Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   Problem z filmami divx... (https://forum.cdrinfo.pl/f16/problem-filmami-divx-30339/)

camfo 22.01.2004 09:53

Problem z filmami divx...

Witam,
Mam nowy procek 466mhz i myślałem, że dzięki niemu filmy będą mi już chodzić dobrze (wcześniej miałem 333mhz).Ale nadal niestety dźwięk wyprzedza obraz i przycina tak, że na full screen sie nie da ogladac.No to pomyślałem, że to wina kodeków, więc wszystko przeinstalowałem i zainstalowałem fddshow + ac3codec i nadal to samo.I myślę, że to może przez to, że mam tak namieszane w systemie i te kodeki się gdzieś osadziły i dlatego są błędy, bo na 466mhz się filmy powinno dać chyba oglądać płynnie, gdyż divx wymaga 400mhz...I tu pytanie...jak myślicie - czy format pomoże coś w tej sprawie czy ktoś proponuje jakieś inne rozwiązanie???

Adalis 22.01.2004 10:00

Witam
Może spróbuj usunąć wpisy z rejestru.

adixo 22.01.2004 10:02

Filmy DivX odpalałem już nawet na 266
Kiedyś znajomek miał 466 i za boga nie dało się oglądać i po formacie i różne kodeki - winna temu była karta grafiki po wymianie wszystko grało
myślę że z formatem zawsze zdążysz i proponuję pożycz od kogoś grafikę na której ktoś ogląda DivX i sprawdź czy to pomoże. Jeśli masz zaśmiecony system to format powinien pomóc. Każdego windowsa trzeba co jakiś czas przeinstalować

camfo 22.01.2004 10:02

Cytat:

Napisany przez Adalis
Witam
Może spróbuj usunąć wpisy z rejestru.

Próbowałem i nic...:(

Kasprzak 22.01.2004 10:05

format na pewno pomoze troche - oczyscisz system. Ja zawsze czaskam formata jak wymieniam np. proca,dysk,grafe.
Gdzies kiedys widzialem kodeki na starsze maszyny ale nie pamietam gdzie i nazwa mi wyleciala

adixo 22.01.2004 10:07

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
format na pewno pomoze troche - oczyscisz system. Ja zawsze czaskam formata jak wymieniam np. proca,dysk,grafe.
Gdzies kiedys widzialem kodeki na starsze maszyny ale nie pamietam gdzie i nazwa mi wyleciala

Na starsze maszyny instalije DivX 5, Xvid,Ac3 kodec i filter do tego Vplayer i też działa

CIAPEK 22.01.2004 10:07

heja!
miałem to u samo jak byłem u kumpla oglądać film, wkurzające to strasznie wyprzedzanie dźwięku niż jakby się film przycinał ((
Pomógł najnowszy bestplayer, który ma dużo opcji, ktoś mi nawet mówił że można spowalniać/przyspeszać obraz/dźwięk ale ja tego nie starczyłem tylko skorzystałem z wyboru kodeka dźwięku w opcjach (wtedy wybrałem AC3) i działało! To dobry sposób na to jak masz burdel w kodekach i trzeba wskazać komputerowi z jakiego ma korzystać-tak to widze i to pomogło, dźwięk dostoswał się do obrazu :)

nimal 22.01.2004 10:15

chyba wiem kto Ci to mowil ||

tez stawiam na grafe, moze nowsze stery by pomogly? proponuje tez sprawdzenie divx5.1 samego,bez innych dokodekow/filtrow video

CIAPEK 22.01.2004 10:21

Cytat:

Napisany przez nimal
chyba wiem kto Ci to mowil ||(...)

:spoko: dokładnie! ;)
Jak mówie tej opcji nie znalazłem ale sam bplayer jest na tyle rozszerzonym playerem, że ta funkcja z wybraniem kodeka mnie zainteresowała i...pomogła.
Jakby nie ty to wogóle bym się nie zainteresował tym programem :)

W sumie polecam bo nowa wersja jest na prawde ciekawa i to za free.

nimal 22.01.2004 10:27

a ja i tak uzywam allplayera (najnowszego) + divx5.1pro + xvid + ac3 :) i wsio dziala ||
zreszta xvid w tym zestawiniu nie jest konieczny,jezeli nie zmienia sie aspekt ratio w film xvidem kodowanych

woitas 22.01.2004 13:56

mozliwe, ze to wina karty grafiki.
ale moim skromnym zdaniem masz po prostu za slaby procesor.
filmy kompresowane najnowszymi kodekami wymagaja procesorow > PIII 500 mhz.

adixo 22.01.2004 14:03

Cytat:

Napisany przez woitas
mozliwe, ze to wina karty grafiki.
ale moim skromnym zdaniem masz po prostu za slaby procesor.
filmy kompresowane najnowszymi kodekami wymagaja procesorow > PIII 500 mhz.

Ok. może tak być i wyjściem w tej sytuacji będzie próba odpalenia jakiegoś starego filmu
A podmienić grafę dla testu też nie zaszkodzi

grzeniu 22.01.2004 14:24

Nie sadze zeby to byl za slaby procek, moi siostrzency daja rade ogladac na p2 233, nie wiem czy rowniez filmy w xvidzie ale divx-y spoko. Czasem jak im muli to zrzucaja film na dysk i z dysku idzie oki.
Ja bym wywalil te kodecpaki co masz i instalnal pojedyncze, jak Nimal pisze, najlepiej sprawdzic film gspot'em co jest potrzebne; sam mam jakis tam divx5x, xvid do tego ac3 i ostatnio musialem dolozyc OggVorbis i wsio chodzi. Jedno co mialem to klopoty z ac3 - standardowe 068 i 069 i 070 totalnie mulily mi calego kompa i cuda sie dzialy, w koncu gdzies znalazlem wersje co mi dziala.
PS Sprobuj odtwarzac to z dysku, chociaz spoko powinno isc na zywca z plyty.

/\/\cDrive 22.01.2004 15:59

Mam taki problem na win98, też mi sie tną filmy ale od kiedy wgrałem na dysk dwie windy XP i 98 oglądam filmy tylko na XP bo mi nic nie muli, wszystko ładnie i płynnie chodzi. Nie wim jak jest tera po formacie na 98 bo nie chce mi sie testować na 98 skoro wiem że na Xp chodzą b. płynnie.

woitas 22.01.2004 16:59

fakt, w windzie 98 tez mi rwie filmy (a raczej rwalo, bowiem poszedl sie ***...c na rzecz XP).
sprzet mam raczej niezly:

epox 8kra2i (kt600)
barton 2500@2800+
512 mb ramu
2x Barracuda 80 gb 7200
ati 9000 pro dual

szczegolnie widoczne to bylo w testowanych gierkach (nie gram, bo mnie to nie bawi juz).

teraz mam XP i 2003 - pelen luzik

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:50.