![]() |
Nagrywarka nie czyta p³yt...
Sytuacja wygl±da³a tak...:
Nagrywa³em uszkodzony obraz .mds (Nieprawid³owy TOC) w Alcohol120% na p³ytkê Verbtatim CDRW na moim Lite-On x32 .Po wypaleniu p³ytki pojawi³ siê komunikat o b³êdzie sectora LBA i alcohol siê zawiesi³ ...lampka kontrolna w nagrywarce zgas³a.Zrobi³em twardy restart kompa. Po tej sytuacjii nagrywarka wogóle nie wykrywa ¿adnych p³yt, ani pustych ani nagranych...:blee: . Próbowa³em wszystkiego zmiany biosa ,prze³±czanie jej na inne kana³y IDE, przeinstalowanie driverów IDE i nic ...ghrrrrr.... System i inne programy sam± nagrywarkê wykrywaj± ...ale no¶niki w niej s± nie widoczne. ...Pomó¿cie... |
Jak to jest Liteon to ja bym wyci±gn±³ eprom z innego takiego samego napêdu i wgra³ do togo uszkodzonego, a potem jeszcze wgraj najnowszy biosik do niej.
|
Sebaa my¶lisz ¿e to eeprom ? Nagrywarka jest wykrywana przez system i wszelkie programy nagrywaj±ce.
No có¿ warto spróbowaæ ... Pro¶ba do posiadaczy ...LTR-32123S ...o wyci±gniêcie EEPROM programem Ltnflash ver.1.24 (Flash Utility for LiteOn) http://liteon401s.fm.interia.pl/ltnflash124.exe ...Zak³adka EEPROM /READ/Save As...;) a mo¿e to co¶ innego?. |
Cytat:
Czy nagrywarka jest na gwarancjii? Je¶li jest oddaj do serwisu (nie mêcz siê), bo wg tego co piszesz mo¿e byæ walniêty laser. Je¶li nie jest na gwarancji czytaj dalej. Mo¿esz otworzyæ obudowê nagrywarki tak aby widoczny by³ laser i uk³ad jego pozycjonowania, pod³±czyæ napêd na paj±ka (kabel IDE, zasilanie), w³o¿yæ do nagrywary p³ytkê bez no¶nika (tak± transparentn±, jakie s± zawsze na pocz±tku spindla z p³ytami). Odpalasz zasilanie i obserwujesz napêd. Uwaga na oczy! Ten laser mo¿e jednak dzia³a! Obserwujesz, czy w³a¶nie laser pracuje i czy dzia³a mechanizm pozycjonowania g³owicy. Czy szuka! St±d dowiesz siê co mo¿e byæ uszkodzone i czy naprawa jest op³acalna. |
Seba ma racjê, mia³em ten sam problem z sony crx220e1 (ltr-52246s) eprom od ltr-48 i pomog³o
|
Cytat:
|
Cytat:
Mo¿e jednak dasz siê przekonaæ na moj± propozycjê testów (wy¿ej) chocia¿by w celach... poznawczych? |
Wszystkiego mo¿na spróbowaæ. Przecie¿ napêd jest uszkodzny no to mo¿na zobaczyæ czy siê uda.
|
Wgranie u mnie eepromu nie pomog³o...zdoby³em eeprom od tego modelu i nic...ci±gle to samo...bleeee.
Jahoo jak bêde mia³ troszkê wolnego czasu ...zrobiê taki test jak pisa³e¶ wy¿ej. I opiszê co siê dzia³o...;) |
A po wgraniu epromu wgrea³e¶ jeszcze raz bios ?
|
Dok³adnie tak jak pisa³e¶...:)
|
A sprawdza³e¶ j± w innym komputerze? Je¿eli to samo bêdzie na innym to leæ do serwisu.
|
Na innym kompie to samo ...chyba nagrywarka nadaje siê do kasacji ...;)
Czy wogóle op³aca siê serwisowaæ? jest ju¿ troszkê stara i swoje przesz³a...oczywi¶cie brak ju¿ gwarancji. |
Maæku, u mnie sytuacja by³a taka: po¿yczy³em od brata rzadko u¿ywanego 1,5rocznego Litka 32x12W. Nagra³em 10 p³ytek w przeci±gu tygodnia [p³ytki z plikami mp3]. Przy 11CD po skoñczeniu nagrywania Nero siê zawiesi³... Zamk±³em go na twardo [win2k..] Zrobi³em restart kompa i system pad³:) Godzina roboty, przywróci³em system, sprawdzam czy siê wogóle co¶ nagra³o a tu mi CD nie czyta. Innych te¿. Zmieni³em flasha i dalej nic, próbuje siê rozkrêciæ ale po 3 bujniêciach wysiada... System wszystko ³adnie widzi ;(
Brat co¶ mówi³ ¿e ona jako¶ od niedawna wariowa³a bo CD-RW 10x nero nagrywa³ max x1... Mi z kolei nie czyta³ wcale ale potem skuma³em ¿e mia³em RW 16-24x US a litek by³ max x12... ;)) Dziwne ¿e prawie nieu¿ywana nagrywarka nagle siê popsu³a [4miesi±ce po skoñczeniu gwarancji] Teraz le¿y na pó³ce i my¶lê co z ni± zrobiæ, mo¿e w feriê j± rozbiorê zgodnie z sugestiami JaHo :)) Pzdr. Krzysiek |
tak przy okzji ... mam TEN SAM PROBLEM z LG 8481b ... system ja widzi a plyt ( zadnych) nie czyta ... oso go ???? ... nacie jakies pomysly ??? ... acha WITTTAM wszystkich na forum ... jestem fresh .. :jupi:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:48. |