![]() |
Nagrywanie z telewizorni
chcę na twardy nagrywać progamy z Cyfry i mieć mozliwość ich obróbki - np.wycięcie reklam.
Co potrzebuję? Pozdrawiam |
Adobe Premiere albo Ulead Movie Workshop albo po prostu VirtualDubMod. Sporo zależy od tego jak zgrywasz te programy z Cyfry.
|
Oprogramowanie do obróbki to sprawa wtórna.
Jak zgrać to z Cyfry? Potrzebuję pewnie karty telewizyjnej - jaką kupić? Po czym łączę ja z tunerem Cyfry i nagrywam. Jakie kable? |
możesz pod kartę graficzną podłączyć jak mas tam ViVo - takie wejście, możesz pod kartę do strumieniowego przechwytywania video, montarzu itp... możesz satelitarna antenę podłaczyć do karty telewizyjnej - tunera wewnętrzenago, możesz kartą telewizyjna, poprzez tuner i magnetowid... ta pierwsza opcja jest najlepsza - w przypadku tunera wewnętrzenego - potrzebujesz softu do odkodowania obrazu, karta do montarzu video jest dość droga - ale jakoś najlepsza...
|
Zgrywanie video/audio:
1) Używam wejścia video w GeForce FV5600 (złączem s-video), dźwięk do wejścia line-in karty muzycznej. Jakość dobra (mimo, że kable mają ok 10m-komputer w innym pokoju). 2) Testowałem zgrywanie z tunera SAT Ferguson 8018 (transmisja przez łącze USB oryginalnego strumienia MPEG2 bez rekodowania). Jakość super. Koszt ok.1000. Inne rozwiązanie to tuner HUMAX 8000-dysk twardy w kieszeni, możliwość podłączenia dysku do komputera (system plików zdaje się FAT32) lub podobnie jak dla Fergusona transmisja przez USB. Na dysk nagrywa się bezpośrednio strumień z SAT). Możliwość programowania czasowego nagrań-jak w magnetowidzie. Koszt (niestety) ok. 2500. 3) Karta DVB do komputera+urządzenie umożliwiające dekodowanie SECA2 z użyciem oryginalnej karty Cyfry+odpowiedni software. Jakość (podobno-nie testowałem) super. Koszt od ok. 400-dla Sky Star 2 (patrz np http://www.yansat.pl). Warto przejrzeć posty na tym forum i na forach poświęconych SAT i kartom DVB. Obróbka: Używam zwykle Ulead DVD Workshop 1.3 (świetne tworzenie menu płyty), niekiedy Ulead MediaStudio Pro 7. Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:19. |