Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Co wybrać Pioneer'a czy LG? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/co-wybrac-pioneera-czy-lg-29850/)

marcing 10.01.2004 18:40

Co wybrać Pioneer'a czy LG?

Chce zakupic sobie nagrywarke DVD. Wybralem sobie dwie i sie waham.
Sa to:
1). Pioneer DR-106D
2). LG GSA-4040B BOX
Sa w podobniej cenie (LG drozsze o okolo 50PLN) ale LG jest BOX z softem no i obsluguje DVD-RAM + plyta DVD-RAM.
Glownie bede nagrywal na DVD filmy zgrane z mojej kamerki cyfrowej Sony miniDV. Oczywiscie czasem tez zrobie sobie kopie jakiegos filmu.
Slyszalem ze DVD-RAM to przydatna rzecz a niestety Pioneer nie obsluguje tego formatu (tylko czy ten format nie zostanie wyparty z rynku).
Na forum dobre opinie sa tylko praktycznie na temat Pioneera.
Na temat LG nic takiego zlego nie znalazlem na forum ale oczywiscie kazdy poleca pionka.
Prosze o pomoc w dokonianiu wyboru.

Za odpowiedzi z gory dziekuje.

Banana Coctail 10.01.2004 18:53

DVD Ram jest produkowany i mocno reklamowany przez Panasonic.
Twierdzą, spece z tej firmy, że DVD Ram wyprze inne formaty dlatego że ma właściwości jak dysk twardy
(możesz zapisywać i odtwarzać jednocześnie).
Ja bym się skłonił do LG.
Jeszce jest jedna kwestia długość gwarancji i serwis.

Jabba the Hutt 12.01.2004 02:59

Nie wiem ile w tym prawdy ale dziś na cdrinfo przeczytałem, że :
"Bardzo interesującą wiadomość mamy dla szczęśliwych posiadaczy napędów Pioneer DVR-A06. Przedstawiciele Pioneera podali, iż możliwe będzie zapisywanie płyt w standardzie Dual Layer na w/w nagrywarkach po wgraniu nowej wersji firmware'u. "

Jabba

Martin_TP 12.01.2004 10:47

DVD-RAM - trudno znalezc plyty, szczerze mowiac zadnej takiej w polskim sklepie nie widzialem ??? Drugie to to ze jak znajdziesz to sa dosc drogie. Pozatym - DVD-RAM jest malo kompatybilny, wiec wyszlo by tak ze pewnie Ty i niewielka czesc Twoich znaojomych moglo by sobie te plytki podtwarzac. Stawialbym wiec na Dual DVD +/-

Co do nagrywarki - z tych dwoch lepszy jest Pioneer.

M@X 12.01.2004 15:22

Do LG dolaczona jest jedna plyta DVD-RAM, ktora swietnei sie sprawdza jako "wydluzenie" twardego dysku ;-D. Oba sprzety sa bardzo dobre, sam mam LG, ale ja decydowalbym sie (i tu zaskocze wszystkich) na Pioneera, ze wzgledu ze lepiej radzi sobei z plytami na PlayStation 2. Jesli nei ma to dla Ciebie znaczenia, to ktorego bys nie bral i tak bedizesh zadowolony - a DVD-RAM to przyjemny wynalazek ;-]!

Martin_TP 13.01.2004 09:04

Bo ja wiem.. jedna plyta DVD-RAM to jakos malo jak na przedluzenie dysku, ja np. mam 10 plytek DVD+RW do tego samego zastosowania i to tak srednio wystarczajaca jest ta ilosc. Pozatym plyty +RW zapisuja sie szybciej (2,4x lub 4x) w porownaniu z RAM (2x).

M@X 13.01.2004 14:25

Mnie wystacza, jesli ledwo starcza Ci 40 GB to zainwestuj w dyszel 250 GB i bedziesh szczesliwy...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:24.