Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czy zwykły CDROM lub nagrywarka CDRW potrafi odczytać płyty DVD? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-zwykly-cdrom-lub-nagrywarka-cdrw-potrafi-odczytac-plyty-dvd-29628/)

patom 04.01.2004 22:11

Czy zwykły CDROM lub nagrywarka CDRW potrafi odczytać płyty DVD?

Jak w temacie. Gdy włożę płytę DVD do napędu CDROM lub nagrywarki cd RW LG to oba te napędy nie mogą rozpoznać jaka to płyta DVD. Czy jest możliwość aby zwykły CD ROM mógł czytać płyty DVD?

ApproachingEvil 04.01.2004 22:16

mozliwosc taka istnieje,ale jest to ciezka i bardzo nieoplacalna operacja bawienia sie z laserem (a raczej jego kompletna "przemiana")
tak wiec NIE radze

Sneerus 04.01.2004 22:16

Hi-HI - przypuszczam że wątpię, ale próbować zawsze można.
Sam miałem kiedyś magnetowid GOLDSTAR-a, czytał dzwięk z LP ale obrazu niestety nie!! Oczywiście LongPlay-a nie posiadał.

patom 04.01.2004 22:27

Pewnie trzeba jakoś sflaszować nagrywarkę? Czy dobrze myślę?

pawelblu 04.01.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez patom
Pewnie trzeba jakoś sflaszować nagrywarkę? Czy dobrze myślę?

Jezeli juz to to bylby maly kroczek w calym przedsiewzieciu. To jest tak jakbys kupil jajko w polowie nieswieze i probowal oddzielic swieza polowe od nieswiezej - lepiec po prostu kupic nowe a ze starym dac se spokoj.
A nawet jezeli masz tyle samozaparcia to wogole cala operacja moze cie wiecej kosztowac niz czytnik DVD.

ApproachingEvil 04.01.2004 22:38

to by bylo za proste :)
tajemnica polega w innej budowie lasera i jego wiazki
jak juz mowilem - orzech nie do zgryzienia przez zwyklego smiertelnika :)

mr_spock 05.01.2004 00:54

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To jest tak jakbys kupil jajko w polowie nieswieze i probowal oddzielic swieza polowe od nieswiezej - lepiec po prostu kupic nowe a ze starym dac se spokoj.

Miałem ostatnio takie jajko, strasznie smierdzialo. mam nadzieje, ze ten naped nie smierdzi tak jak ono
;)

Tribunal 15.01.2004 16:04

spock, napęd nie śmierdzi napęd roztacza wokół siebie wspaniała woń świezo wypalonej płyty:)

nimal 16.01.2004 08:15

specyfikacje cd i dvd zaklada inne dlugosci fali swiatla (czerwone i podczerwone), z tym ze dvd ma wezsza wiazke, wiec da rade odczytac cd, odwrotnie nie da sie - wiec wymiana lasera (juz tu koszt wymiany przewyzsza kupno nowego napedu)
do tego dochodzi dokladnosc pozycjonowania - nie kazdy naped z cd by wyrobil
wymiana epromu - w koncu trzeba nauczyc silniczek do posuwania mniejszymi krokami i inaczej pozycjonowac laser (dvd sa dwuwarstwowe, cd jedno - wiec to tez moze byc nie doprzeskoczenia)
specyfikacja dvd zaklada inne predkosci obrotowe - znowu eprom
dvd ma inny podstawowy trensfer danych (1350 zamiast 150 bpsow) - elektronika musi to umiec przerobic

pewnie kupe zeczy pominolem,ale nie jestem elektronikiem i wymyslalem przeszkody na poczekaniu ;)

Zetoxa 16.01.2004 13:31

... to tak jakbyś chciał w gumofilcach pójść na przyjęcie do angielskiej królowej, impossible :D

khamill 20.01.2004 04:51

to jak przerobienie łopaty na koparkę a potem koparki na merca SL 600... mozlie - ale lepiej dać 130 pln i mięc DVD... bo to jest całkiem co innego... i z tego co wim laser CD nie generuje takiej wiązki i chociaż byśmy się zesrali w najlepsze gacie - nie wygeneruje... bo to jest co innego zupełnie...

mr_spock 20.01.2004 08:00

To cos jak dokladac talez do HDD, zeby zwiekszyc pojemnosc. :)

ApproachingEvil 20.01.2004 08:53

To ja teraz proponuje oglosic konkurs na najlepsze porownanie! nagrada niech bedzie wlasna satysfakcja! :)

a wiec...
to tak jakby Ghostrider chcial po warszawie jezdzic tak jak jezdzi po sztokholmie

nimal 20.01.2004 09:00

moze byc fajny konkursik :D

to tak jakby mikolaj kopernik mial byc kobieta
i maria sklodowska-curie tez moze by miala byc kobieta!?

Legam 21.01.2004 00:25

To tak, jak byś spalinową kosiarką do trawy chciał wygolić sobie włosy łonowe.

Można spróbować, ale rozmiary narzędzia chyba nie takie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:42.