![]() |
Windows XP Pro nie wykrywa mi trybu UDMA5. Pomocy!!!!
Witam
Mam płyte główną MSI z chipsetem Intel 865P i dysk twardy WD 40GB 8MB bufora podłączony na 80żyłowej taśmie i za nic nie moge zmusić Windowsa zeby zamiast trybu udma2 wykrył udma5. HELP!!! Dzięki za odpowiedzi!!!! POZDRAWIAM |
Coś jeszcze masz podłączone na tej taśmie...?
Sparwdz ustawienia w Biosie... |
Sprawdz też jumpery w dyskach i CD-ROMach itp.
|
Na tasmie razem z dyskiem mam podłączony DVD ROM pioneer. Ale jak go odłącze to jest to samo. Bios jest ustawiony na auto wykrywanie HDD
|
Jeśli Twoja płyta obsługuje RAID to powinieneś mieć "drugi bios" u mnie się go odpala Ctrl+h w początkowej fazie włączania komputera, tam powinny być opcje do zmiany trybów itp. (informacja o tam jak i czy wogóle można odpalić "bios Raidowy" powinna ukazywać się zaraz po włączeniu komputera lub instrukcji od płyty głównej).
Pozdrawiam |
a tak zapytam a stery do tego intela zapodane?
pozdro |
Płyta jest bez kontrolera RAID a co do sterowników to zainstalowałem najnowsze dostępne.
|
A zainstalowałeś coś takiego: Intel Ultra ATA Storage Driver ?
http://downloadfinder.intel.com/scri...?ProductID=182 Gdybyś przypadkiem miał zainstalowany lub chciał zainstalować Intel Application Accelerator, to nie instaluj lub go usuń - żle wykrywa bierzący tryb transferu. |
a ja powiem tylko tyle.... miałem zainstalowaną winzgroze XP, i po pewnym czasie coś wolno mi działał cdrom.... no to od razu zajrzałem do odpowiednich ustawień i po prostu się zdziwiłem.... cdrom po prostu był na PIO4 i nie mogłem nic z tym zrobić.... zworkologia nie pomogła.... coś po prostu sięfajnie winda kopneła.... dziwne...no ale wrzuciłem ghosta i poszło normalnie na UDMA :)
|
A jak mam procek AMD i chipset VIA to zamiast Intel ATA STORAGE jaki soft moge zainstalowac. Ten powyzszy olewa moja plyte i ma ku temu powody!
|
Cytat:
|
UDAŁO MI SIE!!! Nigdy bym sie nie spodziewał że 40 żyłowa taśma na 2 kanale IDE może spowolnić 1 kanał, a jednak. Zmieniłem więc drugą taśme na 80żyłową i wszysko jest OK. HDD na PM pracuje w udma5, DVD ROM Pioneer na PS pracuje w udma4. :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi:
POZDRAWIAM!!!!! |
Cytat:
Nigdy bym nie wpadł na to... Ja mam na ide1 80żyłową a na ide2 40żyłową i nie mam problemów ...ale no cóż komputer to bardzo dziwne urządzenie...;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:10. |