![]() |
pomocy!!! kłopot z nagrywaniem!!!
Witam wszystkich użytkowników!
Na wstępie proszę wybaczyć, jeśli poruszę kwestię, która już może była gdzieś omówiona ale niedawno się zarejestrowałem i mimo, iż szukałem, mogłem przeoczyć. A teraz do rzeczy. Mam następujący problem. Nie mogę nagrać żadnej płyty. W trakcie przeprowadzania symulacji, czy już właściwego nagrywania w 99% sytuacji wszystko jest OK. Pasek stanu dochodzi do 100% (czyli wszystkie dane zostały już umieszczone na CD; tylko raz na wiele prób nagrywarka dostała zwiechy w jakichś 50%) ale nagrywarka nie potrafi zamknąć sesji ani płyty - w związku z czym płyta albo do niczego się nie nadaje, albo można z niej ewentualnie korzystać tylko w napędzie CD-RW, względnie DVD ale nie w starych CD-ROM'ach. A dokładnie nie potrafi zapisać obszaru LEAD IN i LEAD OUT - w momencie nagrania danych, kiedy wyświetla się komunikat, że teraz napęd przechodzi do wypalania właśnie tych obszarów dysku, nagrywarka jakby się zastanawia, tzn. płyta kręci się w napędzie kilka minut, dioda na przemian miga wskazując raz, że płyta jest wypalana, po chwili miga na zielono, czyli wskazuje że nagrywanie zostało zakończone. Po tych kilku minutach dostaję komunikat: "Write error" "Could not perform Fixation" I kolejna płyta ląduje w śmieciach :( Mam napęd combo AOPEN COM4824, korzystam z Nero 6.0.0.19. Co może być przyczyną? Wada napędu, czy oprogramowanie? Proszę o pomoc! |
wyglada mi to raczej na wade napedu
sprawdz w innym kompie i bedziesz mialpewnosc jesli zdarza sie to na danym rodzaju plyt to zacznij od ich wymiany na inne - niektore plyty nie lubia sie ze spawara i basta, niektore napedy sa wybitnie wybredne na rozne plyty i niechca palic na "rozwiazaniach ekonomicznych" kup jakiegos verbatima i zobacz - jak wypali to znaczy ze winne byly plytki, wtedy nic tylko poprobowac i znalesc kompromis miedzy cena a jakoscia ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:08. |