![]() |
Jak zrobić dobrze na SVCD?
Witam,
Mam zgrany z kamery cyfrowej film i zmontowalem go w Uleadzie 6. Otrzymalem jeden plik o wadze 20 giga. Teraz chcialbym go nagrac na plyty SVCD (zalezy mi na jakosci, a nie chce divixa, bo ludzie, ktorzy to będą oglądać nie wiedzą co to jest), zeby mozna go było oglądać na stacjonarnych DVD. Raz to zrobilem, wyszly 3 plytki po 650 mega, ale przy odtwarzaniu na DVD troche denerwujaco się haczyło (przy odtwarzaniu na kompie wszystko było ok). Chce spróbowac jeszcze raz, tylko jak najlepiej ustawic parametry kodowania w TMPeg, bo tym robilem. zeby mozliwy był bezproblemowy odbiór na stacjonarnym DVD z zachowaniem dobrej jakości? Moze ktos wie? P.S Paliłem w Nero na 8x Pozdrawiam |
najlepsze efekty daje robienie SVCD w programie DVD2SVCD (+ encoder CCE). na www.doom9.org znajdziesz pomoc do tego programu.
TMPGEnc też jest niezły i można go wykorzystać do pracy w parze z DVD2SVCD albo użyć samodzielnie (projekt SVCD PAL w Wizardzie). najlepsze efekty uzyskasz kodując metodą 2-pass VBR i wybierając najwyższą jakość obrazu. będzie szło wolno ale jakość będzie OK. a skoro ci się coś "haczyło" to może źle dobrałeś parametry obrazu. kamery cyfrowe zapisują zazwyczaj obraz z przeplotem (Interlaced) i o ile wcześniej go nie zlikwidowałeś, to w opcjach encodera musisz wybrać Interlaced i Field B jako pierwsze pole obrazu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:52. |