Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   co bardziej kompatybilne? plus czy minus? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/co-bardziej-kompatybilne-plus-czy-minus-30054/)

Brenda 13.02.2004 15:54

Cytat:

Napisany przez ll2
w koncu czlowiek uczy sie na bledach, ale wymiana informacji sluzy temu, by robil to na cudzychll2

Obawiam sie, ze wlasnych tez nie da sie uniknac. Ja rowniez wyslalem w kosmos sporo plytek, zanim doszedlem, co i jak. Niestety, bez cierpliwego szukania przyczyn nie da sie. Nie wiem, co jest przyczyna u ciebie, nie wiem, jaka wiedza dysponujesz, ale moze warto poswiecic troche czasu (w celu zaoszczedzenia pieniedzy) i po prostu przejrzec i przemyslec caly system: sposob wpiecia nagrywarki, ew. konflikty, ASPI; moze cos przeszkadza (ja mialem problem z Intel Application Accelerator). Powodzenia.

Brenda

ll2 13.02.2004 14:36

Cytat:

Napisany przez Brenda
ll2:http://www.chrismccann.co.uk/recordnowmax.htm

kiedys znalazlem ten opis i od tego czasu uzywam RNMax, a potem RNDX dokladnie tak, jak w nim.

Brenda

Dzieki za opis.
Na razie efekty nie najlepsze (2 Verbetim-y do smietnika na 2 zapisywane). Ale nie jest to najprawdopodobniej wina RecordNow, tylko mojego systemu, ktory zaczyna wariowac. Pora na reinstalke!
Jak beda sukcesy, to dam znac w tym temacie; w koncu czlowiek uczy sie na bledach, ale wymiana informacji sluzy temu, by robil to na cudzych:)

ll2

Brenda 09.02.2004 11:13

ll2:http://www.chrismccann.co.uk/recordnowmax.htm

kiedys znalazlem ten opis i od tego czasu uzywam RNMax, a potem RNDX dokladnie tak, jak w nim.

Brenda

ll2 08.02.2004 12:22

Cytat:

Napisany przez Brenda
Ja mam wersje RecordNow DX 4.60 z pakietu dolaczonego do LiteOna 401S, czyli MyDVD, czyli Sonic. Tez masz LiteOna, wiec pewnie i ten pakiet. Wyprobuj, mnie dalo to lepsze wyniki niz jakikolwiek inny soft do wypalania.

Brenda

Wlasnie chce wyprobowac RecordNow DX 4.60. Mozesz napisac jak wypalasz DVD-Video z katalogu?

ll2

Brenda 06.02.2004 17:08

Cytat:

Napisany przez ll2
A to co takiego? Pakiet Stomp/IBM czy moze Sonic?

ll2

Mam wrazenie, ze RecordNow Max (albo DX) chodzi pod wszystkimi tymi nazwami, i jeszcze pod innymi. Ja mam wersje RecordNow DX 4.60 z pakietu dolaczonego do LiteOna 401S, czyli MyDVD, czyli Sonic. Tez masz LiteOna, wiec pewnie i ten pakiet. Wyprobuj, mnie dalo to lepsze wyniki niz jakikolwiek inny soft do wypalania.

Brenda

ll2 06.02.2004 15:49

Cytat:

Napisany przez Brenda
ll2:
a z jaka szybkoscia wypalasz?

Staram sie z jak najnizsza.

Cytat:

Napisany przez Brenda
Aha, i przesiadlem sie na RND 4.6.

A to co takiego? Pakiet Stomp/IBM czy moze Sonic?

ll2

Brenda 05.02.2004 17:47

ll2:
a z jaka szybkoscia wypalasz? Na moim DR-90 dobrze chodzi tylko to, co jest na Verbatimach i TDK, 100% zgodne ze specyfikacja DVD (zadnych manipulacji rozdzielczoscia czy bitrate'm), wypalone ze zmiana book type (w twoim przypadku to nieistotne, jak widac) na DVD-ROM, nie szybciej niz 2,4x. Probowalem 4x, ale wowczas wychodzi loteria, na niektorych plytkach obraz chwilami sie zatrzymywal, a potem znow ruszal (czy to wlasnie nazywasz dropami?). Aha, i przesiadlem sie na RND 4.6. Nero w wersji 6.0.x.x nie dawal mi dobrych wynikow, z RND przy spelnieniu wyzej opisanych warunkow nie mialem jeszcze ani jednego problemu.

Brenda

ll2 05.02.2004 16:51

I jeszcze jedno:
podejrzewam, ze moze byc cos innego, poniewaz jedyna kopia, ktora sie odtwarzala byla zapisana na TDK +R, TDK?, DVDXCOPY Xpress lub DVDXCOPY 1.5.2?.
Niestety byla pozyczona i stad znaki zapytania przy nagrywarce i oprogramowaniu.

ll2

ll2 05.02.2004 16:36

Cytat:

Napisany przez Brenda
Nadal nie rozumiem. Juz wiem, ze plusowe czyta, a z ostatniego zdania moge sie domyslec, ze plusowe z book type DVD-ROM tez, tyle ze nie zawsze. Tak? Czy tez nigdy ci nie przeczytal plyty plusowej z book type DVD-ROM?

