Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   mpg2DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/mpg2dvd-30527/)

Arecki_adsl 26.01.2004 18:22

mpg2DVD

Witam,
Posiadając nagrany film w formacie mpg (z Tunera satelitarnego posiadającego HDD) jakiego programu najlepiej użyć aby przekonwertować do formatu DVD np. zmienić rozdzielczość, podczas odtwarzania na kompie po lewej i prawej stronie powstaje czarne, dosyć szerokie, pasy.

Zmniejszyć trochę plik wynikowy

Bardzo proszę o porady, ewentualnie linki z informacjami na ten temat

Zależy mi bardziej na profesjonalnym podejsciu do tematu

Pozdrawiam

CobraVerde 26.01.2004 23:39

jaki to jest mpg - 1 czy 2 ? jaka rozdzielczość, bitrate - więcej danych pliz

cdmah 27.01.2004 12:50

z tunera sat lub karty dvb jest plik mpg2
przerabia sie go na dvd b.prosto
- zdemultipleksować tzn. rozdzielić na audio i video (tempeg inc - jakoś tak sie nazywa program lub dsjar lub project x- tych używam)
włożyć do programu ifoedit poczekać chwilke i pliki vob gotove.
ale domuślam sie że chciałbyś jeszcze może i drugi lub trzeci film dołożyć i jeszcze może menu wyboru.
trzeba użyć np dvdlab, robi płyty dvd oraz menu i inne bajery.
a jak scisnąć plik mpeg ja to robi tak że najpierw robię projekt płyty dvd w dvdlabie ok 6-7 GB a potem sciskam w nero recode do 4.7 GB i mam na płycie
ok 4,5 g materiału doskonałej jakośći a zajmuje to ok 2-3 godzin na celeronie 2 GHz

Arecki_adsl 28.01.2004 00:46

Witam,
Jednak moj plik mpg (pochodzacy z zew. tunera tj. HUMAXA) okazal sie troche bardziej skomplikowany.
Odbiornik Humax zapisuje pliki w formacie .vid. Format ten, oczywiście, nie jest rozpoznawany przez np. Media Playera, wiec firma Sensor wypuscila program ktory pozwala na "przekodowanie" na 2 pliki wynikowe tj. mpg oraz mp3 (sam mpg nie zawiera audio - co jest dla mnie bardzo dziwne)
File information (pochodzi z programu: (Ulead DVD Workshop - nota bane jeden z nielicznych programow ktory poradzil sobie z odczytaniem tego pliku)
File format: MPEG-2, Field-B
Variable bit rate Max 15000 kbps
Attributes: 704 x 576

Wobec powyższego czy można zamienieć, najlepiej bez kompresji, wartosc rozdzielczosci tj. z 704 na 720 ?

Chwile temu udalo mi sie wyszukac w sieci dosyc fajny programik (niestety wer. trial 30 dniowa - moze ktos posiada odpowiednia witaminę !!) tj. DVR-Studio - DVB Stream Editor który juz w sam sobie posiada mozliwosc odczytania pliku VID i podzial na dwa pliki: czyli m2v i mp2. Nie tracac czasu wykorzystałem "tutorial Mr. CobraVerde" ale czarne pasy po bokach pozostały :(

Pyt do CDMAH: czy w twoim przypadku rowniez powstaje plik mpg w rozdzielczosci 704 x 576, czy masz możliwość wybrania 720 x 576 ?
Czy sam program IfoEdit potrafi zamieniec z 704 na 720 ?

Bardzo prosze o porady

Pozdrawiam

CobraVerde 28.01.2004 01:46

szybko rodzielczość na 720x576 możesz zmienic za pomocą programiku Restream - jest na mojej stronie...

albo przy okazji kompresowania twojego pliku do parametrów DVD za pomocą jakiegoś encodera Mpeg2 np. Mainconcept, Canopus albo TMPGEnc: wybierz po prostu rozdzielczość 720x576 - tylko nie wiem czy proporcje obrazu nie będą troche zachwiane...

a najlepiej to zrobić za pomocą CCE i skryptu AVS - wtedy jakość będzie najlepsza

Fafer 28.01.2004 06:01

Rozdzielczość 704 x 576 jest również akceptowana przez standard DVD wiec nie muszisz jej przerabiać w takiej rozdzielczości zapisują np niektóre nagrywarki stacjonarne. Tylko DVD Mawestro nie zawsze chce to łykąć.

