![]() |
Pomoc w wyborze plyty glownej :)
Witam !
Zwracam sie do wszystkich o pomoc w wyborze plyty glownej :) Ostatnie 48 godzin spedzilem w necie na szukaniu testow i opini i co znalazlem? nic... dlaczego juz wyjasniam: Otoz... chce kupic plyte pod amd 2500+ i 512RAM a do wyboru Gigabyte i Epox. Specjalnie nie podaje modelu bo prosze o uwagi i wlasne doswiadczenia z tymi markami, a nie konkretnymi modelami. A co jest w necie... poczawszy od strony komputroniku, az po testy i inne uwagi czytamy, ze plyta jest zaje***** albo do du** bo swietnie sie przekreca procka na 3200+ a wogole to na 6400+ ;) i pelen wypas :( A ja prosze o wasze opinie w innym kontekscie. Chce miec plyte STABILNA i nic wiecej. NIE BEDE podkrecal zadnych elementow nigdy!!! I przepraszam, ze krzycze, ale wlasnie w tym tonie sa wszystkie opinie, bo tu zmienic mnoznik - tam podniesc napiecie... Ja potrzebuje stabilnego kompa i nie bede w nim krecil niczego... Jak mowilem do wyboru Gigabyte i Epox, ale jesli inna marka sie pojawi to rowniez dziekuje - z uzasadnieniem prosze :) Dzieki za wszystkie opinie :) Pozdrawiam :) |
Gigabyte
Nie lubie tej firmy, ale jest faktem, ze w swojej klasie nie ma konkurenta. I ma doskonale wsparcie, +oprogramowanie. |
Witam!
tylko Asus albo Abit na plycie nie ma co oszczedzac... najlepiej Abit NF7 lub Asus A7N8X i to jeszcze Deluxe |
W takich sprawach szukaj podpowiedzi u fachowców w myśl zasady: lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
W tym temacie polecam forum www.tweak.pl . Jak znajdziesz tam moje wypowiedzi to zobaczysz, że w sprawach "około CD-ROM podobnych" odsyłam wszystkich na forum www.cdrinfo.pl . Dlatego też Ciebie odsyłam do tweak'a. 8) |
Kup Asusa A7V8X-X. Mam 8 kompow na tej plytce i jak na swoja cene ok. 270 zl (www.proline) jest super. Nieprawdopodobne mozliwosci krecenia AMD, stabilnosc, karta sieciowa i muzyczna (6 kanalow) na plycie. W zestawie komplet kabelkow. Krotko mowiac super.
|
jesli nie zamierzasz w ogóle podkręcac to odpusc sobie Epoxa, ja bym brał coś z Gigabyte'a lub Asusa...
|
Witam ponownie :)
Na wstepie dziekuje za wszelkie odpowiedzi i licze na wiecej :) Chcialbym jednak odniesc sie do Panstwa propozycji: esem - ja jestem zapisany na forum tweak'a i czytalem tam co nieco (Twoich postow nie widzialem, ale nie zwracalem uwagi ;) ) i szczerze pare razy szukalem tam pomocy i uciekam od nich bo amosfera tam jest czasem gesta. Sa ludzie, ktorych o******a sie o zadawanie glupich pytan i nie czytanie wczesniejszych postow, a ja wiem jak to jest bo sam kiedys chociazby tutaj bylem nowy. Poza tym nie wszyscy musza wszystko wiedziec. Poza tym kolejnym minusem tweak'a jest to, ze tam w wiekszosci (ale nie 100%) ekscytacja plyta polega na mozliwosci wycisniecia z niej ostatnich potow, a tego chce uniknac. Poza tym uszczegolnie troche moje potrzeby: na podanej konfiguracji bedzie Radek 9000Pro (w przyszlosci 9600 albo 9700) dysk WD800JB, DVD Toschiby i CDRW LiteON. Jak wspomnialem bez krecenia, poki co na zasilaczu 300W modecoma (docelowo chieftec 360 albo 420) Wszystko to ma chodzic sprawnie, chodzi mi o to aby bez krecenia mialo temp w normie, nie mialo problemow z obsluga kart ati i nie spalilo sie na starcie. Co do ceny nie chce aby to bylo 700 - 800 zl, ale propozycje np Asusa za ok 550 najdrozsza chyba sa do przyjecia. No i na koniec jedno pytanie ktore mnie nurtuje: Jak sprawuja sie karty ati na plytach z nforcem ? Nvidia nie "wszczepila" w chipset nic swojej konkurencji ? No i tak sie rozpisalem ;) Dzieki jeszcze raz wielkie i prosze o dalsze uwagi :) Pozdrawiam :) |
Witam!
ja mam Asus'a A7N8X2.0 Deluxe na nForce2 i posiadam karte Radeon 9500 (256bit) jest oczywiscie podkrecona, podobnie jak procek Barton 2500+@3200+... na szczescie zmiescil mi sie na tej plycie bez problemow Zalman 7000A-cu i zestaw do chlodzenia grafiki ZM80C-HP + ZM-OP1 nie mam z ta plyta zadnych problemow jest SUPER, muzyka... hmmm miodzio SoundStorm dwie karty sieciowe z czego jedna 1GB/s (i tak tego nigdy nie wykorzystam), ale za to wykorzystam Dual-Channel jak kupie druga kosc 512 :) plyta jest rewelacyjna i z moim sprzetem (w profilu) nie sprawia ZADNYCH problemow |
Ja rowniez mam asusa a7n8x2.0 a d otego redeona 9800pro, wszystko chodzi znakomicie, jest stabilne, jak chcesz podkrecic to tez sie da. Ma otwory kolo socketu, wiec wentylatorki takie jak zalman czy inne duze wejda.
