Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Płyta CDRW ultra-speed (16-24x) na nagrywarce x2 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/plyta-cdrw-ultra-speed-16-24x-nagrywarce-x2-29775/)

muirgen 08.01.2004 19:23

Płyta CDRW ultra-speed (16-24x) na nagrywarce x2

Witam,
Chciałem się Was zapytać, czy istnieje sposób aby wrócić do nominalnej prędkości zapisu płyty CD-RW tj. 16-24x po nieudanej próbie zapisu na nagrywarce x2 ?
Od tego czasu mogę jedynie nagrywać na tą płytę z prędkością x2.

Dzięki za info,
Pozdrawiam,
Mike

Pawel_k 08.01.2004 19:53

:o no to tym mnie zagiales, jak przedpodopwa nagrywarka rozpoznala ultre ???
i jakim cudem na niej chciala cos nagrac :o
probowales sprawdzic ten nosnik u kogos kto ma nagrywarke ktora napewno je obsluguje???

muirgen 08.01.2004 21:56

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
:o no to tym mnie zagiales, jak przedpodopwa nagrywarka rozpoznala ultre ???
i jakim cudem na niej chciala cos nagrac :o
probowales sprawdzic ten nosnik u kogos kto ma nagrywarke ktora napewno je obsluguje???

Sęk w tym, że chyba nie do końca ją rozpoznała - fakt, próbowała coś nagrywać, ale po ok.20 minutach dała za wygraną.
Nośnik sprawdziłem na dwóch nagrywarkach, na których już wcześniej nagrywałem tego typu płyty - niestety max. prędkość nagrywania 2x.
Mam pytanie - czy nie ma jakiegoś oprogramowania, które byłoby w stanie albo odzyskać nominalne parametry płyty albo ustawić nowe?

Pozdrawiam,
Mike

nimal 08.01.2004 22:07

pelne kasowanie w jakims programie do nagrywania, moze pomoze (choc pewnie juz probowales)

Pawel_k 08.01.2004 22:10

to chyba cos laser zrobil za duze "ala" tej plycie wg mnie :(

nimal 08.01.2004 22:13

coz - po takich zabiega zdazaly sie i uszkodzenia nagrywarki (bylo kiedys na forum - dopiero reinstalka biosu spawarki pomogla), wiec zwalona plyta to i tak mala cena ;)

ApproachingEvil 08.01.2004 22:53

Cytat:

Napisany przez muirgen
Sęk w tym, że chyba nie do końca ją rozpoznała - fakt, próbowała coś nagrywać, ale po ok.20 minutach dała za wygraną.
Nośnik sprawdziłem na dwóch nagrywarkach, na których już wcześniej nagrywałem tego typu płyty - niestety max. prędkość nagrywania 2x.
Mam pytanie - czy nie ma jakiegoś oprogramowania, które byłoby w stanie albo odzyskać nominalne parametry płyty albo ustawić nowe?

Pozdrawiam,
Mike

polecam wybrobowac programik Super Blank !
nie zaszkodzi a moze pomoc, bo nie patrzy on na plytke tylko ja maze,wiec moze "naprawi"

muirgen 09.01.2004 07:27

Cytat:

Napisany przez ApproachingEvil
polecam wybrobowac programik Super Blank !
nie zaszkodzi a moze pomoc, bo nie patrzy on na plytke tylko ja maze,wiec moze "naprawi"

dzięki za info - spróbuję Super Blank'iem - nic innego mi nie zostało...

Mike

Remix 09.01.2004 10:31

Witam!

ale nadal mnie dziwi jak ta spawara rozpoznala plyte US???

przeciez to nie mozliwe... a tym bardziej chciala nagrywac! ja piernicze ale jaja :P

ApproachingEvil 09.01.2004 10:37

nie koniecznie
ja wlozylem US-RW do spawarkie HP (modelu nie pamietam, ale 2x1x6x -to jej predkosci) i tez chcial i nawet wypalil ja. oczywiscie potem nie do odczytu,ale nagral :)

nimal 09.01.2004 10:45

stare nagrywarki nie maja w biosie zabezpieczenia przed nowymi plytami - po prostu wtedy nikt nie myslal oplytach o takich predkosciach, nikt nie myslal pewnie wtedy ze bedzie potrzebna zmiana technologii
dpiero spawarki hs i nowsze sprawdzaja i rozpoznaja technologie do jakiej zostala stworzona plyta

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:08.