Arecki_adsl 28.01.2004 09:58

Witam,

Naszczescie Maestro lyknal rozdzielczość 704, musze tylko sprawdzić jak to wyjdzie na stacjonarnym DVD.

Ale zajme się teraz propozycją CabraVerde,
nasuwa sie pytanie, czy zawartość skryptu avs ma być taka sama jak przy konwersji avi2DVD.

Bardzo bede zobowiazany za przesłanie przykładowego skryptu

Jakiech użyć bitret`ów (max. średni. min.)
i czy resztę ustawień pozostawić jak w twoim tutorialu ?

Pozdrawiam

CobraVerde 28.01.2004 11:03

Cytat:

Napisany przez Arecki_adsl
Ale zajme się teraz propozycją CabraVerde,
nasuwa sie pytanie, czy zawartość skryptu avs ma być taka sama jak przy konwersji avi2DVD.

trochę inna - zródłem jest Mpeg2 a nie AVI:

[przykład]

LoadPlugin("X:\Folder_z_pluginami_avs\MPEGDecoder. dll")
MPEGSource("X:\Folder\film.m2v")
LanczosResize(720,576)

Cytat:

Napisany przez Arecki_adsl
Jakiech użyć bitret`ów (max. średni. min.)
i czy resztę ustawień pozostawić jak w twoim tutorialu ?

ustawia się to w zależności od czasu trwania filmu i bitrate audio - skorzystaj z BitrateCalculatora, który jest na mojej stronie

Arecki_adsl 28.01.2004 11:50

a czy podczas calego zabiego z CCE film nie utraci na jakości ?

Pozdrawiam,

Fafer 28.01.2004 16:17

Rekompresja zawsze wiąże sie z jakąś stratą przy czym ta strata nie będzie zbytnio zauważalna jeśli nie obniżysz za bardzo btrate.

Arecki_adsl 29.01.2004 12:15

No tak, oczywiscie nie obylo sie bez problemów:
1) programik ReStrem - po załadowaniu mojego m2v odczytal rozdzielczosc 704 x 576, zmienilam na 720, dałem zapisz i klapa !! Nowo powstały plik nie jest czytany przez zaden program, wystepuje w nim jakis blad. - moze cos trzeba jeszcze pozmieniac ?? (zadnych ustawien nie zmienialem)

# CobraVerde #
2.) Co do skryptu "AVS", nie mam odpowiednich pluginów, zmodyfikowałem troche twój skrypt (rzuć na niego okiem)

(czy móglbyć na e-mail czy na stronie dołączyć odpowiednie pliki potrzebne do takiej kompresji) ?

LoadPlugin("X:\Folder_z_pluginami_avs\SIMPLERESIZE .dll")
SimpleResize(720,576) (nie znalazlem w swoim kompie pliku lanczosResize)

Co zauważyłem: (testowałem plik video 7 sek.)

- góra i dół, super, prawa strona ok, natomiast tylko z lewej strony pozostaje gdzies ca. 6 mm czarny pasek

W oczekiwaniu na Wasze cenne wskazowki
Pozdrawiam,

Fafer 29.01.2004 12:22

Lanczos jest funkcja wbudowaną nie potrzebuje plugina

CobraVerde 29.01.2004 12:28

1. Restream - hmmm, mi zawsze działał bez zarzutu - pewnie jakieś parametry wejściowe różniły się od tych, które są defaultowo ustawione w programie
2. Lanczos nie wymaga żadnych dodatkowych pluginów - jest "zaszyty" w AviSynth
3. pewnie obraz nie ma symetrycznego obrazu aktywnego i dlatego z jednej strony występuje czarny pasek - przy zgrywaniu z TV tak czasem bywa. możesz go zmierzyć i obciąć za pomocą fukcji Crop i po tym powiększać:

Crop(0,0,0,X-pasek)
LanczosResize(720,576)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:45.