![]() |
Dźwięk w SVCD
Witam wszystkich i pozdrawiam jako "nowy" na forum
Potrzebuje pilnie odpowiedzi. Od niedawna zająłem się konwertwaniem divx->SVCD i powstał problem. Gdy uruchamiam niektore filmy virtualdub dostaje komunikat: "VirtualDub has detected an improver VBR audio encoding in thje source AVi file and will rewrite the audio header with standard cbr values during processing for better compatibility. This may introduce up to ms of skew from the video stream. If this is unacceptable, decompres the *entire* udio stream to an uncompressed Wav file and recompress with e constant bitrate encoder" W związku z tym po uruchomieniu TMPGEnc nie moge wczytać audio razem z plikiem avi. Druga rzecz może zabawna oddzieliłem ten plik i nie wiem po co skonwertowałem go na mp3 (proszę się nie śmiać dopeiro jeden film przerobiłem) Wszytsko było w porządku, ale film nagrałem na dwóch płytach cd i na pierwszej się nie zgadza dzwięk z obrazem. Obraz jest trochę jakby spóźniony. Z koeli druga płytka jest ok. Co się stało?? Czy wystarczy mi oddzielić dźwięk poleceniem Save as WAV?? Z góry dzięki za odp.... |
Proponuje uzyć VirtualDubMod'a
a w nim Stream/stream list/demux audio (lub save wave). |
dvd2svcd to twoja odpowiedz... ;)
nie wiem jakim sposobem przerabiasz te filmy... ;) ale chyba tym bardziej skomplikowanym... :d a tym czasem jest duzo prostsza metoda... ;)
a mianowicie skocz na www.doom9.org i tam nie dosc ze do sciagniecia masz program dvd2svcd to masz jeszcze tutoraila jak przerobic divx na svcd... ;D program i tutorial sa po angilesku niestety ale nie jest to zbyt skomplikowane... ;) gdybys nie dal rady, daj znac;) a co mozna zrobic tym programem ??? zrobic svcd ustawiajac wszytskie opcje w moze ja wiem 2 min... :) dodanie napisow polega na wgraniu wczytaniu pliku z napisami w formacie microdvd, tzreba ustalic ilosc plyt na ktorych ma byc nagrany film, rodzaj i jakosc dzwieku,liczeb przebiegow, mozna sciagnac inf z int o filmie, na koncu film zrobi ladne pliki z obrazami i wystaraczy je nagrac na plytki i gotowe.... ;) dlugosc kodowania oczywiscie zlaezy od sprzetu i liczby przebiegow... ;) to jest metoda prosta i skuteczna i wyprobowana juz przeze mnie wiele wiele razy.... ;D pozdr |
Dzięki za pomoc, ale niestety nie mogłem znaleźć nigdzie jak z tymi napisami. Ja je umieścić w filmie, oraz gdzie jest ta liczba płyt na których film ma być nagrany?? Pozdrawiam
|
Cytat:
liczba plyt : na zakladce bitrate wybierasz po prostu cdsize i tam zaznaczasz na ilu plytach ma ci zrobic film, co jest zalezne od dlugosci materialu... ;) ja powiem tyle : na 1 cd mozna nagrac film tak do 105-110 min maxymalnie! poweyzej to juz jakosc jest straszna... patrzysz po porstu ile twoj film trwa... ;) przykladowo 125 min, wiec w odopowiedzniej zakladce wybierasz Use - 2 CD a w cdsize - 800 i w ten sposb program zrobi ci i podzieli film na dwie czesci gotowe do wypalenia na cd... ;) powodzenia !! :d pozdr lukasz |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:43. |