![]() |
Opinie o Skanerze PLUSTEK OPTICSLIM 1200
Zmierzam kupic ten sprzet glownie do skanowania ksiazek (OCR) pisze sporo prac, zdjec do domowych zastosowan. Czekam na wasze opinie o tym modelu.
Z gory dzieki za odp |
Z góry mówię, że nie znam tego skanera - ale wydaje mi się, że ma on czujnik CIS, czyli Contact Image Sensor . Skanery oparte o technologię CIS charakteruzują się na ogół dobrą ostrością, mają natomiast tę wadę, że wymagają ścisłego kontaktu (jak nazwa wskazuje) skanowanego oryginału z szybą. A zatem świetnie się nadają do skanowania zdjęć czy pojedyńczych kartek papieru, czy ostatecznie niezbyt grubych zeszytów, natomiast przy skanowaniu książki czy grubszego czasopisma są kłopoty, bo ze względu na zszycie przy grzbiecie nie można ich dokładnie docisnąć do szyby. Skanery CCD radzą sobie z tym nieźle (najwyżej obraz jest tam nieco zniekształcony), natomiast skanery CIS - przynajmniej do niedawna - nie radziły sobie z tym zupełnie. Wydaje mi się, że coś ostatnio słyszałem, że wadzie tej miano podobno spróbować zaradzić w najnowszych konstrukcjach, ale nie wiem, jak to z tym obecnie jest.
Najlepiej byłoby ten skaner po prostu wypróbować. |
OpticSlima wyposażono w nowatorskie rozwiązania: układ optyczny ACIS (Advanced Contact Image Sensor) oraz technologię skanowania QRST (Quick Refresh Scan Technology). ladnie to wszystko chodzi tylko ciekawe jak z trwaloscia
|
Plustek'i są ogólnie dobre :) sam mam, wiem jakie mają opinię.
Tego modelu nie znam wiec wiele nie powiem, ale i tak polecam :) Trwałość? Myśle, że są niezłe, ja mam swój z 2-3 lata i działa :) P.S. Ile to kosztuje? |
Olsztyn 325zł 2 lata gwaqrancji door to door.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:49. |