![]() |
Wypalanie SVCD
No wlasnie niby taka blahostka a tu takie schody.
Mam 2 pliki: jeden 830 mb a drugi 780 mb. Oba sa w postaci mpeg2 przy wykorzystaniu tmpegenc. Wielkosc tego pierwszego zostala wyliczona przy pomocy kalkulatora do SVCD i tyle miejsca powinno sie zmiescic na 1CD 80 min. Ten drugi zmniejszylem dla porowania (przeczytalem na forum ze takie spokojnie lyknie nero). I teraz. Wlaczam nero i przeciagam plik video niby jest ok ale nero chce mi nagrac 830 mb - czyli ponad 90 minut!! a tyle jak wiadomo sie nie zmiesci chocby nie wiem jak bardzo bym chcial na plyte 80min - 700mb. Z drugim plikiem jest podobnie i tez nie moge nagrac. Jak wiadomo SVCD i VCD kozysta z Mode2 ktory jest opisany na cdrinfo ale on jest do danych lub divx ktore sa niestandardowych rozmiarow, a ja potrzebuje nagrac SVCD. Poradzcie bo juz sam zglupialem. Ps. Juz wypalilem kilka SVCD podobnej wielkosc jakis czas temu i nie bylo problemu, a teraz wszedl jakis nowy standard?? Please |
Na cdr 700MB zmieścisz do 80 minut materiału vcd i do 40min svcd.
|
Cytat:
|
co do materialu to ma on tylko 20 minut ( wysoka rozdzielczosc i bitrate) chodzi mi o nagranie w mode 2 ( ktory ma 2352 b na sektor a nie 2052 jak ma to miejsce w mode1) ale nero nie pozwala mi nagrac poniewaz wielkosc pliku ma 800 mb ( a tyle spokojnie miesci sie w mode 2 na 80 minutowej plycie - kto nie wierzy niech poczyta)
dlatego prosze o odpowiedzi zwiazane z moja sprawa z gory dzieki za owocne wypowoedzi pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
slusznie zauwazyles ale gdzie jest taka opcja w tmpeg?? ale z drugiej strony jak mam material nie wazne jak nagrany to w mode 2 zawsze bedzie on mniej miejsca zajmowal na plycie pozdrawiam |
Cytat:
Cytat:
@grequ22 - spróbowałbym nagrać czyms innym np. VCDEasy, jeśli materiał ma 20 minut i ma w granicach 800MB nie jest to na pweno standard, w takim wypadku trzeba by 'odznaczyc' w Nero CD-zgodny ze standardem. |
Cytat:
|
Cytat:
nawet jak bitrate jest 2100 a dlugosc tego filmu to 52 minuty ( rowniez sprawdzalem i nie dziala w nero) to i tak nie dowiedzialem sie JAK nagrac w formie mode2 film w mpeg2!! na plycie 80 minut!! o wielkosci 800mb!! a to wszystko da sie zrobic i nie wazne czy jest zgodny ze standardem czy nie - TAK MOZNA I JUZ a ja chce wiedziec jak - bo juz tak robilem ale tera mi nie wychodzi nawet na stronie vcdhelp.com jest info ze 800mb plik mpeg2 zmiesci sie na 80 minutowym nosniku dlatego prosze was o rade pozdrawiam |
Cytat:
The typical running time of an SVCD disc (with full resolution and quality) is about 35-45 minutes, although it can be extended to over 70 minutes by compromising image and sound quality... a, że: SVCD is currently in the process of IEC standardisation (see IEC document title "IEC 62107"). This means that SVCD is about to become an internationally recognized CD standard (just like Video CD 2.0 or CD-DA already are), although it is uncertain whether it will actually find commercial applications outside China and nearby countries... ... więc sztywnego, oficjalnego standardu nie ma póki co. jeżeli mamy prawidłowe max. bitrate oraz dobrą rozdzielczość to pewnie każdy soft uzna film 60 min. za standardowy ;) gorzej może być z jakością ale to inna bajka... |
Cytat:
|
Cytat:
plik ma 352x480 ok 2100 kbps video oraz 160 kbps audio dlugosc ma ok 50 minut a wielkosc to 780 mb nie jest to standard dlatego moga byc z nim problemy - ale napewno nie takie ten sam plik 352x576 objawia sie tym samym - nie mozna go nagrac. chce nagrac ten pierwszy (352x480) poniewaz ma mniej makroblokow. i jak pomoze mi ktos?? ps. moze moj komputer nie potrafi nagrac w mode 2?? i jeszcze z innej beczki po co jest opcja mode1 i mode2 w nagrywaniu ISO jak oba te formaty z kazdym plikem zajmuja tyle samo miejsca na plycie (mode2 powinien mniej) pozdrawiam |
no i wszystko jasne :D - SVCD nie może mieć rozdzielczości poziomej 352 pix. to wartość dla VCD albo "ubogiego" DVD tzw. Half D1.
musi być 480 i wtedy każdy program ci zaakceptuje taki plik. standard można ominąć w zakresie bitrate ale nie w kwestii rozdzielczości - nawet jak jakimś cudem to nagrasz na CD to ciężko będzie znaleźć odtwarzacz, który to prawidłowo zdekoduje... poczytaj sobie: http://www.dvdrhelp.com/vcd |
Cytat:
mam sony dvp-ns305 i on to lyka bez problemu ( trza tylko zrobic vcd header) kazda rozdzielczosc moge puscic aby tylko byl bitrate max 3000 a tera do pytania ludzie nagrywaja CVD, CVCD, XVCD, XSVCD miniDVD i inne nie maja problemu z nagraniem tego w mode2 ( sa tam przerozne kombinacje 352x576 , 352x480 i wiele innych) mialem kiedys plyte w formacie CVCD wlasnie 352x480 i na plycie material zajmowal ok 700 mb a jak go zgralem na dysk to wielkosc zwiakszyla sie do prawie 800mb!! ( czyli nagrane bylo w mode2) to ja wlasnie chce zrobic to samo tylko w odwrotna strone! to sie wszystko da - jesli nagrywam CVD to nagrywam jak VCD ale wylaczam zgodnosci ze standardem a jak chce nagrac XSVCD to nagrywam jako SVCD i tez wylaczam zgodnosc ze standardem to nie sa moje pierwsze plyty ktore w ten sposob nagrywam, lecz teraz nero mi nie pozwala na "upchanie" wiekszej wliekosci na plycie 700mb (80min) jak pisalem w kalkulatorze do SVCD obliczylem ze wynikowy plik ma miec pomnizej 800 mb a w tmpegenc w ostatniej zakladce z project wizarda byla przewidywana wielkosc ~780 mb i tam bylo napisane czy chce nagrac w jako ISO to wtedy zmiesci sie 700 mb albo jako SVCD to wtedy zmiesci sie 800 mb. to po co w tmpeg jest napisane ze w svcd zmiesci sie 800 mb na plyte jak i tak moge nagrac to tylko jako ISO pozdrawiam ps. dzieki nagrywaniu jako SVCD a nie jako ISO podwyzsza sie bitrate - lepsza jakosc |
oki - sam cały czas mówiłeś o SVCD a teraz wyjeżdżasz z CVD, CVCD, XVCD, XSVCD miniDVD... jak dla mnie to zbyt przekombinowane...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:07. |