![]() |
Komputer do filmow
Sprawa wyglada nastepujaco:
Moj stary komputer (200MMX) uzywaja siostry/rodzice w 99% do netu. Jednak chcieliby moc ogladac na nim filmy. Jaki minimalnie komp jest potrzebny do tego? Wiem, ze fddshow, ze zmniejszenie jakosci itd. ale jest jeszce jedna rzecz. Plyta jest serii mvp3 - mozna na nia wsadzic max AMD K6-2 550MHz. Takie procki +cooler na allegro widziakem za ok 130.- , 500 za ok 100-110zl. Za podobna kwote mozna kupic celerona 400 i jakas ciekawa plyte ATX do kompletu. Co mozecie poradzic? BTW. Na tej mvp3 chodzil mi dysk seagate 40gb :) |
wrzucic ten proc, dowalic ramu ile wlezie, zainstalowac win98 albo 2000 (W ZADNYM RAZIE XP) i dobrze zoptymalizowac
wartalo by tez zainwestowac w nieco leprza grafe - jak masz na plycie AGP to nawet glupia RIVA TNT2 m64 z tv-out sporo da mozna by tez pokombinowac z linuchem - sa tacy co divxa odpalili na p200 mmx wlasnie pod tym OS |
Min. procek na ktorym mi ruszyl dvix to Celek 333 MHz.
Xvid juz nie poszedl. Chyba minimum to, 450 MHz proc+256 RAM+Win98/NT. |
Cytat:
|
Cytat:
Taka mialem kosc, 128 nie mialem i nie sprawdzalem. |
No wlasnie, z ramem przesadzone, mi plynnie na 64MB SDRAM lazilo! procek wtedy to celek 500mhz... :P
pozdro ;) |
http://www.geexbox.org/en/bugs.html lub movix to dystrybucje do ogladania filmów najsłabszy proc co puszczałem to cel300 64ram(laptoptoshiba) ale divx5 tylko pracował w oknie no ale to była winda pod linux to pii266 i lepszą kartą jest szybka karta 2D np riva128 matrox g200
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:36. |