?t=1941

olo4you 02.01.2004 20:51

na pewno pomoze włączenie overlay dla karty graficznej jest to mozliwe w ffdshow lub w playerze bsplay mozliwosc tego zalezy własnie od sterów do grafiki pozatym zawsze mozna uzywac movix i wtedy działa na pewno

olo4you 02.01.2004 20:55

raz jeszcze zainstaluj pakiet codekow z gordianknot chyba ver1.6 teraz jest wiekszosc filmów jest w tym twrzona

M@X 02.01.2004 21:53

Cytat:

Napisany przez olo4you
raz jeszcze zainstaluj pakiet codekow z gordianknot chyba ver1.6 teraz jest wiekszosc filmów jest w tym twrzona

Tu sie nei zgodze. Wiekszosc grup ktore wydaja robia to starenkim nandubem, i obojetne czy DivX czy XviD zawsze jest to 2 Pass. A przyczyna zwolnien moga byc mechanizmy poprawy jakosci wbudowane w XviD i DivX 5 (Quartepel, GMC, B-Frames)...

olo4you 02.01.2004 22:04

max pod 98 mu działało jak rozumiem to samo czyli sprzet jest ok tylko system i drivery nie a jak byś wiedział to gordian to tylko usprawnienie do nanduba czy virtualduba no taki automat dla łatwiejszej obsługi

M@X 02.01.2004 22:43

Aaa to zwracam honor. Faktycznei nei odczytalem ze na 98 wszystko chodzilo. A co do Gordiana : nie przepadam za kombajnami. Ja osobiscie robie w SmartRipper (Ripowanie), DVD2AVI (Projekt D2V + zdjecie sciezki Audio), VFAPI (Zamiana pliku projektu na serwer klatek), Virtualdub (Dwurpzebiegowa komrpesja w XviD) i NanDub (Laczenie z dzwiekiem + ewentualny podzial na CD)!

olo4you 02.01.2004 22:57

to robisz to samo co gordian tylko tam jest szybciej Spróbuj zakoduj oceń i nigdy się nie uprzedzaj a ściągaj ze strony http://sourceforge.net/projects/gordianknot/

andy 03.01.2004 14:02

Zrobiłem tak wyciołem w pień wszystkie kodeki, filtry jakie tylko mogły być. Zainstalowałem ffdshow i uruchomiłem Oszukać Przeznaczenie 2 i nie było głosu ale film chodził znakomicie. Gdy zainstalowałem jakiś kodek związany z dzwiękiem to praktycznie wróciło do wcześniejszego stanu. Tylko obraz i dzwiek chodziły równie a nie tak jak wcześniej dzwięk wyprzedzał obraz i dotego film się cioł ;((( I w opcjach ffdshow wlączyłem overlay.

olo4you 04.01.2004 11:55

napisz jeszcze jaki player i na jaki chipset płyty głównej bo jak via693 to będą problemy

andy 04.01.2004 13:00

Właśnie to ten chip. A z playerów to próbowałem chyba wszystkiego od Cinema Player po VPlayer. A dlaczego z tym chipem będą problemy, czyżby nie współpracował poprawnie z XP ???

olo4you 04.01.2004 13:28

a bsplayer'a nie best tylko bsplayer a chip 693 i 693A mają problemy z divx najwyrazniej ktoś bardzo dobrze skonfigurował BIOS płyty i w win98 działało (głównie chodzi o buforowanie danych i czasy oczekiwania danych) a w winxp zrezygnowano z pracy poprzez BIOS i system sam obsługuje urządzenia na płycie niestety nie wiem jak xp zmusić do zmiany buforowania danych

andy 04.01.2004 15:33

Czyli nic nie można poradzić. Choć sprawdzę ten progrsm do odtwarzania. Dzięki

Robs 04.01.2004 16:23

Cytat:

Napisany przez @ndy
Zrobiłem tak wyciołem w pień wszystkie kodeki, filtry jakie tylko mogły być. Zainstalowałem ffdshow i uruchomiłem Oszukać Przeznaczenie 2 i nie było głosu ale film chodził znakomicie. Gdy zainstalowałem jakiś kodek związany z dzwiękiem to praktycznie wróciło do wcześniejszego stanu

Co dokładnie zainstalowałeś do dźwieku?

andy 04.01.2004 16:45

Chyba coś wyszło. Zrobiłem tak:
włączyłem WMP otworzyłem zakładkę narzędzia -> opcje -> wydajność i akcelerację wideo wskaźnik ustawiłem na połowę i jak narazie działa film chodzi płynniutko. Niestety ta opcja działa tylko w WMP alę jakoś to zniosę. Napisy włączam poprzez ffdshow i jazda. Dzięki olo4You za naprowadzenie na trop. Jeżeli nie znajdę czegoś lepszego to zostanę przy tym.

A co do kodeków audio to AC3FILTER czy jakoś tak. Dzięki za zainteresowanie tematem

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:02.