Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Safe Disk 2.9? (https://forum.cdrinfo.pl/f11/safe-disk-2-9-a-29565/)

wolf 30.03.2004 21:39

odp

Cytat:

Napisany przez AnarKi
Jeśli robisz obraz płyty zabezpieczonej SafeDisc 2.x to zawsze będą pojawiać się błedne sektory, ponieważ są one istotą zabezpieczenia SafeDisc:) A co do metod kopiowania SafeDisc 2.x - Jeśli jesteś naprawdę zdesperowany i musisz zrobić kopię to w takim razie spróbuj zrobić obraz w Alcohol'u na profilu SafeDisc 2/3 , ale na bardzo małej predkości np. 4x(jeśli nie wyjdzie to zejdz do 2x, a jak to nie wyjdzie to do 1x;)). Na tym samym profilu i z tą samą prędkością nagrywaj obraz na płytę. Zanim będziesz próbował kopiować na małych prędkościach to upewnij się, że twoja nagrywrka potrafi zrobić działającą kopię(!) Życzę powodzenia:)

I pamietaj o zaznaczeniu opcji korekcja EFM

String 29.03.2004 22:42

hmmm jak już wcześniej wspominałem mój sprzęt to LTR-24102B, wcześniej robiłem kopię 1:1 safediska 2.51 (np. Heroes Of Might and Magic IV PL) bezproblemowo!! Nagrywarka z tego co zostało napisane na tym forum powinna "schalstać" SD 2.9. A na kopii oryginału mi zależy, gdyż nie chce jej eksploatować i chcę mieć kopię zapasową. Więc jestem zdeserowany.
W związku z czym ponawiam moją prośbę z postu powżej kolegi AnaKi'ego

Pozdrawiam

AnarKi 29.03.2004 22:09

Jeśli robisz obraz płyty zabezpieczonej SafeDisc 2.x to zawsze będą pojawiać się błedne sektory, ponieważ są one istotą zabezpieczenia SafeDisc:) A co do metod kopiowania SafeDisc 2.x - Jeśli jesteś naprawdę zdesperowany i musisz zrobić kopię to w takim razie spróbuj zrobić obraz w Alcohol'u na profilu SafeDisc 2/3 , ale na bardzo małej predkości np. 4x(jeśli nie wyjdzie to zejdz do 2x, a jak to nie wyjdzie to do 1x;)). Na tym samym profilu i z tą samą prędkością nagrywaj obraz na płytę. Zanim będziesz próbował kopiować na małych prędkościach to upewnij się, że twoja nagrywrka potrafi zrobić działającą kopię(!) Życzę powodzenia:)

String 29.03.2004 21:41

No dobra przyjaciele - podczas zgrywania alcoholem obrazu - wywala cały czas błędy odczytu sektorów -od 8xx do powyzej 1xxx. Czy to normalne ??
Wydawało mi się że całkowitym laikiem w kwestii kopiowania płyt nie jestem - ale chyba byłem w błędzie. Czy może ktoś w takim układzie napisać STEP BY STEP jak skopiować płytę zabezpieczoną SD2.9 oraz jak ustawić alcohola (np. czy ma być włączony ukrywanie ATIP, emulowanie itp., itd. ???)
Rozumiem że niezbędne narzędzia, to Alcoholer4.1 oraz Alcohol 120% w wersji 1.4.8.1222 ???
Byłbym ogromnie wdzięczny jakby się komuś zachciało taki przewodnik zrobić ;-)

Pozdrawiam serdecznie

--------------------------------
Achc i jeszcze jedno czy kopia utworzona bedzie kopią 1:1 i czy po instalacji z kopii trzeba cos emulowac itd itd itd ..........

wolf 24.03.2004 22:54

odp

Spróbuj moja stara nagrywarka GCE 8320 też podobno nie kopiowała SD 3.10 ale spróbowałem i się udało kopia działa bezproblemowo

String 24.03.2004 04:37

Cytat:

Posted: Sat Mar 13, 2004 11:51 pm Post subject: Re: Lite-On 52x vs. Lite-On 24x
--------------------------------------------------------------------------------
Will there be a difference other than burning speed if I update my Lite-On 24x CD Burner to Lite-On 52x CD Burner?
Will it have better burning capabilities to backup copy protected games more than the older one?
Thanks.

