![]() |
Win On CD 3.8 i DMA - problem?
Jak właczę DMA, to Win ON CD v 3.8 przestaje odczytywac prędkość nagrywarki i jej nie widzi. Czy to normalne? Mam Teac 8x8x32
|
Ja mam TEAC w-512EB i caly czas chodzi przy wlaczonym DMA.Nie mam problemu.Kolega - sasdiad ma ten model co Ty i tez wszystko dziala...
|
Zapomnialem dodac ,ze nagrywam na WinOnCD 3.8
|
xvb
|
Lew napisz jaki masz system operacyjny i w jaki sposób podłączona nagrywarka (master/slave + z lub bez niczego na drugim kanale ew. model CD-Roma)
To ma ogromne znaczenie. I jeszcze jedno czy po włączeniu DMA można czytać płytki w Nagrywarce i czy po skopiowaniu danych nie ma błędów typu program nie chce się uruchomić. Podaj jak najwięcej szczegółów. |
Lew napisz jaki masz system operacyjny i w jaki sposób podłączona nagrywarka (master/slave + z lub bez niczego na drugim kanale ew. model CD-Roma)
To ma ogromne znaczenie. I jeszcze jedno czy po włączeniu DMA można czytać płytki w Nagrywarce i czy po skopiowaniu danych nie ma błędów typu program nie chce się uruchomić. Podaj jak najwięcej szczegółów A więc tak: 1) System operacyjny: Windows 98 wydanie drugie 2) Nagrywarka Teac CD W58E jest podłączona na jednym pasku z twardzielem, przy czym twardziel jest master a nagrywarka slave. Komentarz : mam tylko dwa kontrolery i jak łączę nagrywarkę z CD-ROM, to CD-ROM się wiesza, a jak łączę CD-ROM z twardzielem, to CD-ROM też się wiesza ***8211; w obu przypadkach niezależnie od tego czy mam włączone DMA czy nie. Mój CD to: LG CD-ROM CRD 8400C x40 Sprawa jest taka, że WINON CD 3.8 widzi moją nagrywarkę ale nie widzi prędkości, które ona obsługuje (okienko tuż pod nazwą nagrywarki) Czyta tez pliki i robi obraz, ale cały problem polega na tym, że nie widzi nagrywarki w momencie, gdy chce przegrać obraz na płytę ***8211; nagrywarka po prostu nie reaguje na polecenie nagraj płytę, niezależnie od tego czy chcę nagrac ***8222;w locie***8221; czy z obrazu. Poza tym używam tego samego programu WINON CD 3.8 co mój kumpel z Windows 2000 i u niego wszystko gra. Dodam rzecz chyba bardzo ważną, że inne programy, nop. NERO widza to czego nie widzi WinonCD 3.8 przy włączonym i wyłączonym DMA. Myślałem, że to problem samego programu, ale u kumpla chodzi. Dodam, że sformatowałem dysk wgrałem Windows 98 SE i nic to nie daje. Ciekawe co to za szkopuł. Może kontrolery płyty głównej? Mam via pod celerona. Nie chcę Cie dalej zamęczaćJ)) Tymczasem! Lewcio |
Zatem ściągnij drivery do WinOnCD 3.8 lub Service Packa. Są bodajże na stronie www.Roxio.com
Powodzenia !!!!!! |
czesc
mam ten sam problem tylko ze moja nagrywarka to ricoh mp7083a!!! system to win98se nagrywarka jako master na drugim kanale z cdromem samsunga 52x nie pomaga reinstalka systemu i serwis paki via. w clonecd, nero itp. wszystko jest ok. tylko jak mam dma to winoncd 3.8 nie ma wyboru predkosci nagrywania. jezeli ktos rozwiazal ten problem prosze o pomoc. pozd Zyga |
Powiedz czy twoja plyta glowna obsluguje UDMA-66 i jakie masz kable do dysku i CD (40 czy 80 zylowe), to jest problem z bledami transferu miedzy urzadzeniami a plyta, moze pomóc zmiana biosu plyty, lub zastosowanie lepszych kabli.
Pozdro. |
Musze tutaj dodac ze tez mam problem z DMA
posiadam nagrywarke TEAC W58E z wlaczonym DMA plyta glowna Via - BX98-3D z uaktualnionym biosem uzywam programu Nero. Nagrywanie przebiega prawidlowo lecz sprawa ma sie innaczej gdy chcem odczytac nagrana plyte pojawiaja sie wtedy komuniakty o bledzie odczytu itp. konieczne jest wylaczenie DMA wtedy plyty sa nagrywane prawidlowo. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje i od czego to zalezy. |
Dodam jeszcze do tego co napisalem wyzej
ze nagrywara jest podlaczona na osobnej szmacie i ustawiona jako master. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:42. |