![]() |
Cytat:
pozdroofko |
ZMIEŃ PŁYTE GŁÓWNĄ (kuzyn miał taką samą i jego CD-ROM zawsze był w trybie PIO, nawet po zmianie na DMA, płyta po restarcie windowsa zawsze powracała do PIO, zmienił ją na ASUSA Deluxe(nForce) i CD-ROM chodzi jak marzenie).
|
A sa takie sterowniki do plyty glownej abita? I to cos pomoze ?
|
Cytat:
Pozdrowionka! |
A czy wylaczone lub zle skonfigurowane DMA moze byc tez przyczyna powolnego kopiowania plikow z CD na HDD ?
|
Jeżeli tak twierdzisz, to przy następniej aktualizacji artykułu o DMA napisze to w "UWAGA".
|
sebaw to ze ty z problemem sie nie spotkałeś to nie znaczy że nie istnieje a ze znikaniem napędów i rozwaleniem systemu to faktycznie działo sie pod win9x na starych sprzętach ale w opisie do win9x wartało by zrobić taką uwagę żeby ludzie się nie dziwili
|
Oprócz braku włączonego DMA powodem mogą być nie zainstalowane sterowniki do płyty głównej (Via Hyperion). Spowolnienie nagrywania powoduje też czasem włączone oprogramowanie antywirusowe (przoduje w tym soft Nortona).
PS. Co do "znikania" napędu to ja miałem też kiedyś taką sytuację. Na moim staaaaaarym cd-romie próbowałem włączyć dma (win98se) i wtedy też po restarcie go "zabrakło". Na nowym sprzęcie nie miałem już takich sytuacji. |
Cytat:
|
Witam!
a ja muze nagrywam 8-12x, a dane najczesciej z predkoscia 32x :) |
dobra ogladłem tylko ten link ale radze tam umiescić oszczeżenie szczególnie że tymi linkami się posługujesz a ztym zniknięciem to po wyłączeniu dma jes z powrotem ok ale bez dma tak bywa z tego co pamietam to raczej problem win9x
|
Już mam uaktualnioną strone o DMA i zawarłem infrmacje o starszych napędach, a nie umieszczam ją ponieważ brakuje mi programu do DMA.
A tak poza tym to na głównej stronie pisze: Na stronie jest dużo niedociągnięć i sporo błędów. Z biegiem czasu wszystko poprawie. A co do zniknięca napędu po włączeniu DMA to pierwsz raz słyszę... :o |
lookłem na strone SEBAw pisze tam o sposobach włączenia kanału DMA to ok ale widze ze nic niewspomina o możliwości uszkodzenia systemu a w najlepszym razie ze znikają z systemu napędy i niestety w niektórych konfiguracjach sprzetu jest to nagminne dla pocieszenia powiem ze to przy starszym sprzęcie jest częste
|
Najlepiej jest nagrywać plyty w przedziale:
dla danych: 8x-24x dla audio 8x-16x ... moim zdaniem! |
w brew temu co pisza tu niektórzy lepiej nagrywać ze stałą prędkością liniową a ta nagrywarka zaczyna chyba od 22x (trzeba zobaczyć w testach np. cdspeed frmy ahead) niestety pierwsza mniejsza prędkość od 22x to 16x no ale czasy też nie są oszałamiajaco większe bo to ok 5min
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:08. |