Troche rozjasnie: piszac "nie ma znaczenia" mialem na mysli, ze bez wzgledu na to, czy ustawialem DVD-ROM, czy tez nie robilem tego - kopie wypalane w tych samych warunkach (plytka, nagrywarka, oprogramowanie) zachowuja sie w Marantz'u w ten sam sposob (sa czytane lub nie, maja drop'y lub nie). Czyli np:
1a. Verbatim +R, LiteON, SmartRipper, IfoEdit, Nero - czytana z niewielka iloscia drop'ow
1b. Verbatim +R (DVD-ROM), LiteON, SmartRipper, IfoEdit, Nero - tak samo - czytana z niewielka iloscia drop'ow
2a. Platinum +R, LiteON, SmartRipper, IfoEdit, Nero - nie czytana
2b. Platinum +R (DVD-ROM), LiteON, SmartRipper, IfoEdit, Nero - tak samo - nie czytana.

Cytat:

Z tego co piszesz mozna odniesc wrazenie, ze twoj Marantz czyta wszystko, tylko ze jest wyjatkowo wybredny co do plytek.

Na to, niestety wyglada. Ciezko jest jednak znalezc wlasciwa konfiguracje.
Ale moze tez i nosnik i oprogramowanie (lub cos innego).

ll2

Brenda 05.02.2004 10:48

Cytat:

Napisany przez ll2
Otoz tak. Czyta m.in. TDK DVD+R 1-4x w pudelku wypalone (podobno) DVDXCOPY XPRESS. Nie ma znaczenia ustawienie bitsetting'u zarowno przy tych czytanych przez Marantza plytkach, jak i nie czytanych...

ll2

Nadal nie rozumiem. Juz wiem, ze plusowe czyta, a z ostatniego zdania moge sie domyslec, ze plusowe z book type DVD-ROM tez, tyle ze nie zawsze. Tak? Czy tez nigdy ci nie przeczytal plyty plusowej z book type DVD-ROM? Z tego co piszesz mozna odniesc wrazenie, ze twoj Marantz czyta wszystko, tylko ze jest wyjatkowo wybredny co do plytek.

Brenda

Koris 04.02.2004 13:29

Mam stacjonarny odtwarzacz Philipsa 743, który się dobrze nadaje do testowania płytek, ponieważ jest bardzo wybredny. Nagrywam na Akossach -R i na gigamasterach +R. Akossy z połową prędkosci czyli x2. Uważajcie natomiast na Vakossy. Sprzedaca w sklepie próbował mi wmówić, że to to samo co Akoss. Chyba raczej nie bo nie dośc, że maksymalna predkośc x2 (tak widzi nagrywarka) to jeszcze mój odtwarzacz nie chce tego ruszyć. Aha mam nagrywarkę 411@811.

p.s.
Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz. A mianowicie ważne jest również jakie pliki tworzy program. Po nagraniu płyty stworzonej w DVD Maestro nie mozna było czytać płyt Akoss -R, natomiast po przepuszczeniu przez dvd2one (zmieniły się pliki, oczywiście oprócz vob'ów, ale w sumie ta sama wielkośc plików ok 4,2 GB) płytki chodzą bez problemu.

ll2 03.02.2004 22:31

Otoz tak. Czyta m.in. TDK DVD+R 1-4x w pudelku wypalone (podobno) DVDXCOPY XPRESS. Nie ma znaczenia ustawienie bitsetting'u zarowno przy tych czytanych przez Marantza plytkach, jak i nie czytanych...

ll2

Brenda 02.02.2004 10:58

ll2:
nie do konca chyba cie rozumiem. Piszesz ze
"zmiana bitsetting'u na DVD-ROM w tym przypadku zupelnie nic nie daje, natomiast daje wymiana nosnika i (lub) nagrywarki".
Czy to oznacza, ze twoj Marantz odtwarza +R?

Brenda

ll2 31.01.2004 12:38

Cytat:

Napisany przez Brenda
No to w kontekscie tych procentow i pierwotnego pytania ja mam swoje pytanie (a byc moze odpowiedz pomoze koledze Michalowi w wyborze):
czy ktos spotkal sie z tym, ze jakis odtwarzacz nie czyta plyt plusowych po bitsettingu, czyli z book-type DVD-ROM? Ja na razie spotkalem tylko jednego APEXa, ktory tego nie czytal, a od znajomych wiem, ze niektore LG tez ne chca. Mowie o odtwarzaczach stacjonarnych, oczywiscie.

Brenda

No wiec spotkalem sie i, co wiecej, nadal mam problem z dobraniem plytek/formatow/nagrywarki (niepotrzebne skreslic). Stacjonarka to Marantz DV4000, nagrywarka LiteON 401@811, a plytki od vakoss, gigamaster, esperanza, platinum po verbatimy, dysany i tdk. Konkluzja jest taka, ze zmiana bitsetting'u na DVD-ROM w tym przypadku zupelnie nic nie daje, natomiast daje wymiana nosnika i (lub) nagrywarki. Najlepiej czytaja sie verbatimy (z mala iloscia drop'ow) i tdk nagrywane na nagrywarce tdk (zupelnie bez drop'ow). Pozostale to w tym konkretnym przypadku smietnik (choc wszystkie dzialaja bezproblemowo w philips-ie 711).

ll2

P.S. Tak przy okazji uwaga do ogolu: przy opisywaniu problemu starajcie sie podawac jak najwiecej szczegolow (typy nagrywarki, plytek i stacjonarki). Informacje te sa bardzo istotne, jak pokazuje moj przypadek.

Martin_TP 16.01.2004 21:30

Dokladnie! Wlasnie to mialem na mysli. Dzieki RobsYoda.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:28.