Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   SONY CD-R 700 CDQ-80N1 --- co o nich sądzicie ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sony-cd-r-700-cdq-80n1-co-o-nich-sadzicie-302/)

-=OLI=- 10.04.2002 07:40

Co do firmware to się zastanawiam nad zmianą w myśl zasady jeśli wszystko jest oki to nie zmieniać a cd-ki nagrywałem na nich razy 4 (muza) i się waliły a jak dałem razy 16 (data) było oki Pab ...może masz rację...chyba to było za wolno. Thx za programik .Pozdro :)

Pab 07.04.2002 03:55

I jeszcze jedno. Nowa nagra - PXW4012A - a pojawił się nowy firmware 1.01, który ma trochę do zaoferowania. Szybko się pojawił, więc może o to chodzi, coś pomoże. Nie wiem. Niech inni podpowiedzą. W tym temacie słabiutki jestem.

Pab 07.04.2002 03:39

A one są na pewno "SONY" ??? ??? ??? ??? ;D
Porównaj je ze sobą, z innymi; kto tak naprawdę je wyprodukował, bo może się okazać, że to nie rasowy 'japończyk' tylko jakiś noname's gdzieś spod bananowca wyklepany.
Jest taki programik (w załączeniu), który podaje Ci informacje z ATIP-u płyty, ciekawe rzeczy można się dowiedzieć o płytkach.
Ponoć szczególnie polecani są producenci: Taiyo Yuden i Mitsui Toatsu oraz Mitsubishi Chemical i... TDK (ciekawe?!).
A swoją drogą, to producentem 650 Sony (Supremas - CDQ-74N1), bo taką przedtem podejrzewam miałeś, producentem był... SONY! Te drugie (700 - CDQ80N1) wyprodukował już Mitsui Toatsu, więc wszystko powinno być jak najlepiej, lepiej niż z 650 sony. Co różni 650 od 700 (SONY oczywiście)?! Ano rodzaj użytego barwnika. W 650 użyto Cyjaniny, a w 700 Ftalocyjaniny. Obydwie płyty są 1x-16x. Twoja nagrywarka to 40x-12x-40x, więc jest to idealna płytka 700 do idealnej nagry (szybkie nagrywanie na ftalocyjaninie, jest wskazane). Błędem będzie nagrywanie z niższymi prędkościami na takiej płytce. Nawet jeżeli przedział nagrywania na płytce jest od 1x a nie np. od 4x. Ale jest taka możliwość. Może pokusiłeś się dla AUDIO nagrywać zbyt wolno?? Z kolei 650 (Cyjaninia) sprawdza się w w niższych prędkościach. Próbowałeś w różnych prędkościach?! Dodam tylko - jak to starzy wypalacze na Forum CDRinfo radzą - próbuj wypalać najpierw na CDRW (w razie problemów), a nie testuj krążków CDR. Chyba, że składasz kolekcję złoconych 'wafielków' pod pyfko :-D
Nie powiem nic o programie, nie używałem Feurio, ale jeżeli używałeś Verbatimek CDR DataLifePlus 1x-16x lub 1x-24x (Azo) 650 lub 700 i było ok. to należy się zastanowić nad zbieżnością z SONY 650, ponieważ mają one podobny barwnik - Cyjaninę, z tym że 650 ma stabilizowaną metalem (jest niebieska, ale to w tym przypadku bez różnicy, chyba że odtwarzasz to w starym AUDIO-CD). Wymienione płytki z Cyjaniną, lepiej sprawują się w niższych prędkościach. Może masz coś z napędem/laserem, albo problem z prędkością wypalania ??? ???
Zresztą przy takiej nagrze, to nic nie powinno być problemem, a o płytkach tak się rozpisałem, może niepotrzebnie, choć nadal polecam załączony programik, dobrze wiedzieć co w ATIP-ie piszczy.
Może ktoś sprostuje, ten monolog, krótką, a treściwą ripostą? Coś konstruktywnego, bo nie spotkałem się z takim przypadkiem na Forum.

-=OLI=- 06.04.2002 22:36

SONY CD-R 700 CDQ-80N1 --- co o nich sądzicie ???

Kupiłem dwie paczki tych soniaków i chciałem nagrać trochę muzy.Nagra Plextor 40/12/40 program Feurio.Po zj......niu 5 cd z rzędu zarzuciłem to samo na Verbatimkę i wszystko było oki. Miałem też 650 tej firmy(soniaki) ale z tamtymi nic się nie działo. 700 są gorsze ??? czy mi się tylko takie zchrzanione trafiły >(
Proszę o opinię . Pozdro :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:22.