![]() |
Ślimaczenie się komputera podczas burn'a.
Witam.
Od pewnego czasu mam problem, podczas nagrywania (np.CloneCD, WinOnCD 6) wszystko strasznie wolno działa, jak nagrywam powyżej 24x to wywala co chwila buffor. Aktualizowałem aspi itp. Co może być tego przyczyną? Podczas odczytu (kopiowanie z CD na dysk) wszystko działa płynnie. Dyski były defragmentowane itp. i nić. Dzięki za pomoc Pozdrawiam |
nie wiem czy uwagi typu: wlacz DMA tycza sie takiego wyjadacza starego?!? czyli generalnie standard... moze jeszcze stery mobo
|
kumpel tak mial na win98, nie wiadomo dlaczego, ale tylko na niektorych palarkach.
Po przesiadce na XP mial juz good. Jaki masz sys?Dawno robiles formata? |
Odinstalowałem w Menadżerze urządzeń nagrywarke oraz Pomocniczy kanał IDE, zresetowałem, obie rzeczy zainstalowały się automatycznie same. Upewniłem się, że DMA jest włączone i teraz wszystko działa tak jak trzeba. :)
Dzięki za pomoc. @Kasprzak mam winXP. |
A czy sprawdzałeś program antywirusowy?
Może włącza się podczas nagrywania płyt i spowalnia komputer. |
Cytat:
To nie antywir. To coś nie tak było z "Pomocniczy kanał IDE", bo pomimo że była wybrana opcja "DMA jeśli dostępne" on cały czas używał trybu PIO. Pomogło dopiero usunięcia "Pomocniczego kanału..." i restart kompa, po którym mogłem już ustawić DMA dla nagrywarki. Przez taką głupotę przez 2 dni nagrywałem max z prędkością 8x :D Ale już wszystko gra jak trza :) Dzięki Pozdrawiam |
Problem reaktywacja, ponownie Pomocniczy kanał IDE przełącza się na PIO, sam z siebie i aby ustawić DMA musze go usunąć i zresetować kompa. Co może to powodować ??
Dzięki Pozdro |
XP chyba sam przelacza na PIO gdy dajesz mu do odczytu plyte z bledami, np kopiujac gre z badsectorami no i potem trzeba robic te manewry o ktorych piszesz.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:30. |