![]() |
Włączcie teraz szybko na tv4
...ale ubaw hehe
|
a co w tym zabawnego...?
|
ja trafilem na przerwe na reklamy - bylo zabawniejsze od samego programu - dzieciaki odpowiadaja na pytania
|
Chodziło mi o ten program "najinteligentniejszcze dziecko Ameryki". Nie potrafili odpowiedzieć na pytania z którym przeciętne polskie dziecko nie miało by problemu :D:D:D:D:D Dobra nie bede sie juz smiał... poprostu niższy poziom nauczania.
|
a jakie to byly pytania? :)
|
Cytat:
|
np skąd się wzieła nazwa 7 miesiąca (July) a koleś mówi august i sie ostro zastanawia. No chyba znajomość kolejności miesiący to podstawa? :) Albo kto wymyślił druk itp
|
Student matematyki w USA o ciaglosci funkcji dowiaduje sie na mniej wiecej 3. roku studiow ...
|
Cytat:
|
A ja nie mam TV4 i nie oglądałem :( Ale z chęcią bym oglądnał :P
|
No cóż co do poziomu pytań. Były np. takie:
1.Jak nazywał sie koń którego dosiadł Bellerefont (qrde gdyby nie Mission Imposible 2 to nawet niewiedziałbym że ktoś taki istniał, odp.Pegaz) 2.Najwyższy szczyt Afryki (Kilimandżaro) 3. Jakie państwo odłączyło się od Pakistanu w 1971 (Bangladesz o ile dobrze pamiętam) 4. Jak nazywa się proces podziału komórki na połowę (mejoza) 5.Przeliterowywanie słów (nie dość że trudne słowa to jeszcze ze słuchu w angielskim trudno wywnioskować jakie litery są w nim zawarte, np. narcystyczny) 6.Operacje matematyczne (np.Cenę towaru z 100$ obniżono o 20% a następnie o kolejne 20%. Ile wyniosła cena towaru, to akurat w miare łatwe ale trudniejesze też były) 7.Ojciec współczesnej powieści dedektywistycznej (Alan Poel chyba, ale głowy nie dam) 8. Statek jaki został zatopiony przez niemiecką łódź podwodną w 1917 (Lusitania ale też nie jestem pewien) 9.Kontynent zajmujący 1/3 powierzchni Ziemi(Azja) 10.Ile liczb 2 cyfrowych dzieli sieprzez 5 i 6.(3 liczby) 11.Jeżeli bok sześcianu powiększymy 3 razy to o ile wzrośnie jej obiętość (27 raza) i wiele innych pytań których już nie pamiętam :) Na niektóre pytania jak np.1,3,7,8 to ja nie potrafiłem odpowiedzieć, a należy zaznaczyć że zadawano je 12 latkom !!!!!!! Oglądałem ten program dopiero od finałowej 3 więc nie wiem jaki poziom reprezentowały sobą wcześniejsze pytania, ale końcówka była naprawdę ciężka. Pewnie zdarzały się pytania łatwe, jak zresztą w każdym teleturnieju, jednak moja rodzina była w szoku jak nie znała odpowiedzi na pytania które te dzieciaki udzielały bez mrugnięcia okiem. |
Cytat:
I ten eksperyment jakos sie kurcze sprawdza ... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Tez tak na poczatku myslalem. Na poczatku bylo super latwo, nic sie nie uczylem i wogle i mialem same A. Na nastepny rok szkolny dali mi inne klasy (poszerzone) prawie wszystkie i jest nieziemski zapierdziel. Nie tyle co jest to trudne (bo jest, nawt) ale roboty duzo. I zeby utrzmac poziom moich ocen musialem sie zaczac wiecej uczyc. Mimo wszystko sadze ze w Polsce poziom jest wyzszy, ale nie jest az tak przerazajaca roznica. Sa 3 rodzaje klas Zwykla (maxymalna ocena jaka mozesz dostac to A za ktora dostaniesz 4 punkty) Honors (maxymalnie 5 za B chyba masz 4) Oraz Advanced Placement (tu maksymalnie mozesz dostac 6 czyli jak w Polsce) Dlatego wiekszosc ludzi mysli ze tutaj jest tak latwo dostac A czyli mysla ze to jest 6, ale zalezy tez jakie to jest A (czy zwykle, honors, AP) I naprawde nie jest tak latwo zeby dostac same A w klasach AP, chociaz i tak latwiej niz w POlsce ale nie znowu tak bardzo. Co do tego 1% to nie rozumiem? Czyli ze tylko 1% ludnosci USA ma wyksztalcenie ponadpodstawowe? Nie sadze Tutaj jak studiujesz (to z moich obserwacji) to nie uczysz sie zeczy nie z twojego kierunku (czytaj, jak studiujesz Hirurgie to nie bierzesz zaawansowanej i trudnej matmy (mysle ze to dobry przyklad), wiadome muszisz wziasc matme ale nie super trudna) uczysz sie tego co ci sie przyda, a nie zbednych p.ie.rdol(chyba) BTW. Dzisiaj musialem wstac o 5 rano i jechac 100km zeby wziasc test. Mial tylko 400 pytan |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:23. |