Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   XP i partycje > 80 gb (https://forum.cdrinfo.pl/f5/xp-partycje-80-gb-30501/)

Druss 27.01.2004 00:46

Ja mam 100gb partycje NTFS i od 2 miechow nic sie nie uszkodzilo ani nie zniknelo z tego dysku, a jest prawie caly czas pelny.

rcobex 26.01.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez BD
hm a jak zakladasz te duze partycje
jak dobrze pamietam do chbya 32GB mozna zakladac bez problemu FAT32 a pozniej narzedzia systemowe nie zakladaja Fata32 tylko NTFS

oczywiscie jak zrobisz np Partition Magickiem wieksza partycje to windows ja widzi i nie ma problemow z FAT32

Robiłem najpierw jedną mniejszą fdiskiem, instalowałem WinXP ( FAT32 ) a potem jak już system był gotowy to formatowałem drugą i jazda. Nie miałem w ten sposób problemów. W razie potrzeby likwidowałem którąś partycję pod systemem za pomocą Partition Magic 8.0. Dysk był wtedy zwykły ( nie SATA ) ale również 160GB.

woitas 26.01.2004 19:41

Cytat:

Napisany przez BD
Wojtas spokojnie bedzie dzialac tyle, ze w XP nie da sie zalozyc partycji FAT32 o tak duzym rozmiarze. Dokladniej mowiac narzedzia w Windows XP nie zakladaja takich duzych partycji ale sam system bez problemu je obsluguje.

Natomiast z NTFS nie ma najmniejszego problemu - system obsluguje i da sie zalozyc za pomoca systemowych narzedzi.

PS
a szyfrowany dysk o takim duzym rozmiarze nie spowolni Ci dzialania komputera?

nie. dysk ten zamontuje tylko wtedy, gdy bede chcial z niego skorzystac, domyslcie sie zatem, co chce na nim trzymac :D

BD 26.01.2004 17:40

hm a jak zakladasz te duze partycje
jak dobrze pamietam do chbya 32GB mozna zakladac bez problemu FAT32 a pozniej narzedzia systemowe nie zakladaja Fata32 tylko NTFS

oczywiscie jak zrobisz np Partition Magickiem wieksza partycje to windows ja widzi i nie ma problemow z FAT32

rcobex 26.01.2004 14:56

Cytat:

Napisany przez BD
Wojtas spokojnie bedzie dzialac tyle, ze w XP nie da sie zalozyc partycji FAT32 o tak duzym rozmiarze. Dokladniej mowiac narzedzia w Windows XP nie zakladaja takich duzych partycji ale sam system bez problemu je obsluguje.

Natomiast z NTFS nie ma najmniejszego problemu - system obsluguje i da sie zalozyc za pomoca systemowych narzedzi.

PS

Tylko że ja właśnie mam FAT32 od zawsze, więc coś tu nie gra......partycję FAT32 zakłada bez problemu.

BD 26.01.2004 13:23

PS

woitas 26.01.2004 13:19

pytam, bo chcę zrobić wirtualny szyfrowany dysk (plik na ntfs o rozmiarze 140 gb).

thx

rcobex 26.01.2004 11:41

To chyba jakieś zabobony ;), mam dysk SATA160GB i działa wszystko prawidłowo. Teraz co prawda używam dwóch partycji ( 144GB i 8GB ) ale wczesniej dysk prawcował jako całość, nie miałem problemów.

frog 26.01.2004 11:13

Cytat:

Napisany przez woitas
planuję kupić dysk caviar 160 gb sata i zrobić jedną partycję (czyli realnie będzie to jakieś 145 gb).

słyszałem, że xp ma poważne problemy z obsługą tak dużych partycji.
w skrajnych sytuacjach podobno może dojść nawet do utraty danych.

czy to prawda?
ewentualnie gdzie uzyskać jakieś info na ten temat.

Chyba plota jakas. Ja w XP najwiecej mialem partycje po 80Gb i wszystko bylo git wiec moze podzielisz go nadaw i powinno dawac rade.Jak z wiekszymi partycjami to nie wiem bo nigdy nie mialem wiekszych...

woitas 26.01.2004 10:46

XP i partycje > 80 gb

planuję kupić dysk caviar 160 gb sata i zrobić jedną partycję (czyli realnie będzie to jakieś 145 gb).

słyszałem, że xp ma poważne problemy z obsługą tak dużych partycji.
w skrajnych sytuacjach podobno może dojść nawet do utraty danych.

czy to prawda?
ewentualnie gdzie uzyskać jakieś info na ten temat.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:15.