LTR-24102b cannot copy SafeDisc 2.8 or up, but the 52x models can copy up to SafeDisc 3.1.
The latest revision of SafeDisc is currently 3.15, which the 52x models seem unable to copy
.
Qrcze pytałem także czy z moją nagrywarką dam radę "minąć" zbaezpiecznie - z tego co znalazłem "w sieci" wydaje się jednak, że mogę zapomnieć o kopii 1:1

Pozdrawiam serdecznie

wolf 14.03.2004 11:17

odp

Musisz zaznaczyć w Aloholu ukrycie nośnka CDR i zminimalizować Alcohola do Traya, a jeżeli masz oryginał to zobacz czy on działa czy też prosi o inny dysk CD

String 14.03.2004 10:34

Czy wystarczy odinstalować CloneCD czy trzeba przeinstalowac system? Bo pomimo zainstalowania Alcohol'a 1.4.8.222 i odinstalowania CloneCD nadal nie mogę zrobić działającej kopii - przypomnę, że mój sprzęt to LiteOn LTR-24102B.
Pozdrawiam serdecznie

Yetixxl 12.03.2004 21:54

Przegrałem grę Powrót Króla alcoholem1.4.6 (711) działa mimo zainstalowanego nagrywarka stara nec NR-7800A .Gdy sprawdziłem ile ma owieczek 0??? a dotychczas nie miałem problemu z kopiowaniem przegrałem Sims Zwierzaki działają safe disc 2.8 .

wolf 07.03.2004 15:19

Cytat:

Napisany przez Maciej
SafeDisc blacklistuje programy do kopiowania tak jak np.CloneCD szczególnie 4.2.0.2 ,Alcohol120%, i po wykryciu w/w programów, gra zawsze będzie odmawiała uruchomienia.
Zrób to co sugeruje kolega Wolf ...:)

A ja tylko dodam że nawet nie uruchomisz oryginału

Maciej 07.03.2004 13:21

Cytat:

Napisany przez String
to ja też się dołączę do tematu SD 2.9
Pragnę popełnić kopię gry HoMM IV "Winds of War" PL - clonyXXL pokazuje SD 2.9
Niestety kopia prosi o włożenie oryginalnego CD.
Moja nagrywara to LiteOn LTR2410B, zainstalowane mam alcohol 120%w wersji 1.4....518, cloneCD 4.2.0.2 Czy ktoś może usytematyzować widomości na temat dokonania działającej kopii zabezpieczonej SD2.9 - z góry dziekuję
i pozdrawiam...........

SafeDisc blacklistuje programy do kopiowania tak jak np.CloneCD szczególnie 4.2.0.2 ,Alcohol120%, i po wykryciu w/w programów, gra zawsze będzie odmawiała uruchomienia.
Zrób to co sugeruje kolega Wolf ...:)

wolf 07.03.2004 12:10

odp

Cytat:

Napisany przez String
Moja nagrywara to LiteOn LTR2410B, zainstalowane mam alcohol 120%w wersji 1.4....518, cloneCD 4.2.0.2 Czy ktoś może usytematyzować widomości na temat dokonania działającej kopii zabezpieczonej SD2.9 - z góry dziekuję
i pozdrawiam...........

Zainstaluj najnowszą wersja Alcohola 1.4.8.222 oraz CloneCD do 4.3.2.2 generalnie Alcohol nadaje się najlepiej do wykonania działającej kopii ustaw profl SD2/3 odczyt jak najwolniejszy tak samo jak zapis zaznacz jeszcze korekcję EFM a jak bedziesz uruchamiał grę zaznacz w alcoholu ukrycie nośnika CDR , a po co masz zainstalowanego CloneCD ? odinstaluj go jest niepotrzebny

String 07.03.2004 04:26

i pozdrawiam...........

WalKuch 22.02.2004 16:10

Cytat:

Napisany przez jaggnnaa
Mam pytanko nie jestem takim juz laikiem ale mam problem z wypaleniem Worms 3d

Użyj tak jak w przyklejonych wątkach powyżej Alcohola lub CloneCD z tą różnicą że musisz mieć wersję Alcoholera 4.1.Ta wersja zawiera w sobie profil do skopiowania zabezpieczenia SafeDisc 2.9 przez ClonaCD lub Alcohola.

kostianek 21.02.2004 20:02

Słuszne podsumowanie.Jeżeli będziecie trzymać się reguł to te zabezpieczenia da się obejść.Pamiętajcie o najnowszych programach do kopiowania, czasami trzeba próbować każdy z osobna aby zrobić działającą kopię.
Ostatecznie pozostaje szukać .... - "ulepszenia".

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:06.