Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   W jaki sposób najlepiej nagrać Audio CD ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jaki-sposob-najlepiej-nagrac-audio-cd-29579/)

bigbluee 03.01.2004 19:28

W jaki sposób najlepiej nagrać Audio CD ??
 
Witam.
Mam taki mały problem z odtwarzaniem Audio CD wypalanych na CD-R w odtwarzaczach stacjonarnych jak wieże. Mam w domu dwie takiej sredniej jakości wieze które męczą sie z płytkami Audio nagranymi w moim Liteonie 52327S. Nagrywam w taki sposób: Disc-at-once, zamykaj CD, predkość 12x lub nawet 4x w nero 6.3.0.0.
Po włożeniu CD do wiezy czas i ilosc utworuw odczytuje bez problemu. Gdy nacikam play "mieli" po cichu przez 5 sekund i powraca do pokazania calkowitego czasu. Męczyłem go tak 10 min i w końcu załapał. Nie ma trzaskow ani nic takiego. Po prostu napęd nie chce załapać początku utworu.
Czy jest jakiś programik który specjalizuje sie w nagrywaniu Audio??
Może trzeba zmienić coś w ustawieniach nero?? Nagrywałem na Esperanzach 48x i Emtecach 48x. Raz nawet nagrałem w Winampie 5.01 - z takim samym efektem:cisza:

P.S. CD-RW wcale nie łapie :sciana:

pawelblu 03.01.2004 19:58

Wiesz w gruncie rzeczy przede wszystkim do starszych wiez (choc nie tylko) trzeba dobrac dobre nosniki. Nie ma tu jakiejs reguly, ale u mnie na wiezy chodzi jedynie bezblednie: TDK D-View 16x (wszystkie pozniejsze nie chodza wogole) oraz Verbatim Metal Azo (moze Super Azo tez ale jeszcze nie probowalem). Nie chce mi wogole zalapac Pasteli i Metalicow choc to jedne z najlepszych plyt. To ze nagrales z predkoscia 4x na tak szybkich plytach to zle, ale nie to jest przyczyna.

Programem specjalizujacym w nagrywaniu audio jest np. Feurio

Maciej 03.01.2004 20:29

A jak z płytami tłoczonymi...?
Miałem podobny problem ...z wypalanymi płytami, czytała tylko płyty tłoczone.
Pomogło przeczyszczenie diody optycznej lasera we wieży.

bigbluee 03.01.2004 20:41

Cytat:

Napisany przez Maciej
A jak z płytami tłoczonymi...?

Tłoczone czyta bez problemu. Co do nagrywania 4x => Bez eksperymentow nie ma sukcesów:spoko:

Zobazce co to za programik ten Feurio i przeczyszcze nosnik. Myslalem ze obejdzie sie bez czyszczenia bo blad tkwi w nagrywaniu ale jednak z tego co widze jest odwrotnie wiec młotek i wiertarka pojdą w ruch :cisza:

bigbluee 04.01.2004 11:05

Przed chwilą odkopałem kilka płyt z CD-R nagranych dawno temu. Jadna to 650 Verbatim Datalife 1x-8x, druga to 700 Philips 1x-24x. Obie nagrane predkością 2x lub 4x. Dokladnie nie pamietam ale na pewno nie wieksza. Co ciekawe Verbatima odtwarza od razu nawet 1 sek. nie trzeba czekac. Nawet powiedzialbym lepiej niz tloczone plytki. Philipsa natomiast odtwarza minimalnie wolniej ale jak juz załapie to idzie bez problemu. Czyzby starsze płytki byly lepszej jakosci niz nowsze??

olo4you 04.01.2004 11:24

płytki starsze takie jak verbatim były robione na innych nośnikach (metalazo) tamte nośniki dawały wiekszy procent odbicia niż obecne płyty musisz poprostu znaleść płytę która działa ja radze przetestować płyty z nośnikiem o odcieniu jasnoniebieskim no albo sperazo verbatim płyty o odcieni jasnozielonym gorzej sie czytaja

CIAPEK 04.01.2004 11:31

Cytat:

Napisany przez Maciej
A jak z płytami tłoczonymi...?
Miałem podobny problem ...z wypalanymi płytami, czytała tylko płyty tłoczone.
Pomogło przeczyszczenie diody optycznej lasera we wieży.

dokładnie! Lecz u mnie to pomogło na ok. 2 miesiące :(
Teraz wogóle olałem tą wieże...ona już żadnych płyt nie czyta.
Będę miał chęci i te specjalne śrubokręty to rozkręce ją znowu, ale to zadanie to masakra przynajmniej w Philipsach :/

Jak dobrze, że jest komputer a z niego idący kabel pod wieże i wyjście AUX :) i szafa gra!

olo4you 04.01.2004 11:44

czas na jaki to pomoże zależy od sztuki nic tylko testy :( nie ma reguły

pawelblu 04.01.2004 11:49

Datalife nie maja powloki Metal ani Super Azo (te maja jasnozielone).
Datalife Plus maja Azo.

SEBAW 04.01.2004 12:08

A ja napisze coś od siebie. Otóż starsze wieże mogą miec problem z odczytem nosników nawet jeśli będą nagrane z odpowiednią prędkością, metodą disc-at-once i zamkniętym CD, ponieważ w nowych nosniakch wykorzystywany jest barwnik ftalocyjanina, która "utrudnia" odczytanie nosniak w stacjonarnycm odtwarzaczu audio. natomiast w starszych płytach był stosowany barwnik cyjanina, dzięki której nośnik jest łatwiej odczytywany.

bigbluee 04.01.2004 13:19

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Datalife nie maja powloki Metal ani Super Azo (te maja jasnozielone).
Datalife Plus maja Azo.

Odnośnie koloru to moje Datalife mają turkusowy odcień czyli tzw. jasnoniebieski. Natomiast Philipsy sa srebrne czyli standardowe :)

VIZZARD 04.01.2004 13:21

Spróbuj nagrać jeszcze na czarnych płytkach, np. Akoss. Można je dostać pakowane po 25 szt. za 35PLN. Myślę, że cena 1,4PLN za szt. nie jest ceną wygórowaną, zwłaszcza, że żywotność czarnych płytek podobno jest o wiele dłuższa niż np zielonych.

olo4you 04.01.2004 13:37

to już lepiej verbatim superazo za 1,6zł a czarne maja dłuższą żywotność bo filtr czarny przepuszcza mniej ultrafioletu i wolniej sie utleniaja


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.