Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   problem z Ricoh MP-7125A (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-ricoh-mp-7125a-3010/)

RyChoo 29.05.2001 14:35

problem z Ricoh MP-7125A

witam,

3 tyg. temu kupiłem powyższy model i jak na razie jest z nią więcej problemów niż pożytku. do tej pory udało mi się wypalić 2 płyty CDR (TDK). były to pierwsze CDR jakie wypalałem na niej. później wrzuciłem CDRW. wypaliło bez problemu. kiedy znowu chciałem wypalić CDR pojawiły się problemy. w Nero pokazuje mi błąd SCSI/IDE przy próbie nagrywania choć symulacje przechodzi bezbłędnie. w EasyCD czasem uda się "coś" wypalić ale nie da rady tego później odczytać. płyta do wyrzucenia bo nie rozpoznaje jej nawet nagrywarka.

co jest grane?? czy to nagrywarka siadła, czy coś nie tak z moim kompem?
problem ten dotyczy tylko CDR. CDRW nagrywa bez problemu. dodam, że testowałem to pod w98se i w2k.

dzięki za wszelkie wskazówki

RyChoo

gAzZzZoR 29.05.2001 19:48

Kurde czemu zawsze pomijacie konfiguracje sprzetowa ?

Sprobuj nagryac programy na nowo, wlacz-wylacz DMA,
idz do kogos to sprawdzic,

a jak nie pomoże to serwis sie klania

Pozdr. Gazor

Neo 30.05.2001 00:05

Mam identyczną negrywarkę juz od stycznia. Przegrałem ok 500plyt z czego padly moze 2 sztuki :-) Mam Celerona 800MHz i 256Mb RAM-u i win2k oraz wlaczony tryb DMA. Wszystko chodzi Cool. Sproboj moze zainstalowac aspidll. to moze pomoc.

Ryu 31.05.2001 14:49

hmmm... mam takiego samego ricoh'a od niedawna, ale wypalilem juz prawie setke plytek i nie mialem nawet najmniejszych problemow. Testowane na Celeronie @470, 192 ramu, win2k wlaczony tryb dma.

RyChoo 31.05.2001 15:34

no tak wszyscy macie Celki, a ja mam Durona.
DMA włączony czy nie, działa tak samo, tzn. nie działa.

c0rdat 31.05.2001 15:53

Czyżbyśmy mieli do czynienia z tzw. problemem Durona ;) (oczywiście, jeżali sama nagrywarka jest sprawna)

(Tak naprawdę to nie jest kwestia procesora, ale raczej płyty głównej - niektóre (czytaj: większość) płyty pod AMD-ki potrafią się bardzo dziwnie zachowywać.)

c0rdat 31.05.2001 15:54

Czyżbyśmy mieli do czynienia z tzw. problemem Durona ;) (oczywiście, jeżali sama nagrywarka jest sprawna)

(Tak naprawdę to nie jest kwestia procesora, ale raczej płyty głównej - niektóre (czytaj: większość) płyty pod AMD-ki potrafią się bardzo dziwnie zachowywać.)

RyChoo 31.05.2001 16:20

he he, myśle, że to nie to. sprawdzałem też na Celku.
NIE NAGRYWA CD-Rów

jutro jade do serwisu. mają mi podobno pokazać, nagrać przy mnie CD-R i udowodnić, że działa.

Jestem bardzo ciekaw co mi pokażą :-))

RyChoo

Ryu 31.05.2001 17:15

pewnie wielkie [HTML]<font size=+1><b>[/HTML] Oooooo...[HTML]</font></b>[/HTML] ;)

Neo 31.05.2001 17:45

Jak wróciesz z serwisu to daj znac co było przeczyna 8) Znowu się czegoś nowego dowiem }>

martinez 01.06.2001 12:58

Muszę tutaj rozwiać "czarne chmury".
Procesory z serii AMD Duron/Athlon nie powodują żadnych konfliktów z nagrywarką Ricoh 7125A.

Jeżeli "robimy" nowy system, nie instalujemy sterowników VIA do IDE, mamy włączone DMA dysku i nagrywarki i cały czas wywala nam błędy - pozostaje serwis.
(Mówię tu o Windows 98, 98SE - nie mam zaufania do Millenium...).

Chyba że na płycie głównej jest kontoler IDE do którego jest podłączona nagrywarka, bądź też mamy dysk Samsunga...

pozdrawiam

c0rdat 01.06.2001 13:25

Dobra, z tym Duronem to tylko żartowałem ;-)...

Wiem, że procesor nie powoduje problemów. Z doświadczenia wiem tylko, że Micro$hit (inaczej MałyMiękki - jak kto lubi) jest bardzo "wybredny" i bywa niestabilny na niektórych platformach sprzętowych (czytaj: jak masz komputer "biurowy" - na Intelu, a najlepiej wszystko zintegrowane z płytą, żadnych bajerów - to chodzi. Masz lepszy, musisz pokombinować ;D aby był stabilny) - nie zawsze, ale często.

Schizoid P. 19.06.2001 23:23

Wydaje mi się, że jest to problem z plytami. Nagrywarki Ricoh nie przepadają za TDK slimami (szczególnie 80 min.) spróbuj zwolnić prędkość - u mnie poszły te płytki z prędkością 4x. Tak w ogóle to spróbuj innych płytek - nie koniecznie Esperanz :)

Albo zostaje Ci serwis :(

RyChoo 20.06.2001 08:38

cześć,

w moim przypadku to nie jest wina płytek. nagrywarka jest już od dwóch tygodni w serwisie, tzn. teraz z serwisu trafiła do importera. sprawdzili ją w serwisie i pokazali mi... :-), że nie działa. byli bardzo zdziwieni. też nie wiedzą co jest nie tak a ja czekam. jeszcze tydzień i zaczne się burzyć

bzyk 20.06.2001 09:03

No to miałeś pecha z nagrywarą.:P Ricohy z natury są bezawaryjne.;)

PS: A serwis to w dupę >( powinien dostać za opieszałość.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:06.