Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Wejsciowy format materialu dla DVD-NTSC. (https://forum.cdrinfo.pl/f13/wejsciowy-format-materialu-dla-dvd-ntsc-29797/)

sp3uca 13.01.2004 09:30

Dziekuje za podpowiedzi.

Andy.

CobraVerde 12.01.2004 12:22

Cytat:

Napisany przez sp3uca
wlasnie zrzucam Huffman'em i poniewaz lubie TMPGEnc to w nim zadaje
DVD-ntsc , ale mam problem taki ze dostaje osobno video i audio
a jeszcze chcialem auto w UMF2 zrobic a on nie supportuje AC3...
moglbym dac MPEG Audio ale znow chodza sluchy ze odtwarzacze NTSC nie radza sobie z audio innym niz DD...nie mam jak sprawdzic czy to prawda a pomylka by bylo wyslac plytke a tam skucha film niemy ;-)
Musialbym uzyc cos innego niz UMF2 a szkoda bo prosty jest.
Co radzisz , tym razem w kwestii authoringu i audio ?

zapisz audio z kasety jak PCM WAV 48 kHz a potem zrób z tego AC3 2.0 za pomocą darmowego AC3Machine (soft i opis jest na mojej stronie).
lepszą jakość dźwięku AC3 dają np. Soft Encode albo Vegas Video +DVD ale to komercyjny soft...
authoring najlepiej zrobić za pomocą "zawodowych" programów typu DVDLab albo DVDMaestro. Ulead DVDWorkshop też jest niezły i można go zmusić do obsługi AC3 (jest opis na mojej stronie).

sp3uca 12.01.2004 12:02

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
pierwsza uwaga - ciężko zrobić z VHS porządne DVD Video, bo oba te standardy różnią się mocno rodzielczością. chyba, że masz dobrą kartę video ze sprzętowym enkoderem video ( Pinnacle DC10/30) wtedy ma to sens. inaczej lepiej jest zrobić VideoCD, które jest cyfrowym odpowiednikiem VHS...

tak wiem o co chodzi ok.

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
zrzuć to i zapisz w PAL-u jako AVI (MJPEG, HUFFYUV albo bez kompresji) a potem przekonwertuj na MPEG1/2 za pomocą Conopus Procodera albo Maincontect MPEG Encodera na NTSC - powinno być OK

wlasnie zrzucam Huffman'em i poniewaz lubie TMPGEnc to w nim zadaje
DVD-ntsc , ale mam problem taki ze dostaje osobno video i audio
a jeszcze chcialem auto w UMF2 zrobic a on nie supportuje AC3...
moglbym dac MPEG Audio ale znow chodza sluchy ze odtwarzacze NTSC nie radza sobie z audio innym niz DD...nie mam jak sprawdzic czy to prawda a pomylka by bylo wyslac plytke a tam skucha film niemy ;-)
Musialbym uzyc cos innego niz UMF2 a szkoda bo prosty jest.
Co radzisz , tym razem w kwestii authoringu i audio ?

Andy

CobraVerde 09.01.2004 16:24

pierwsza uwaga - ciężko zrobić z VHS porządne DVD Video, bo oba te standardy różnią się mocno rodzielczością. chyba, że masz dobrą kartę video ze sprzętowym enkoderem video ( Pinnacle DC10/30) wtedy ma to sens. inaczej lepiej jest zrobić VideoCD, które jest cyfrowym odpowiednikiem VHS...
zrzuć to i zapisz w PAL-u jako AVI (MJPEG, HUFFYUV albo bez kompresji) a potem przekonwertuj na MPEG1/2 za pomocą Conopus Procodera albo Maincontect MPEG Encodera na NTSC - powinno być OK

sp3uca 09.01.2004 14:52

Wejsciowy format materialu dla DVD-NTSC.

Mam analogowy material na kasecie VHS w PAL-u
Poproszono mnie abym nagral to na DVD ale dla rodziny w USA.
Auth+palenie w UMS, a bedzie ogladane w stacjonarnym.
Czy zgrywac to od razu NTSC ustawiajac w programie nagrywanie w NTSC/29Hz, czy zgrac tak jak jest w PAL-u i potem konwersje dopiero zrobic na NTSC? np. w AP. ?
Pozdrawiam.
Andrzej.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:33.