Aha, plyta ma swie sieciowki, ale zadna z nich niestety na pewno nie jest gigowa. Poczytaj posty na forum.tweak.pl o tej plycie, no i miesci sie w gornej granicy twoich wydatkow. Jezeli chodzi o muzyke, soundstorm naprawde jest dobry jezeli chodzi o zintegrowany dzwiek, w zupelnosci ci wystarczy. Jednak z mojego doswiadczenia, wiem, ze juz audigy jest od soundstorma lepsze (pewnie tlum ludzi bedzie wrzeszczal, ze jest dokladnie odwrotnie, ja jednak dlugo testowalem i dzwiek na audigy zdecydowanie bardziej mi sie podoba, jest czystszy i glebszy). |
ASUS A7N8X lub ABIT NF7S
osobiście słaniam się do ABIT-a Obie płyty bardzo podobne |
Niedawno miałem podobny problem...
Wybrałem EPOXa ep-8rda3 - płyta bez zbędnych bajerów, jedyne co moge jej zrzucić to zintegrowaną muzę - zbędny dodatek i zupełnie nieprzydatny (dla mnie - mam SBLive 5.1 Digital). Płyta bezproblemowa, nowe BIOSy co miesiąc. W pierwszym dniu z Bartona 2500 zrobiłem 3200 (10*220Mhz) i tak zostało do dziś. 8) |
Też zmieniam kompa i nie wiem co brac-co powiecie na temat Solteka SL-75FRN2-L. Miał to ktos na blacie?
http://www.proline.pl/shop.php?prodi...35464e52322d4c |
Najpierw powiedz co ma byc na tej plycie? Raid, Soundstorm?
Jesli nie to niema sensu placic 500 stow za plytke ktorej nie wykorzystasz. Zarowno Gigabyte jak i Epox to tak zwana dobra klasa srednia plyt a i trafiaja im sie bardzo dobre egzemplarze i to glownie w ten sposob trzeba patrzec. Ja mam u siebie Solteka FRN2-L z Szafirkiem 9100 i wszystko ladnie smiga. Plyta bez bajerow (tzn raidu i wypasionej dzwiekowki - choc dzwiek jest i tak bdd). Plusy mojej: -bezproblemowa (jak na razie nic sie nie pokazalo po por roku uzytkowania - zaznaczam ze tez nie krece bo nie trzeba :) ... na razie) -instalacja sterow baaardzo fajna bo za jednym zamachem instaluje plyte dzwiek i sieciowke (pewnie w innych jest podobnie) -wchodza na nia pamieci 400 (ddr 3200) a to ma znaczenie Minusy -brak otworow wkolo gniazda procka pod blok wodny ...i tyle Wybierz co zechcesz: Jak cos wypasnego to polece Abit NF-7S (ok 520 zl) A jak nie to np solteka takiego jak moj (ok 340 zl) W kazdym razie nforce naprawde stabilnie dziala Moj konfig:Athlon 2200, Soltek FRN2-L, 512MBTwinMos 3200, 64MBSapphire Radeon 9100,Maxtor 80GB,Chieftech 360W Pozdrawiam O Edycja: uzupelnilem konfig Lopus: Co do dyskow rozne sa opnie ja maxtora bardzo chwale - cichy, szybki mimo ze mama 2 MB,a podobno te z 8 juz sa sporo szybsze ...ale czy to widac ...nie wiem :) Co do karty - bierz 9700 ze wzgledu na 8 potokow renderujacych (no chyba ze znajdziesz jeszcze 9500 co da sie zmodowac na 9700 (ale juz chyba male szanse) Zdaje sie ze standart zasilaczy ATX jest taki sam do kazdej obudowy ATX wiec i Chieftech bedzie tam pasowal. 360 W to spory zapas zwlaszcza ze jest to markowe 360W. Ale jak bedziesz mial w kompie mocna grafe kilka dyskow,dvd, nagryware, cd rom itp to juz kiedys moze byc malo. Zalezy co planujesz.(http://www.jscustompcs.com/power_supply/) Ja sie szarpnalem na obudowe chieftecha z zasilaczem - i nie zaluje. Ladna dobrze skonstruowana (np ma wlot powietrza z przodu na dole, wiatraczek dodatkowy montuje sie po prostu wkladajac w koszyczek :) - 10 sekund ) Oczywiscie poczytaj i wybierz co ci pasuje O |
Twój konfig Onmagarol jest bliski mojego :) planu.
Ja mysle nad tym: AthlonXP 2500Barton,Soltek75FRN2-L,2X256 DDR400 dual,grafika to sie waham ale chyba kupie Radeona 9700 albo 9600pro,dysk do tego musi byc 120GB niekoniecznie sata ale nie wiem który lepszy czy 8mega cachu seagate czy WD,czy maxtor. Aha i jeszcze jedno pytanko czy zasiłka Chiefteca pasuje do kazdej obudowy ATX? i czy wystarczy 360W czy kupic 420? No... |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:07. |